Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Konferenciával indult a Selye János Diáklabor Hálózat Kiépítése program
Konferenciával indult a Selye János Diáklabor Hálózat Kiépítése program
2023. november 06.
Módosítás: 2023. november 14.
Olvasási idő: 2 perc

Dr. Selye János világhírű vegyész, belgyógyász és endokrinológus nevét viseli az a program, amelynek keretében országszerte eddig 24 középiskola kapott támogatást fejlesztési célokra a Nemzeti Innovációs Ügynökség által vezetett és a Magyar Diáklaborok Egyesületével közösen létrehozott konzorciumi pályázatból. A program célja, hogy a természettudományos tantárgyak az iskolai oktatáson túlmutatva, interaktív kísérletezésekkel és tanórákkal szerettesse meg a fiatal középiskolásokkal a tudományos pályát.

”Ha nincs kutatás, nincsenek új eredmények, nem lesznek új tankönyvek, nem lesz fejlődés” – hangsúlyozta a konferencia megnyitóján Dr. Szabó Sándor orvos, Selye János egyik volt tanítványa. A rendezvényen a programba jelentkezett diáklaborok együttműködésének megkezdésén túl az új mobillabort is átadták, aminek segítségével olyan magyar településekre is eljuthat a tehetséggondozás és a természettudományos tantárgyak innovatív oktatása, ahol még nem állnak rendelkezésre diáklaborok.

A Selye János Diáklabor Hálózat Programnak köszönhetően 24 magyarországi középiskola fordíthat 1.157.079.702 Ft pályázati támogatást laborfejlesztésre, míg a projektben fennmaradó keretösszegre szeptemberben tudtak pályázni az érdeklődők. A Nemzeti Innovációs Ügynökség által vezetett kezdeményezés célja, hogy közelebb hozza a diákokhoz a tudományt és a tudományos eredményeket, valamint felkeltse a fiatalok figyelmét a kutatói pályák iránt.

A projekt keretében szakmai továbbképzések, tudományos rendezvények és tanácsadás is elérhető, hogy elősegítse és biztosítsa az együttműködések fejlődését és a hazai és nemzetközi innovációs ökoszisztémához való hatékony csatlakozást. A diáklaborok és hálózatuk számára a hatékonyabb működés érdekében a projekt teljes időtartama alatt személyes tanácsadás és vezetőfejlesztés is biztosított. A diáklaborok fejlesztése és létrehozása a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap közvetlen támogatásával valósulnak meg, hozzájárulva a fiatalok kutatói életpályára való vonzásához és a hazai felsőoktatásban rejlő tudás és kapacitások hatékony kihasználásához.

A magyar kormány kiemelt célkitűzéseként szem előtt tartja a fiatalok matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai (MTMI) pályaválasztásának támogatását, hiszen ezek a tudományterületek kulcsfontosságúak a tudásgazdaság és az innováció előrehaladása szempontjából. A Nemzeti Innovációs Ügynökség ennek az átfogó célkitűzésnek letéteményeseként támogatja az ilyen és ehhez hasonló projektek megvalósulását.

A Nemzeti Innovációs Ügynökség a magyar innovációs vállalkozások közvetlen segítésére jött létre. Portfóliójában a fiataloknak szóló képzések, tehetséggondozó programok és mentoráció ugyanúgy szerepelnek, mint az érettebb vállalkozásoknak szóló valorizációs, inkubációs, nemzetközi kapcsolatépítő programok, melyekkel a startupok következő szintre lépését ösztönzi. Az ügynökség célja – tudományterülettől függetlenül – a teljes ökoszisztémát segíteni az innováció magjának elültetésétől a sikeres piaci hasznosulásig, ezzel egy információs és támogató csomóponttá válni.

Forrás: kkvmagazin.com

Utolsó módosítás: 2023. november 14.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?