Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
A hallgatói innovációt segíti a Széchenyi Duó pályázat
A hallgatói innovációt segíti a Széchenyi Duó pályázat
2021. február 16.
Utolsó módosítás: 2021. február 23.
Olvasási idő: 5 perc
A győri Széchenyi István Egyetem elkötelezett a hallgatói innováció támogatásában: az intézmény minden vállalkozási ötletet, üzleti potenciállal rendelkező kutatást igyekszik felkarolni.

Ennek egyik sikeres formája az oktatók és hallgatók együttműködésére építő Széchenyi Duó pályázat, melynek legutóbbi fordulója januárban zárult. Az NKFIH Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt keretében három díjazott csapat szénszálas kompozitokkal, egészségügyi merevítőkkel, illetve kreatív ruházattal kapcsolatban hozott létre prototípusokat, utóbbiból Anky Pery néven vállalkozás is indult.

A Széchenyi Duó pályázat már többéves múltra tekint vissza a győri egyetemen. A versenyre az intézmény nappalis vagy levelezős hallgatói jelentkezhetnek maximum négyfős csapatokban − az egyetlen feltétel, hogy a pályaművön minimum egy hallgató és egy oktató párosként dolgozzon, így a pályázatot is együttesen adják be. A beérkezett munkák közül a legjobb hármat pénzjutalommal díjazzák, amelyet a megfogalmazott ötlet továbbfejlesztésére kell fordítani. Pályázni lehet bármilyen innovatív ötlettel, elképzeléssel, melynek eredménye egy makett, egy deszkamodell vagy egy prototípus.

Idén a szokásostól eltérően online tartották a pályázat záróeseményét, amelyen az első három helyezett csapat, felkészítő oktatóik, valamint dr. Dőry Tibor, a Menedzsment Campus Kompetenciaközpont vezetője vett részt.

„Azért szeretem a Széchenyi Duót, mert itt mindig kézzelfogható eredmények születnek” – fogalmazott köszöntőjében dr. Dőry Tibor, hozzátéve, hogy a Széchenyi István Egyetem elkötelezett a hallgatói innovációt fokozott támogatásában, aminek része a Széchenyi Duó is.

Kevesebb felesleg a gyártás során

Elsőként a Bányai Vidor – Gangl Dávid – Klemm Kristóf trió mutatkozott be, akik egy új technológiát dolgoztak ki annak érdekében, hogy a szénszálas kompozit anyagok gyártása során keletkező hulladékot gazdaságosan újrahasznosítsák.

„Az egyetem Formula Student-csapatánál kompozit karosszéria elemeket gyártottunk, és elkezdtünk gondolkodni, mit kezdjünk a forma kimarása után keletkező felesleggel. Ezért célul tűztük ki, hogy növeljük az anyagkihozatali tényezőnket” – ismertette projektjüket Gangl Dávid, aki elmondta, találtak az ipari gyakorlatban is létező megoldásokat a problémára, ezekből indultak ki a saját technológiájuk kidolgozásakor.

„Általában laminálásra hosszú szárú kompozitokat használunk, így az ebből keletkező maradékot megfelelő rövidségű szálakra aprítanánk, ebből készítenénk egy eljárással új kompozitot. Ezzel nemcsak sok pénzt takarítanánk meg, hanem olyan alkatrészeket tudnánk gyártani, amelyeket eddig nem tudtunk” – fejtegette. „Van olyan cég, amelyik sajátos módon kombinálta a kompozitok már létező gyártási változatait, de ezt nem tudtuk egy az egyben átvenni, mivel nagyon drága lenne. Ehelyett azt találtuk ki, hogy a fröccsöntés nyomását préseléssel helyettesítjük” – tette hozzá Dávid.

A csapat úgy véli, a technológia gyakorlati alkalmazása költséghatékonyabb gyártást és optimalizált termékeket eredményez majd. A tervek szerint az újfajta kompozitból több szakítótestet is elkészítenek, amiket majd az egyetem laboratóriumában fognak megvizsgálni.

Vége a gipsz korának?

„Csapatunk az egészségügyi merevítők újragondolását tűzte ki célul” – kezdett bele prototípusuk bemutatásába Krecz Dávid járműmérnök alapszakos hallgató. „Pályázatunk valódi innovációja az, hogy mindenkinek személyre szabott terméket tudunk gyártani. 3D scannerrel feltérképezzük a sérült testrészt, elkészítjük a számítógépes modelljét, majd molekuláris nyomtatással létrehozzuk a tartót. A hagyományos gipszhez képest nagyfokú kényelmet biztosít, sokkal kisebb a tömege, és a nedvességtől sem kell óvni, ami tisztálkodáskor nagy könnyebbséget jelent” – sorolta az előnyöket.

A merevítő tetszőlegesen díszíthető, a mintáknak csak a képzelet szab határt. Sági Jánosék a tervezés során hatszög alakú lyukakat helyeztek el a prototípus felületén, amelyek nemcsak esztétikai szempontból érdekesek, de funkciójuk is van: a szellőzést biztosítják.

„Mérnöki szempontból az volt a célunk, hogy olyan műanyagot válasszunk, ami megfelelően szilárd, ellenáll a mechanikai igénybevételeknek és a keménysége sem elhanyagolható. A könnyű nyomtathatóság érdekében a PLA politejsavat választottuk” – fűzte hozzá az eddigiekhez Sági János, a csapat gyártásért felelős tagja. „A gyártás 3D nyomtatással történik, ennek sebessége kulcskérdés, hiszen ez teszi ki a folyamat időköltségének nagy részét. A jelenlegi módszert és technikát alkalmazva fél napra van szükségünk a művelet elvégzéséhez, de bízunk benne, hogy ez a technika fejlődésével töredékére csökkenthető” – részletezte a hallgató.

A csapat mentora úgy véli, a terméknek az egészségügyben és a sportrehabilitációban is hatalmas létjogosultsága lehet. Faragó Beatrix szerint ez abból is látszik, hogy egyre több hasonló profilú cég jelenik meg a piacon. „Hogy ki fog hamarabb megjelenni a piacon a termékével, még a jövő zenéje” – jegyezte meg.

Nemzetközi hallgató nyerte az első díjat

A harmadik, egyben utolsó Széchenyi Duó pályázat Anas Hawary nevéhez köthető, akit már ismerhetnek olvasóink: korábbi cikkünkben beszámoltunk egyetemünk nemzetközi hallgatójának saját brandjéről, ami Anky Pery névre hallgat. Mint kiderült, Anas már régóta foglalkozott egy egyedi ruhamárka ötletével, így nem érte váratlanul, mikor annak idején dr. Dőry Tibor a pályázatban való részvételre buzdította.

„Hétköznapi outfitekkel foglalkozom, elsősorban egyedi tervezésű pólókat forgalmazok. A ruháink a szeretet és a sokszínűség értékeit hirdetik. Nemrégiben úgy döntöttem, bevezetek egy új terméket, így elkezdtem zoknikat is árusítani. Időközben elindult a weboldalunk, fokozzuk a közösségi médiás megjelenésünket, felvettük a kapcsolatot influenszerekkel” – mesélte Anas, majd hozzátette, hogy a jövőben a fenntarthatóságra helyezik a hangsúlyt, így csak környezetbarát ruhadarabokat kínálnak majd a vásárlóiknak. A zsűri értékelte, hogy Anas nem csak prototípust hozott létre, hanem elindította a vállalkozását is. „Nagyon tetszett a vállalkozói attitűd, amit képviselsz” – fordult a nyertes felé dr. Dőry Tibor. „A többi csapat jó volt a prototípusokban, de te elképzeltél valamit és megvalósítottad, ráadásul a koronavírus-járvány kellős közepén. Olyan példát mutatsz, ami követendő lehet mások számára is” – értékelt a Menedzsment Campus vezetője, aki arra biztatott mindenkit, hogy vegyen részt a Széchenyi Duó következő fordulójában is.

Forrás: kisalfold.hu

Utolsó módosítás: 2021. február 23.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?