Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Harminc évvel ezelőtt harminc szervezet alapította meg a Magyar Innovációs Szövetséget
2021. január 05.
Módosítás: 2021. január 11.
Olvasási idő: 2 perc
Budapest, 2021. január 5., kedd (MTI) - A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) alapvető célkitűzésének tekinti az innováció gyorsításának támogatását, az ország innovációs képességének növelését - közölte megalakulásának 30 éves évfordulója alkalmából a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) kedden az MTI-vel.

A közleményben felidézik, hogy a Magyar Innovációs Szövetséget 1990. december 14-én a kutatás-fejlesztés, az innováció iránt érdeklődő 30 szervezet alapította meg.

A közleményben úgy fogalmaznak, hogy az innováció gazdaságélénkítő hatása az alapítás időszakában még sem a hazai közvéleményben, sem az államvezetésben nem volt elismert. A szövetség erőfeszítéseinek eredményeképp ma már az innováció természetes kifejezéssé, az innovációs tevékenység a gazdasági élet meghatározó tényezőjévé vált.

Felidézik, hogy a szövetség törekvésének eredményeként innovációs törvényt fogadott el az Országgyűlés, illetve létrejött az innovációs folyamatokat koordináló, összehangoló minisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Hangsúlyozzák, hogy a szövetség az innováció területén működő különböző szervezeteket, intézményeket horizontálisan integráló, szakmai és érdekvédelmi szervezetként jött létre, és működik most is. Az alapító intézmények, vállalatok közül hét még jelenleg is működik, a közvetlen és közvetett tagok száma megközelíti a hétszázat.

A közleményben rámutatnak arra, hogy a Magyar Innovációs Szövetség szakmai állásfoglalásai meghatározó módon befolyásolják a döntéseket minden kutatás-fejlesztést, innovációt érintő kérdésben, átlagosan havonta ad ki szakmai véleményt. Tisztségviselői átlagosan havonta tartanak előadást különböző szakmai rendezvényeken, éves közgyűlése az innovációs szféra egyik legnagyobb szakmai eseményének számít. A szövetség alapító társtulajdonosként 22 innovációs szervezet létrehozását segítette, képviselőin, megbízottain keresztül mintegy 20 testületben közvetlenül is képviseli tagszervezeteinek érdekeit.

Ismertetik, hogy a szövetség évente megszervezi az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, amelyhez több mint 4500 fiatalt mozgósítottak. Másik országos jelentőségű kezdeményezésük a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat. Az eddigi felhívásokra beérkezett 1275 pályaműből 1100 volt megvalósult, sikeres innováció, és ezek közül 218 kapott különböző innovációs díjat. Az elmúlt 30 évben az innováció élénkítését támogató kiemelt rendezvényük volt az Innoforum Hazai Szellemi Termék Börze, a "Lépés a jövőbe" országos design pályázat, a NOVATech.Com, Innovációs Technológiai Üzleti Terv Verseny, a tudománynépszerűsítő THE és a "meet the scientist˝ programok.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a közleményben elmondta, a Magyar Innovációs Szövetség az elmúlt 30 évben nagy presztízst és társadalmi elismertséget szerzett, tevékenysége nagy hatással volt nem csak az innovációs intézményrendszer kialakulására, hanem az innováció társadalmi elfogadottságára is.

Forrás: MTI

Utolsó módosítás: 2021. január 11.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?