Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Hatalmas elismerés: az első határon túli OTDK közgazdasági szekcióját a Felvidéken rendezik
2023. április 11.
Módosítás: 2023. április 19.
Olvasási idő: 5 perc
Három napig Komárom ad otthont, illetve a városban székelő Selye János Egyetem (SJE) látja vendégül a közgazdaságtudományok jelenlegi és jövőbeni szaktekintélyeit a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) keretén belül.

Ahogy Antalík Imre, a SJE dékánhelyettese újságírói kérdésre leszögezte a ma rendezett sajtótájékoztatón, „az egyetemen folyó tudományos munka elismerése ez a rendezvény”. Mint mondta, a nagyszabású eseményen 650 hallgató és megközelítőleg 200 oktató vesz majd részt az április 20-ai hétvégén.

A hallgatók 72 tematikus területen versenyeznek; többek között az ágazati gazdaságtan, humánerőforrás, termelésszolgáltatás, marketing, turizmus, világgazdaság tagozatokon – tette hozzá. A dolgozatokat elbíráló zsűri a Kárpát-medence 35 különböző felsőoktatási intézményéből érkezik a Komáromban megrendezésre kerülő OTDK Közgazdaságtudományi Szekciójára.

A távolabbról érkezőket már április 19-én fogadják, majd 20-án ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a rendezvény, több neves személy, köztük az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, Weiszburg Tamás részvételével.

Az eredményhirdetésre április 22-én kerül sor az Egressy Béni Városi Művelődési Központban.

A háromnapos rendezvény történelmi esemény, mind a rendezvény, mind pedig a Szlovákiában egyetlen önálló jogalanyisággal rendelkező, a nemzeti kisebbség nyelvén – magyarul – oktató felsőoktatási közintézmény életében – hangzott el a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján.

Antalík Imre elmondta, a SJE által rendezett OTDK része annak a rendezvénysorozatnak, amely ez év márciusában indult és a magyarországi felsőoktatás legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléje. „A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián, amit az Országos Tudományos Diákköri Tanács 16 tudományterületi szekcióban bonyolít le magyarországi és határon túli felsőoktatási intézményekkel együttműködve, több mint 5000 hallgató mutatja be pályamunkáját 11 városban 540 tagozati zsűrinek” – húzta alá.

„A hallgatók és az oktatók közötti tudományos együttműködésnek a legmagasabb terepe a Tudományos Diákköri Konferencia. Ennek kicsúcsosodása az országos döntő, amire Komáromban kerül sor” – magyarázta. Mint mondta, a közgazdaságtan tudományterületén belül a Kárpát-medencei egyetemek közgazdász hallgatói mérettetnek meg, akik a jövő akadémiai közösségének tagjaivá, vagy vezető gazdasági szereplőivé válnak. „Több, mint 600 pályamunka kerül bemutatásra és elbírálásra ezekben a napokban, amiből több száz bíráló választja ki a legjobbakat” – jegyezte meg a komáromi rendezvény kapcsán. A Selye János Egyetemen folyó tudományos munkának az egyik elismerése ez a rendezvény, hiszen a Közgazdaságtudományi Szekció országos döntőjét eddig sosem rendezték meg Magyarországon kívüli területen.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a szervezés komoly feladatokat ró az egyetemre, a SJE Gazdaságtudományi és Informatikai Karára (GIK), de Komárom városára is.

„Ritka az olyan rendezvény, aminek kapcsán néhány nap alatt közel ezer embert kell ellátni, emellett kulturális és szórakoztató kísérőprogramokkal tartalmassá tenni számukra az itt töltött időt. Az egyetem szándéka, hogy a Duna mindkét partján elterülő Komáromban tartalmas programokat kínáljon az ide érkezőknek” – ezt már Szabó Dávid, a SJE nemzetközi kapcsolatokért felelős és fejlesztési megbízott dékánhelyettese mondta.

Többek között kiemelte, a rendezvény támogatói között jelen van az Arriva busztársaság, amely a különböző helyszíneken megvalósuló eseményekre, ezen felül a két Komárom között is térítésmentesen szállítja a résztvevőket. „A rendezvény kapcsán megmozdultak a környék vállalkozói, de főtámogatóként a rendezvény sikeres lebonyolítása mellé állt az Arriva Slovakia Kft. mellett a Wing Zrt, és az OTP Mobil Kft. is” – mondta. Kijelentette, az egyetem a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva, az ehhez hasonló konferenciák „papírfogyasztását” is igyekszik visszaszorítani.

„Egy-egy ilyen konferencia alkalmával több tízezer oldalt nyomtatnak, ami jelentős környezetterhelés. Mi ebben is innovatívak szeretnénk lenni: egy magyarországi fejlesztőnek köszönhetően egy helyi informatikai céggel karöltve vásároltunk egy interaktív applikációt (ezen tartják a kapcsolatot a résztvevőkkel), amelynek köszönhetően a teljes esemény, a programfüzettől kezdve a tagozati leosztásokig, térképekig minden elérhető lesz telefonon. Ezzel gyakorlatilag a nullára csökkentjük a nyomtatott anyagok számát” – magyarázta Szabó Dávid.

A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Karának szándéka, hogy a régió középiskoláit is bevonja a rendezvénybe – fogalmazott Antalík Imre, a SJE Gazdaságtudományi és Informatikai Kar (GIK) tudományos tevékenységekért felelős dékánhelyettese. Erre szolgál a jövendő egyetemisták számára meghirdetett poszterverseny és az, hogy a 36. OTDK-t nyitottá teszik az érdeklődő középiskolások számára is – jegyezte meg.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a 36. OTDK-n az elmúlt időszak gyakorlatának megfelelően jelentős számban vesznek részt határon túli felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók és kiemelkedő eredményeket elért középiskolai tanulók is. „Az OTDK-n bemutatkozó hallgatók teljesítményének értékelése a hagyományoknak megfelelően zajlik: a legjobb pályamunkák I., II. és III. helyezések valamelyikében részesülhetnek. Az OTDK szekcióüléseit követően az első helyezettek közül 50-en Pro Scientia Aranyérmet, míg az intézmények által jelölt, tartósan kiemelkedő tehetséggondozó munkát végző oktatók közül 58-an Mestertanár Aranyérmet nyerhetnek el” – hangsúlyozta Antalík Imre.

Kiemelte, az OTDK-n való részvétel lehetőség az egyetemisták és főiskolások számára a bemutatkozásra, a fejlődésre, a visszajelzésre és a kapcsolatépítésre. „Az egyetlen alkalom, amikor a különböző felsőoktatási intézményekben tanuló, hasonló érdeklődésű, kiváló eredményeket elért fiatalok szervezett keretek között találkoznak egymással, megismerik és megvitatják egymás munkáját elismert szakemberek közreműködésével” – hangsúlyozta.

A programok támogatói között kiemelkedő szerep jut a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közreműködésével a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap terhére a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak – tudtuk meg. Ugyancsak főtámogatóként járul hozzá az idei konferenciasorozat sikeréhez a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is azzal, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium közreműködésével – külön menetjegy megváltása nélkül – 2. kocsiosztályon díjmentes vasúti utazást biztosítanak a 36. OTDK résztvevőinek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság pedig az OTDK-val kapcsolatos digitális kommunikációs tevékenység jövőbeni megújításához nyújt jelentős pénzügyi segítséget.

Bővebb információkat az esemény kapcsán IDE kattintva találnak az érdeklődők.

Forrás: felvidek.ma

Utolsó módosítás: 2023. április 19.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?