Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Debreceni Egyetem: „Vízzel kapcsolatos kutatások"-hoz kaptak támogatást
2022. május 27.
Módosítás: 2022. június 13.
Olvasási idő: 3 perc
A kutatási tématerületek kiemelkedő eredménye a precíziós gazdálkodás interdiszciplináris fejlesztése, innovatív gyakorlati megvalósítása.

Pályázati azonosító: TKP2021-NKTA-32

Pályázat címe: Vízzel kapcsolatos kutatások

A Debreceni Egyetem TKP2021-NKTA-32 azonosító számú „Vízzel kapcsolatos kutatások" elnevezésű projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a TKP2021-NKTA pályázati program finanszírozásában valósul meg 1 400 000 000 Ft összegben.

A támogatás intenzitása:100 %.

A Kutatás megvalósítása 2021. december 01. napjától 2025. november 30. napjáig tart

A „Vízzel kapcsolatos kutatások" kutatási tématerület programjának megvalósításánál fontos szempont a kutatásfejlesztés és az innováció erősítése, valamint a kutatási eredmények gyakorlati hasznosíthatósága. A kutatási tématerületek kiemelkedő eredménye a precíziós gazdálkodás interdiszciplináris fejlesztése, innovatív gyakorlati megvalósítása.

Az eddigi tudományos eredmények megalapozzák az új, precíziós termesztéstechnológiák fejlesztését és innovációját, melyek alapja a széleskörű adatbázis integrálása a vállalati döntéstámogató rendszerekbe.

"Az eddigiekben a kukorica-ágazatra szűkített vizsgálatokat ki kívánjuk terjeszteni egyéb szántóföldi növényekre, valamint a kertészeti kultúrákra is. Nemcsak gazdasági, hanem fenntarthatósági szempontból is vizsgálni kívánjuk a precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségeket."

Több témakörben értek el kimagasló eredményeket

"Az öntözővizek témakörben a Rakamaz-Tiszanagyfalui Nagy-morotva területén elemeztük a Tiszából származó, a morotvában tárolt, és az öntözésre kijuttatott víz minőségét, öntözésre való alkalmasságát. A következő kutatási periódusban e tevékenységet áthelyezzük a Látóképi tározóra, majd a KITE Zrt és a kutatóintézeteink területeire is, átültetjük a mezőgazdasági gyakorlatba, alkalmazva a korábbi támogatási periódusban beszerzett online adatelemző és távkapcsolati rendszerrel bővített EXO vízminőség monitorozó rendszert.

A talajvíz monitoring témakörben a kutakban elemeztük a talajvíz szennyezettségét, szennyezőanyag-terjedési és szivárgáshidraulikai modellszámításokat végeztünk. A talajfizikai vizsgálatok területén összehasonlítottuk a megművelt és a művelésből kivont, területek talajának tulajdonságait, a főbb tápanyagok (N,P), szerves széntartalom, az aggregátumok stabilitása a talajtömörödöttség és az infiltrációs ráta tekintetében.

Mezőgazdasági aszálymonitoring és terméselőrejelző módszertant dolgoztunk ki. Megalapoztuk a mezőgazdasági vízgazdálkodást támogató RS és GIS alapú döntéstámogatási rendszert. Szimulációs modellt dolgoztunk ki a kukorica csőtömeg eloszlásának, a kukorica tőszám és egyedi produkció közötti összefüggés tanulmányozásához és a precíziós lazítás módszertanát. Talajtömörségi térképeket készítettünk. Folyamatosan vizsgáljuk az lapművelés, öntözés és az eltérő nitrogénellátottság hatását eltérő genotípusú hibrideken valamint az öntözés rendszerszeméletű vizsgálatát. Csemegekukorica vizsgálatok statisztikai elemzése, értékelése megtörtént.

Az agrár- és élelmiszertudományok területén végzett tudományos kutatások értékelésének alapját a különböző klasszikus és műszeres analitikai mintaelőkészítő és mérési módszerek képezik. Ehhez rendelkezünk lánggerjesztéses atomabszorpciós spektrométerrel (FAAS), induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrométerrel (ICP-OES), valamint a legkedvezőbb (legkisebb) kimutatási határokkal rendelkező induktív csatolású plazma tömegspektrométerrel (ICP-MS), képesek vagyunk elemformák meghatározására is a nagyhatékonyságú folyadékkromatográf – induktív csatolású plazma tömegspektrométer (HPLC–ICP-MS) kapcsolt rendszerrel. A következő kutatási időszakban szeretnénk olyan mintaelőkészítési és mérési módszereket is kidolgozni, melynek során figyelembe vesszük a green chemistry elveit."

Forrás: agroinform.hu

Utolsó módosítás: 2022. június 13.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben