Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
ITM: a teljes kutatói életpályát lefedik az új ösztöndíjpályázatok
2020. május 28.
Utolsó módosítás: 2020. május 28.
Olvasási idő: 2 perc
Budapest, 2020. május 28., csütörtök (MTI) - Megnyíltak az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) idei ösztöndíjpályázatai, a program 4 milliárdos keretösszegére június 30-ig pályázhatnak az alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló hallgatók, a posztdoktorok, fiatal oktatók és kutatók - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A felhívásokat az ITM és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) mint a program operatív kezelője hirdette meg a 2020/2021-es tanévre.

"Az idén ötödik alkalommal megnyitott program legfőbb célja, hogy az egyéni kiválóság támogatásával is erősítse az egyetemek tudományos-alkotói teljesítményét, ösztönözze a kutatás-fejlesztés és az innováció új generációjának kinevelését" - hangsúlyozta Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár.

A tárca közleményében kiemelte: az ÚNKP segít a legkiválóbb oktatók és kutatók pályán tartásában, a karrierjük legtermékenyebb szakaszában lévő alkotó egyéniségek és intézményeik motiválásában. A doktorvárományosok és posztdoktorok számára célzottan meghirdetett új pályázati kategóriával kiegészülve a program immár a kutatói életpálya minden szakaszára kiterjedő finanszírozást nyújt - közölték.

Ismertették: az ÚNKP 4 milliárd forintos teljes keretösszegéből idén várhatóan több mint kétezren jutnak majd támogatáshoz.

A program hat konstrukciót tartalmaz; a Felsőoktatási Alapképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíj Pályázati Kiírást, a Felsőoktatási Mesterképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíj Pályázati Kiírást, amelyek együttes keretösszege 600 millió forint. Egymilliárd forinttal hirdetik meg a Felsőoktatási Doktori Hallgatói Kutatói Ösztöndíj pályázatát, míg a Tudománnyal fel! Felsőoktatási Doktorvárományosi és Posztdoktori Kutatói Ösztöndíj keretösszege 832 millió forint lesz. A Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíjra 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre, a Tehetséggel fel! Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíjra 168 millió forint jut.

Pályázatot adhatnak be azok az egyetemi hallgatók, doktorjelöltek, doktorvárományosok, posztdoktorok, fiatal oktatók és kutatók, akik a programban részt vevő 25 felsőoktatási intézmény bármelyikében eredményes kutatói-alkotói tevékenységet folytatnak. A dokumentumokat minden esetben az érintett felsőoktatási intézményhez kell benyújtani, idén először kizárólag elektronikus úton.

Az elnyerhető ösztöndíjak futamideje kategóriánként változik, 5-12 hónap között lehet. A nyertes pályázók kategóriától függően havonta legalább 100 ezer, legfeljebb 200 ezer forint nettó támogatásban részesülnek, ezen felül az őket fogadó egyetemek a saját pályázóik által elnyert ösztöndíjak 40 százalékának megfelelő kutatási-működési támogatást kapnak. A 2016-ban indított program történetében eddig összesen több mint 6600 ösztöndíjat ítéltek oda.

A pályázati kiírások az Új Nemzeti Kiválóság Program honlapján érhetőek el.

Forrás: MTI

Utolsó módosítás: 2020. május 28.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?