Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Ez tényleg magyar siker: Brüsszelből hoztunk el pénzeket mások elől
Ez tényleg magyar siker: Brüsszelből hoztunk el pénzeket mások elől
2016. november 15.
Utolsó módosítás: 2017. december 29.
Olvasási idő: 3 perc
Mintegy nyolcmilliárd forinttal (26 millió euró) támogatja az Európai Bizottság két új magyar kutatási konzorcium létrehozását a termelésinformatika és termelésirányítás, valamint a molekuláris orvostudományok területén - jelentette ma be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, amely a KFI területért felelős kormányzati intézményként koordinálta a magyarországi pályázatokat. Ez jól sikerült, mivel a 10 nyertes konzorciumból egyedül Magyarországról tudunk kettőt felmutatni, a többi nyertes ország csak 1-1 projekttel futott be. A kiegészítő magyarországi forrással, illetve a résztvevő intézmények hozzájárulásával együtt több mint 22 milliárd forintból valósulhat meg a két élvonalbeli magyar program.

A 27 országból benyújtott 169 pályázat közül kétlépcsős kiválasztási folyamat során mindössze tíz győztest hirdettek, és egyedülálló a siker abból a szempontból is, hogy csak Magyarországról van két magyar vezetésű konzorcium - jelezte a mai sajtótájékoztatón Pálinkás József, az NKFIH elnöke. A Hivatal koordinálta a pályázást és segített a hazai résztvevő intézmények közti partnerség kialakításában, illetve feladata volt a projektjavaslatok hazai kutatási és innovációs stratégiákkal való összhangjának a biztosítása.

A külföldi forrás az EU Horizon 2020 legnagyobb presztízsű együttműködési pályázatából, a "Teaming" elnevezésű kutatási kiválósági programbanból érkezik, a két győztes konzorcium összesen 26 millió eurót (mintegy 8 milliárd forint) nyert el kiválósági központ megvalósítására.

Az uniós forrás mellett a hazai költségvetési támogatás, valamint a konzorciumi tagok hozzájárulásával a termelésinformatikai és termelésirányítási program összességében mintegy 21,7 millió eurós, azaz 6,5 milliárd forintos költségvetésű, az orvostudományi program költségvetése pedig összességében mintegy 52 millió euró, tehát 15,6 milliárd forint.

A két nyertes

1. EPIC - Centre of Excellence in Production Informatics and Control (Termelésinformatikai és Termelésirányítási Kiválósági Központ)
A termelésinformatika és -irányítás legmodernebb, intenzív alapkutatási tevékenységre építő irányzat, az úgynevezett kiberfizikai gyártó és logisztikai rendszerek területén indulhat fejlesztési tevékenység a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében (MTA SZTAKI) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A programban a német Fraunhofer Társaság közreműködik és adja át a legjobb nemzetközi gyakorlatokat.

2. HCEMM-MOLMEDEX - Creating the Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine (A magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ létrehozása)
A kezdeményezés keretében a legmodernebb orvostudományi kutatások támogatására, valamint az alapkutatásból származó eredmények klinikai alkalmazásának ösztönzésére hoz létre Molekuláris Medicina Kiválósági Központot a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja (MTA SZBK) valamint a Semmelweis Egyetem. Az orvostudományi projektben az európai élettani kutatások integrálásában élenjáró németországi Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (European Molecular Biology Laboratory, EMBL) közreműködik és adja át a legjobb nemzetközi gyakorlatokat.

A Teaming pályázati programról

A Horizon 2020 keretprogram Kiválóság terjesztése és a részvétel szélesítése alprogram Teaming pályázati felhívásának célja Kiválósági Központok kialakítása vezető európai intézmények segítségével azokban az országokban, melyek KFI teljesítménye nem éri el az európai élvonalét. A pályázatban résztvevő EU tagállamok: Bulgária, Horvátország, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia és Szlovénia. Társult államok is pályázhattak: Albánia, Örményország, Bosznia-Hercegovina, Feröer-szigetek, Macedónia, Grúzia, Moldova, Montenegró, Szerbia, Tunézia, Törökország, Ukrajna.

Forrás: www.portfolio.hu

Utolsó módosítás: 2017. december 29.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?