Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
ITM: több mint 59 milliárd forint támogatást kapnak a piacot megcélzó innovációs projektek
2020. december 03.
Módosítás: 2022. január 03.
Olvasási idő: 2 perc
Budapest, 2020. december 3., csütörtök (MTI) - A kormány támogatja a vállalkozásokat abban, hogy minél korszerűbb technológiákkal, minél piacképesebb termékeket gyártsanak és szolgáltatásokat nyújtsanak, ezért különösen jó hír, hogy idén, a koronavírus-járvány idején a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatására kiírt pályázaton 156 cég jutott összesen több mint 59 milliárd forint támogatáshoz - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a tárca csütörtöki közleménye szerint.

Schanda Tamás hangsúlyozta, ez az év legnagyobb keretösszegű innovációs pályázata, amely olyan sikeres volt, hogy a keretösszeg megemelésére és újabb pályázati kör kiírására is szükség volt.

Az államtitkár kiemelte: a május végén az ITM támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett pályázat célja a hazai kkv-k és nagyvállalatok ösztönzése volt, hogy jelentős újdonságtartalommal bíró piacképes termékeket, szolgáltatásokat hozzanak létre házon belül vagy felsőoktatási és kutató intézményekkel együttműködve. Ezek nem csak az adott cégeknek, hanem a magyar gazdaság egészének versenyképességét is növelik, emellett új munkahelyek létrehozásához járulhatnak hozzá - tette hozzá.

A pályázók érdeklődése minden előzetes várakozást felülmúlt, a támogatási igények összesített értéke már az első héten elérte a rendelkezésre álló keretösszeg két és félszeresét. Alig egy hét leforgása alatt pedig több mint 100 milliárd forint támogatási igény érkezett be, ami jól mutatja, hogy a hazai vállalkozások a járványhelyzet alatt is lehetőséget látnak a kutatás-fejlesztésben, az új innovációk létrehozásában - jelezte Schanda Tamás.

A nagyszámú jelentkezésre való tekintettel az eredetileg mintegy 41 milliárd forintnyi keretösszeget jelentősen megemelte a minisztérium, így összesen 59 milliárd forint állt rendelkezésre. A felhívás kiemelkedő sikere miatt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal októberben egy újabb, őszi fordulót is meghirdetett, amely a megemelt keretösszegen felül további 20 milliárd forintot biztosít ugyanerre a célra - áll az ITM közleményében.

Forrás: MTI

Utolsó módosítás: 2022. január 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?