Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Ezzel a magyar géppel vizsgálták meg Vuhanban a koronavírust is
2020. március 28.
Módosítás: 2020. április 03.
Olvasási idő: 6 perc
Világviszonylatban is jegyzett társaság terméke kapta idén a Magyar Innovációs Nagydíjat - mondta el Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak. A díjakat a járvány miatt nem adják át, az elismerésben részesült pályázatok listáját és tartalmát azonban nyilvánosságra hozták.

Hagyományosan az Országgyűlés épületében adják át az előző év legjobb innovációs teljesítményeiért járó díjakat március végén. Idén ez most elmaradt, de a zsűri dolgozott és 8 díjat ítélt oda, köztük a Magyar Innovációs Nagydíjat a 3DHISTECH Kft.-nek - mondta az InfoRádiónak Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója. A nagydíjat egy olyan termékcsalád kifejlesztéséért ítélték oda, amelyet digitális patológiai diagnosztikai célra lehet használni.

Ezzel a készülékkel vizsgálták meg a Vuhanban a koronavírust is, és utána adták át az információkat a világnak - mondta az elnök. Hozzátette, ebből a készülékből tavaly 50 darabot értékesítettek a világ számos országába, ezért egy abszolút csúcstermékről van szó.

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, a február 12-ig jelentkező 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat ítélt oda - mondta Antos László. A beadott pályázatok közül 42-t ismertek el 2019-ben megvalósult innovációnak, de ennek az is feltétele volt, hogy az innovációból volt 2019-ben gazdasági eredmény, eladott termék, vagy szolgáltatás. Ha ez még nem történt meg, akkor javasoltuk, hogy később pályázzanak - mondta az elnök.

Érdemes megemlíteni még egy orvosdiagnosztikai készüléket, a Femtonics Kft. fejlesztett szintén egy világszínvonalú berendezést, agykutatásnál lehet ezt használni, 40 szabadalomra épül, lopás ellen védett Atlas termékcsaládját - hívta fel a figyelmet Antos László.

Megemlítette, hogy agrár-, környezetvédelmi területen is. Utóbbi területről szólva megemlítette, hogy az idei díjazott 2018-ban elnyerte a műszaki Oscar-díjat is, és már 2019-ben rögtön százmilliós nagyságrendű bevételt tudott elérni a díjazott vállalkozás egy új típusú, magasnyomású hidrogén-generátorért, amit egyébként nagyon sok reakciónál használnak.


A díjazott pályázatok

2019. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a 3DHISTECH Kft. részesült, a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért, mely a több mint 100 éves, optikai mikroszkóp alapú patológiai szövettani diagnosztika úttörő, paradigmaváltó módszere és alkalmazás-fejlesztése. A fejlesztés elindítója és koordinátora Dr. Molnár Béla volt.

A termékcsaládot innovációs pályázati forrásból, egyetemi-ipari kooperációban fejlesztették ki, és a 3DHISTECH Kft. gyártani is kezdte. A Pannoramic digitális patológiai termékcsalád CE IVD 2019-ben kapott engedélyt, és közel 50 helyen értékesítették belföldön és külföldön egyaránt, ennek köszönhetően 3 milliárd forintos bevétel-növekedést könyvelhetett el a vállalat. A termék a világpiacon piacvezető referencia etalonná vált versenytársai, a Phillips, a Leica, illetve a Roche cégek és termékeik számára.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. évi Ipari Innovációs Díjában a BorsodChem Zrt. részesült az MDI, poliuretán alapanyag gyártási folyamatának komplex fejlesztéséért. A kutatás-fejlesztés nehézsége volt, hogy a részfolyamatok számítógépes szimulációkkal, illetve laborméretben csak igen korlátozottan voltak vizsgálhatók. Az alkalmazhatósággal kapcsolatos bizonytalanságok azonosítása és kiküszöbölése érdekében ezeket valós ipari körülmények között kellett tanulmányozni. Az MDI üzem névleges éves kapacitása 330 ktpa-ra növekedett, amely összességében 7.9 kilotonna többlet MDI-termelést tett lehetővé 2019-ben, ennek az addicionális volumennek az értékesítése 2019-ben 4,6 millió euró (1,5 milliárd forint) bevételt jelentett a vállalat számára.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. évi Informatikai Innovációs Díjában az Oncompass Medicine Hungary Kft. részesült az Oncompass precíziós onkológiai döntéstámogató eljárásért. A kifejlesztett orvosi döntéstámogató eljárás segít az orvosnak a több mint 100 forgalomban lévő és több mint 1000 fejlesztés alatt álló hatóanyagból kiválasztani a megfelelő célzott kezelést, a beteg daganatában lévő egyedi genetikai elváltozások alapján. A speciális orvosi szoftver a mesterséges intelligencia egy formája. A cég már közel 50 munkavállalóval rendelkezik, árbevétele 2019-ben 26 százalékkall emelkedett, és átlépte az 1 milliárd forintot.

Az Agrárminisztérium 2019. évi Agrár Innovációs Díjában a Veresi Paradicsom Kft. részesült mesterséges megvilágítású, hidrokultúrás rendszerben megvalósított téli termesztésért. A mesterséges megvilágítású, innovatív, hidrokultúrás üvegház megnyitásával az első magyarországi termelő lett, amely az év minden napján át, télen is ugyanolyan ízben és minőségben termeszt. Ez Magyarország legkorszerűbb, mesterséges pót-megvilágítással ellátott növényháza. Az árbevétel-növekmény 566 millió forint volt 2019-ben; az üzemi eredmény 30 millió forintról (2018) 339 millió forintra növekedett. Az 1000 tonnányi importkiváltás 566 millió forint értékű volt.

Az Agrárminisztérium 2019. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a ThalesNano Energy Zrt. részesült a H-Genie® magasnyomású laboratóriumi hidrogén generátor berendezésért. A kifejlesztett H-Genie® az egyetlen és első biztonságosan használható, nagy tisztaságú (4.0 vagy 99,99%), kompresszor nélküli, magasnyomású (100 bar), kézzel mozgatható hidrogéngenerátor berendezés, amely már elegendő termelési kapacitással rendelkezik egy átlagos kutatólaboratóriumi egység kutatási célú hidrogén igényének kielégítésére (0.1-1 NL/perc). 2019-ben – már ez első évben - 100 millió forint feletti értékesítési árbevételt sikerült generálni, három kontinensen.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Alapkutatástól a piacig" 2019. évi Innovációs Díjában a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. részesült az élvonalbeli idegtudományi kutatások céljára kifejlesztett magyar mikroszkópért. A KOKI spinoff cége, a Femtonics Kft. terméke, a Femto3D ATLAS lézerpásztázó 3D-s mikroszkóp a képalkotás legkorszerűbb csúcstechnológiájával működő, több mint 40 szabadalomra épülő, Magyarországon tervezett és gyártott „hungarikum”. 2019-ben az ATLAS termékcsaládból származó extra export árbevétel 480 millió forintra emelkedett.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2019. évi Innovációs Díját az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete a 25 éves CSALOMON® Csapdacsalád újdonságaiért nyerte el. Az elmúlt években több mint 190 kártevő rovarfajra fejlesztettek illatanyagokon és vizuális csalogatáson alapuló csalogatási és csapdázási módszereket. Az egyik legújabb csapdájuk révén egy régi kukorica kártevő, a kukoricamoly megbízható rajzáskövetése válik lehetővé egy egyszerű eszközzel. A 2019-es évben 140 millió forint árbevételt értek el a CSALOMON® csapdacsalád csapdáinak a forgalmazásával több, mint 3000 vásárló részére Magyarországon és jellemzően Európa országaiban.

A VALOR HUNGARIAE Zrt. és a Magyar Innovációs Szövetség 2019. évi Startup Innovációs Díjában a Fitpuli Kft. részesült a Fitpuli tudományos alapú digitális munkahelyi egészségprogramért. A fejlesztés teljesen digitális formában elérhető, ezáltal alacsony bevezetési költségek mellett, nagyságrendekkel több munkavállalóhoz juttatható el. Szakmai tartalma tudományos kutatásokon és evidenciákon alapul, amely a mérhetően eredményes egészségmegőrzés záloga. A 2017-ben alapított vállalkozás három körben, összesen 1,11 millió euró befektetést kapott. Eladott felhasználói fiókjainak száma már eléri 30 ezret. 2019-ben az eladott szolgáltatás összértéke meghaladta a 100 millió forintot, amely az előző évi eredmény ötszöröse.

Forrás: portfolio.hu

Utolsó módosítás: 2020. április 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?