Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Liofilizált bendőfolyadék alapú probiotikus készítményt fejleszt az UBM Feed Kft.
Liofilizált bendőfolyadék alapú probiotikus készítmény
2020. július 08.
Módosítás: 2020. július 14.
Olvasási idő: 2 perc
Az UBM Feed Kft. 137 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a 2019. évi PIACI KFI kiíráson a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Piacvezérelt Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Projektek Támogatási programjának keretében. A 279 millió forintos összköltségvetésű fejlesztésből 25 millió forint összegű beruházást és 238 millió forint értékű kutatási és fejlesztési tevékenységet valósít meg.

A kutatási projekt elsődleges célja olyan liofilizált bendőfolyadék alapú termék fejlesztése, melynek használatával lerövidíthető a húshasznú kérődző fajok felnevelési időszaka, az előgyomrok fejlődésének stimulációja révén. A projekt során elvégzett kutatások és vizsgálatok eredményeként kifejlesztésre kerülő termék, melyhez hasonló jelenleg nem áll rendelkezésre a piacon, eszközül szolgál az intenzív termelési rendszerekben a fiatal kérődző állatok előgyomraiban a kérődzés kifejlődéséhez, a folyamathoz elengedhetetlenül szükséges mikroszervezetek mielőbbi megtelepedéséhez.

A termék alkalmazásának köszönhetően megelőzhetőek a takarmányozási és tartási anomáliákból eredő emésztőszervi kórformák, melynek köszönhetően jelentősen csökkenthető az antibiotikum-felhasználás mértéke a tejtáplálás időszakában. Csökkenthető a választás okozta stressz következtében a fejlődés visszamaradásának mértéke. A későbbiekben pedig a termék terápiás céllal alkalmazható a már kérődző, aktív bendőfermentációval bíró idősebb, avagy felnőtt egyedek körében, amikor is alimentáris eredetű, az emésztőszervrendszert érintő bántalmak heveny klinikai tünetekben manifesztálódnak.

Az UBM Feed Kft. 2005. óta végzi sikeresen tevékenységét a takarmány-üzletágban, mely teljes mértékben lefedi a takarmány gyártását és kereskedelmét. A korszerű takarmányozás érdekében folyamatosan fejleszti tevékenységét, laboratóriumi hátterét, valamint az eddigi kutatómunka során szakértő munkatársaival jelentős tudásbázist épített ki. Jelen projekt is egy fontos mérföldkő a vállalkozás életében, hiszen a fejlesztés alkalmazásával egy újabb lépést tesznek azért, hogy fenntartható módon legyenek előállíthatóak a humán-élettani szempontból biztonságos (szermaradékoktól mentes) és kedvező hatású kérődző állati termékek.

A fejlesztés eredményeként jelentősen növelhető a szarvasmarha és juhágazat költséghatékonysága, a vágóalapanyag előállítása rövidebb idő alatt, jobb takarmányhasznosítási mutatókkal, kevesebb gyógyszerfelhasználás mellett valósítható meg.

A projekt az UBM FEED Kft. pilisvörösvári központjában, illetve környei telephelyén és további külső helyszíneken valósul meg.

A cégről és a projektről bővebb információt a www.ubm.hu oldalon olvashatnak.

Forrás: agronaplo.hu

Utolsó módosítás: 2020. július 14.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?