Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Az Eszterházy Károly Egyetem is csatlakozott az innovációs platformok hálózatához
2021. május 27.
Módosítás: 2022. január 03.
Olvasási idő: 3 perc
Eger, 2021. május 27., csütörtök (MTI) - Az innovációs platformok országos hálózata mára gyakorlatilag teljessé vált - mondta az MTI-nek csütörtökön Egerben Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese abból az alkalomból, hogy az Eszterházy Károly Egyetemen (EKE) is létrejött a Területi Innovációs Platform.

Az NKFI Hivatal elnökhelyettese elmondta: az egri innovációs platform együttműködést teremt a régióban lévő vállalkozások és az egyetemek között abból a célból, hogy segítse az innovációt és a versenyképességet."Lehetőségünk van arra, hogy a platformokat összekössük egymással. Jól állunk ezzel, bár a koronavírus késleltette a folyamatokat" - mondta az elnökhelyettes. Közlése szerint a vírushelyzet miatti időszakban online próbálták működtetni a rendszert, és kifelé tartva ebből a helyzetből, intenzívebbé lesz tehető a működés.Az innovációs platformok létrehozásának fő célja, hogy az egyetemen lévő kapacitások - beleértve a képzés mellett a kutatásfejlesztést is - érdemben tudjanak szolgáltatni a kis- és közepes vállalkozások felé, a cégek pedig be tudják emelni működésükbe az egyetemeken fellelhető eredményeket, ezáltal tudjanak erősödni, illetve hogy egymással is együttműködjenek ezek a vállalkozások" - fejtette ki az elnökhelyettes.

Pajtókné Tari Ilona, az Eszterházy Károly Egyetem rektora az MTI kérdésére azt mondta: stratégiai jellegű célkitűzéseik között szerepel a hatékonyabb kapcsolódás a térség gazdasági szereplőihez. Ezen célkitűzés megvalósításához egy tudástranszferre van szükség egyetemen belül és egyetemen kívül is.

A stratégiai célkitűzések megvalósulását segíti elő a Területi Innovációs Platform megalakulása is. Szervezett keretek között folyik majd a munka, és az egyetem részt vesz ebben a koordinációban. A hallgatók gyakorlati helyszínként használják majd a partner vállalkozásokat, illetőleg kettős, duális képzésekben vesznek részt - ismertette az EKE rektora.

A platform megalakulásának alkalmából Gödri István, az egri Emerson Automation FCP Kft. ügyvezető igazgatója kijelentette: a duális képzés nagyon jó alap. "Hiszem, hogy a hidak az egyetemek és a vállalatok között felépíthetők, és abban segítenek, hogy kellő vállalati tudással, vállalkozói vénával és szemlélettel rendelkezve egyszerűen helytálljanak az életben a fiatalok" - mondta a cégvezető Több évre tekint vissza az együttműködés a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK), valamint az egyetem között - mondta az MTI-nek File Sándor, a HKIK főtitkára.

A főtitkár hangsúlyozta: az elv, hogy az alapkutatáson túl olyan kutatások is elindulhassanak, amelyek közvetlenül piaci hasznosításra kerülnek.

Ma vannak olyan kihívások, mint például a zöld gazdaság fejlesztése, vagy az automatizálás, amelyekben fejlődniük kell a vállalkozásoknak, elsősorban a helyi kis- és középvállalkozásoknak. Számukra nagyon jó lehetőséget kínál, hogy egy helyi felsőoktatási intézmény keretében kaphatnak ehhez megfelelő muníciót - mondta a kamara főtitkára.

Az MTI kérdésére az NKFI Hivatal közölte: a Területi Innovációs Platformok (TIP) kialakításának 2019 novemberében elindított kezdeményezése a régiók legfontosabb innovációs szereplőit - egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, üzleti angyalokat, országos kamarai hálózatokat - kívánja megszólítani a lehető legszélesebb körben.

A TIP alapító nyilatkozatát eddig 11 vidéki és 12 budapesti egyetem írta alá, valamint 5 országos szakmai szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez.


A Líceum Televízió felvétele az alapító eseményről


Területi Innovációs Platform, Eger - 2021. május 27.
Az Eszterházy Károly Egyetem is csatlakozott az NKFI Hivatal által létrehozott Területi Innovációs Platform (TIP) elnevezésű szakmai kezdeményezéshez.

Fotó: Eszterházy Károly Egyetem, Balogh Tibor

Forrás: MTI

Utolsó módosítás: 2022. január 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?