Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Az élelmiszerben található veszélyes toxinoktól szabadíthat meg a Debreceni Egyetem kutatása
2021. november 19.
Módosítás: 2021. november 23.
Olvasási idő: 2 perc
Biotechnológiai kutatásokat végeznek a Fusarium mikotoxinoktól mentes gabonafélék és élelmiszerek előállítása céljából.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Magyar-Indiai alkalmazott kutatásfejlesztési együttműködési pályázat keretében a Debreceni Egyetem Biotechnológiai kutatások Fusarium mikotoxinoktól mentes gabonafélék és élelmiszerek előállítása céljából című pályázata 69 848 054 Ft támogatásban részesült.

A mikotoxinok károsak az állati és emberi szervezetre egyaránt

A mikotoxinokat termelő növénypatogén Fusarium fajok megnövelhetik az állati és emberi egészségre egyaránt káros mikotoxinok megjelenésének az esélyét az élelmiszerláncban. E probléma kezelésében nagy segítséget jelenthetnek azok a mikroszkópikus gombák, illetve baktériumok, melyek igen sokféle enzimet és metabolitot, köztük gombaellenes hatású és toxinbontó anyagokat is termelnek.

Mikroorganizmusok szoríthatják vissza a Fusarium fajokat

Ezen mikroorganizmusok egy része alkalmas lehet a mikotoxinokat termelő Fusarium fajok visszaszorítására. Emellett az is elképzelhető, hogy a mikroorganizmusok sejttani sajátosságaik és enzimkészletük révén lehetővé teszik a már megtermelt mikotoxin szennyezők mennyiségének a csökkentését, esetleg ezek lebontását is.

A molekuláris folyamatokat is vizsgálják

Az elnyert pályázatban az indiai partnerrel közösen teszteli a Debreceni Egyetem a törzsgyűjteményeiben már meglévő, illetve további, újonnan izolálni kívánt élesztőgombák és tejsavbaktériumok gátló hatását a növénypatogén Fusarium fajok szaporodására.

Ugyancsak a kutatás tárgyát fogja képezni e mikroorganizmusok mikotoxinkötő és –lebontó tulajdonságainak, valamint az ezek hátterében meghúzódó molekuláris folyamatoknak a vizsgálata és legelőnyösebb tulajdonságú törzseket eltérő jellegű, az élelmiszeriparban és takarmányozásban jelentőséggel bíró termékekben való tesztelése.

A projekt címe: Biotechnológiai kutatások Fusarium mikotoxinoktól mentes gabonafélék és élelmiszerek előállítása céljából.
A projekt azonosító száma: 2019-2.1.13-TÉT_IN-2020-00056
Kedvezményezett: Debreceni Egyetem
A támogatási összeg: 69 848 054 Ft
A projekt időtartama: 2021.01.01 – 2023.12.31

Forrás: agroinform.hu

Utolsó módosítás: 2021. november 23.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben