Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Kapcsolódj be mentorként az egyetemi startup programba!
2021. február 28.
Módosítás: 2021. március 04.
Olvasási idő: 3 perc
A Hungarian Startup University Program (HSUP) Magyarország első komplex, egyetemi szintű startup képzése, amely egy újonnan kifejlesztett, országszerte egységes e-learning platform segítségével vezeti be az egyetemi hallgatókat az innováció és a startupok világába, és vértezi fel őket modern, gyakorlatorientált vállalkozói ismeretekkel.

A 2020-ban elindult program első félévében 21 egyetem közel 2100 hallgatója vette fel a tárgyat, közülük 1500-an már be is adták innovatív vállalkozási ötletüket. Az egyetemek innovációs szakértői idén januárban kiválasztották a HSUP 100 legígéretesebb ötletét, amelyeken a hallgatók a program második félévében akár vegyes egyetemi csapatokat is alakíthatnak, és ösztöndíj-támogatással kezdhetnek el közösen dolgozni. A hallgatói csapatok kialakítását egy „szereposztó teszt” is segíti, melyet a hallgatók a program elején töltenek ki. A teszt eredménye alapján a hallgatók javaslatot kapnak arra, hogy a startup világ négy kulcsszerepe közül melyikben folytassák a képzést. Ezekben a szerepekben a hallgatók különböző, saját perspektívájukat bővítő tananyagokat sajátíthatnak el, ami elősegíti, hogy a vállalkozási ötletek megvalósításához minél sokszínűbb csapatok alakuljanak.

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára szerint az egyetemi szintű startup képzés olyan kezdeményezés, amely a megoldásközpontú gondolkodásra készíti fel a fiatalokat, amelynek már rövidtávon hasznos hozadéka lehet a vállalkozói kedv és az innovációra való hajlandóság növekedése. Ezen túl hosszú távon jelentősen befolyásolhatja társadalmi szinten azt, hogyan tekintünk a korábban megoldhatatlannak gondolt problémákra. Továbbá kiemelte, hogy az új képzés mellett jelentős innovációs támogatások és támogató szabályozási környezet is segítik a hazai vállalkozási kultúra és startup ökoszisztéma megerősödését, a vállalkozni vágyó fiatalok lehetőségeinek további bővítését.

A második félévben a hallgatói csapatokat a HSUP mentorprogramja is segíti. Ekkor már a csapatok munkáját az egyetemi oktatóikon túl az innovációs ökoszisztéma szakértői is támogatják mentorálással és egyéb szolgáltatások felajánlásával. A mentorálás a HSUP-ban is praktikus eszköze annak, hogy a fiatal vállalkozók gyakorlott szakemberek tanácsaival fejleszthessék képességeiket, tudásukat, intuíciójukat, ezáltal képessé válva arra, hogy vállalkozási ötleteiken keresztül megvalósíthassák álmaikat. A mentor szerepe felbecsülhetetlen értéket jelenthet a fiatal vállalkozó hallgatók számára, de a HSUP szakértői is gazdagodnak a mentorálás által, melynek során új ötletekkel és inspiráló személyiségekkel találkozhatnak a fiatalok.

A HSUP mentorközösségébe való jelentkezés folyamatosan nyitva áll, Téged is várunk csapatunkba!

Amennyiben egy magánszemély vagy szervezet szeretne segíteni egy vállalkozási ötleten dolgozó projektcsapatot, illetve szeretné munkatársa kreativitását egy új területen kamatoztatni, lehetősége van a HSUP program csapatába szakértő tagot delegálni. A HSUP mentorok személyes vagy online formában három hónapig dolgozhatnak együtt egy vagy több hallgatói csapattal. Szakterületi segítőnek elsősorban olyan mentorokat várunk, akik egy vagy több speciális területen mély ismeretekkel rendelkeznek, és készek arra, hogy segítsenek a fiatal vállalkozóknak előre lépni ötleteik megvalósításában. Üzleti mentoraink közé olyan tapasztalt vállalkozók és startup szakértőkre számítunk, akik holisztikus tapasztalattal rendelkeznek az üzlet világáról, erősségük, hogy a vállalkozói folyamat egészét, annak kihívásait szakmai és személyes vonatkozásait egyaránt jól ismerik. A HSUP program mentorközösségébe aktív startupperek csatlakozását is várjuk, akik friss tapasztalataikkal segítenék a HSUP hallgatóit, hogy beléphessenek a startupok világába.

További információ, kapcsolatfelvétel: hsup@nkfih.gov.hu

Forrás: startuponline.hu

Utolsó módosítás: 2021. március 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?