Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
ITM-államtitkár: kooperatív doktori program indul a piacorientált kutatói utánpótlás támogatására
2020. július 22.
Módosítás: 2022. január 03.
Olvasási idő: 2 perc
Budapest, 2020. július 22., szerda (MTI) - A piacorientált kutatói utánpótlást támogató kooperatív doktori program indul ősszel, amely jelentős ösztöndíjjal segíti a vállalati együttműködésben folytatott doktori tanulmányokat - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Bódis József hangsúlyozta: az új ösztöndíjprogram célzottan támogatja a gazdaság igényeit követő kutatásokat, és lehetőséget biztosít elsősorban a fiatal kutatóknak, hogy tudásukat a partnervállalatoknál végzett kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységük során a gyakorlatban is hasznosítsák.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke elmondta: a projekt 100 résztvevővel indul, szeptember 15-éig jelentkezhetnek a doktori tanulmányokat folytató, illetve azt a 2020-21-es tanévben megkezdő hallgatók, a beérkező pályázatokat szakmai testület bírálja majd el.

A kooperatív doktori hallgatók ösztöndíja havi 400 ezer forint, 12-48 hónapon keresztül. Emellett az ösztöndíjat nyerő hallgató után támogatás kap a doktori iskola, illetve a témavezető, valamint a bevont vállalati szakértő is - emelte ki az NKFIH elnöke.

Bódis József különösen fontosnak nevezte a kutatói utánpótlás kinevelését. Mint mondta, ennek elősegítéséért számos eredményes lépest tett az ITM, ugyanakkor a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai területeken nem látja azt az előrelépést, amelyet szükségesnek tart a gazdaság versenyképességének erősítése érdekében.

Az államtitkár hangsúlyozta, Magyarország nemzetközi összehasonlításban is jól áll a tudományos eredményeket tekintve, de nem megfelelő azok társadalmi hasznosulása, átvitele a gazdaságba, a termelő szférába.

A kooperatív doktori program elindítása ebbe az irányba nyit új lehetőségeket - jegyezte meg.

Birkner Zoltán elmondta: a doktori iskolák feladata megmarad, és olyan ösztönző rendszert alakítanak ki, amely elősegíti, hogy a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai területeken több doktori programot valósítsanak meg az ipar és a szolgáltató szektor szereplőivel közösen.

A piaci szereplőket abban szeretnék érdekeltté tenni, hogy képezzék tovább a náluk dolgozó szakembereket, a doktori iskolákkal és a doktori tanulmányokat folytatókkal közösen indítsanak olyan programokat, amelyek hasznosulnak a gazdaságban.

Kiemelte, hogy a kooperatív doktori program hallgatói az eddiginél jóval több ösztöndíjat kapnak, és olyan tudományos munkát végeznek, amely hasznos a saját vállalatuknak, valamint segíti személyes pályafutásukat.

Az NKFIH elnöke hangsúlyozta, a tervek szerint évente száz résztvevővel bővülne a létszám a következő három-négy évben, de piaci igények esetén ennél nagyobb létszámot is elképzelhetőnek tart.

Forrás: MTI


A Kooperatív Doktori Program (KDP-2020) meghirdetése - 2020. július 22.
Új lehetőség a kutatói karrierépítésre a Kooperatív Doktori Program, amely jelentős ösztöndíjjal segíti a vállalati együttműködésben folytatott doktori tanulmányokat, elsősorban a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai területeken.
Utolsó módosítás: 2022. január 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?