Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Innovációs díjat nyert a hajdúböszörményi gimnazista
2021. június 23.
Módosítás: 2021. június 28.
Olvasási idő: 2 perc
Hálózatregularizáció és mesterséges neurális hálózatok.

A 30. alkalommal meghirdetett, 2020-21. évi Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 11 díjat, a díjakkal járó több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a május 22-ei eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség, dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke és dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke közreműködésével.

Kiemelkedő, nemzetközileg is jegyzett kutatási eredmények

Seitz Erik (Pannonhalmi Bencés Gimnázium) „Az epitheliális-mezenchimális átmenet (EMT) új, többsejtes hálózatos modelljének kifejlesztése és új, potenciális gyógyszercélpont megtalálása a hibrid-EMT-nek a modellbe építésével˝ c. pályázatával. Erik célja, hogy a rákos áttétek kialakulásának kezelésére, nemzetközi szinten is új klinikailag alkalmazható gyógyszercélpontot találjon, amellyel életeket menthetünk.

Radó János (Berzsenyi Dániel Gimnázium) PenAlone c. pályázatával. János olyan világ szinten is újdonságnak számító vezeték nélküli író és rajzeszközt fejlesztett, mely az eddigi digitális tollaktól eltérően tetszőleges felületen használható, nem hagy nyomot, az írt szöveg, rajzolt ábra pedig valós időben megjelenik a monitoron.

Balázs Gábor Gergő (Ócsai Bolyai János Gimnázium) „Láthatatlan kísérő nyomában egy egzotikus csillagrendszerben˝ c. pályázatával. Gábor kutatásának alapja egy különleges kettőscsillag, melynek fedéseit felhasználva és ismerve a fény terjedési sebességét, keresett Földhöz hasonló bolygót.

Ecsedi Boglárka (Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium) „A mesterséges neurális hálózatok strukturális optimalizálása˝ c. pályázatával. Boglárka a hálózattudomány eszközeinek segítségével különböző hálózatregularizációs módszereket határozott meg, melyek a mesterséges neurális hálózatok működésének optimalizálását tűzték ki célul.

Az elsődíjas pályázók megkapták a lehetőséget a bírálóbizottságtól, hogy Magyarországot képviseljék az Európai Unió, 2021 szeptemberében a Salamancai Egyetem által rendezendő “32. Fiatal Tudósok Versenyén”, amelyen 37 ország fiataljai versenyeznek a díjakért (3500-7000 euró).

További hajdú-bihari helyezettek

II. díj Fiák Ádám, Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

II .díj Bornemissza Ádám, Napraforgó Waldorf Gimnázium, Debrecen
Pirint Levente Ákos, Szent József Gimnázium, Debrecen

III. díj Erdélyi Zsuzsanna, Kun Vanda, Medgyessy Ferenc Gimnázium, Debrecen

Díjazott középiskolai tanárok:

Ujvári Balázs, fizika Napraforgó Waldorf Gimnázium
Oláh Tibor, matematika-informatika, Hajdúböszörményi Bocskai Gimnázium

Kiemelt díjazás: Napraforgó Waldorf Gimnázium, Debrecen

Forrás: civishir.hu

Utolsó módosítás: 2021. június 28.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?