Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Fontos magyar kutatás az Alzheimer-kór leküzdésére
2023. november 05.
Módosítás: 2023. november 06.
Olvasási idő: 2 perc

Az Alzheimer-kór és a cukoranyagcsere zavarainak összefüggéseit vizsgálják szegedi kutatók, az idegsejtpusztuláshoz vezető molekuláris okok feltérképezése mellett céljuk innovatív, diabetikus élelmiszeripari termékek fejlesztése is - tájékoztatta a konzorciumot vezető Pharmacoidea Kft. az MTI-t.

A cukoranyagcsere számos súlyos betegség forrása lehet

A közlemény szerint a Pharmacoidea Kft. a Lissé Kft., a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) részvételével zajló, 2025 őszéig tartó projekt 585 millió forintos költségeiből 415,6 millió forintot fedez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatása.

A cukoranyagcsere zavarai számos betegség kialakulásához vezethetnek, így az időskori memóriavesztésért felelős Alzheimer-kór egyik fő rizikófaktoraként is számontartják ezeket.

A jelenleg gyógyíthatatlan Alzheimer-kór rohamos terjedésének - világszerte jelenleg 30 millióan szenvednek e betegségben - megállításához kiemelten fontos a kórképet kiváltó idegsejt pusztuláshoz vezető molekuláris okok feltérképezése.

A konzorciumvezető Pharmacoidea Kft. korábban olyan, a sejtfelszíni proteoglikánokhoz köthető molekuláris mechanizmust térképezett fel, amely felelős az idegsejtpusztuláshoz vezető fehérjeaggregátumok kialakulásáért és azok terjedéséért.

A gyakorlatban is alkalmazni kívánják az élettudományi kutatásokat

A vizsgált proteoglikánoknak a cukoranyagcsere zavaraiban is központi szerepük van, ezért a konzorcium résztvevőinek célja új terápiás és diagnosztikai célpontok feltérképezésével innovatív hatóanyagok, gyógyszertesztelési megoldások és a betegség felismerését segítő eljárások kifejlesztése.

Az étkezés központi szerepet játszik a cukoranyagcsere zavarainak kialakulásában,ezért a kutatókhoz a Lissé Kft. is csatlakozott, amely az SZTE Mérnöki Karának élelmiszermérnökeivel biológiailag értéknövelt diabetikus édesipari termékeket fejleszt, kiaknázva a konzorcium tagjai által elért élettudományi kutatási eredményeket is.

A nemzetközi fejlesztésekben élen járó hazai kutatók közreműködésével megvalósuló projekt így a terápiás és diagnosztikai technológiák és termékek mellett olyan innovatív, diabetikus élelmiszeripari termékeket is eredményezhet, amelyek a fogyasztóbarát édesipari termékeket ötvözik az élettanilag kedvező hatóanyagokkal.

Forrás: origo.hu

Utolsó módosítás: 2023. november 06.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?