Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Lesz pályázati forrás a külföldi kutatók Magyarországra csábítására is
2024. január 26.
Módosítás: 2024. január 26.
Olvasási idő: 2 perc

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap terhére 2024-ben 147 milliárd forint értékben írnak ki az idén pályázatokat. A programstratégia egy innovációs és egy kutatási alaprészből áll, ezek együtt hét programot takarnak. A legtöbb pénzen – 85 milliárd forinton – a KKV Fókuszterületi Innovációs Program nyertes pályázói osztozhatnak.

Az idén 147 milliárd forint értékben hirdetnek meg innovációs és kutatási pályázatokat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI) terhére. Az alap programstratégiája összesen 176,263 milliárd forintnyi pályázat meghirdetésére, illetve kezelésére tesz javaslatot. A tavalyi keret mintegy 80 milliárd forint volt.

Az idén három fő fókuszpont diktál

A vállalati innovációs programok immár valamennyi vállalattípus számára érhetők el – olvasható a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közleményében –, így a startupok, spinoffok és kkv-k mellett a nagyvállalatoknak is. Ugyanakkor elvárás minden vállalati innovációs programmal szemben az egyetemekkel, kutatóintézetekkel való együttműködés.

A programstratégia pályázati portfólióját kiegészíti a Kormányzati Önerő Alap, amely szintén az NKFI Alapon keresztül kínál 8 milliárd forintot a magyar kutatók nemzetközi beágyazottságának növeléséhez.

A Neumann János Program határozta meg azokat a fókuszterületeket, amelyekre a KFI-forrásokat azok gazdasági hatásának érdekében koncentrálni kell. Az idén ez három fő területet jelent.

  • Az egészséges élet megőrzését szolgáló megelőző, gyógyító és ellátó rendszerek.
  • A gazdaság zöld átmenete és a körforgásos gazdaság kialakítása.
  • A gazdaság és a társadalom digitális átmenete.

Az NKFI hivatal kiválósági alapon azonban a fenti fókuszterületek mellett továbbra is befogad és elbírál olyan, kimagasló színvonalú KFI-pályázatokat, amelyek illeszkednek a kormány gazdaságpolitikájához. A pályázatokat továbbra is két körben értékelik. Azokat a szakmai előminősítés után lehet ténylegesen beadni. Az értékelés és a döntéshozatal felgyorsul.

Lendületet kaphatnak a kiválósági alapú kutatások

A programstratégia az innovációs és a kutatási alaprészből áll. A megpályázható forrás meghatározó részét, 136,755 milliárd forintot az innovációs alaprész hét programja viheti el. A legtöbb pénz, 85 milliárd forint a KKV Fókuszterületi Innovációs Program nyertes pályázataira fordítható, a második legtöbb – 20 milliárd forint – az Innovációs Kockázati Tőkeprogramra, amelyet 9,155 milliárddal a HU-rizont Nemzetközi Program követ. Ez utóbbi a magyar kutatók és szervezetek nemzetközi kapcsolatépítését, beágyazottságát segíti.

Hét program alkotja a 39,508 milliárd forint keretű kutatási alaprészt is. A támogatásból 19 milliárd forint juthat a kiválósági alapú kutatásokra, 10 milliárd az Egyetemi Kutatói Ösztöndíjprogramra és 6 milliárd a Research Grant Hungaryre, amelyből a legdinamikusabb kutatási szakaszban lévő kutatók támogathatók. A Research Grant Hungaryból jut pénz az innovációs fókuszterületen dolgozó külföldi kutatók Magyarországra csábítására is. Velük kapcsolatban az elvárás az, hogy legalább három éven belül valósuljanak meg mérhetően világszínvonalú alkalmazott kutatások.

Forrás: vg.hu

Utolsó módosítás: 2024. január 26.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?