Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Magyar fejlesztés gyorsítja a gépi azonosítást
Magyar fejlesztés gyorsítja a gépi azonosítást
2021. január 08.
Módosítás: 2021. január 11.
Olvasási idő: 2 perc
A készülő szoftver mesterséges intelligencia segítségével teszi egyszerűbbé a 3D felismerés vállalati szintű használatát, így hatékonyabbá téve a minőségellenőrzés és kármegelőzés folyamatát.

Az AB Consulting Group Zrt. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal "Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása" pályázati felhívásán 141,24 millió forint állami támogatást nyert. Az összeget a vállalat egy olyan mesterséges intelligencia alapú univerzális szoftvermegoldás kifejlesztésére és piacra dobására fordítja, mellyel háromdimenziós (3D) testeket lehet azonosítani és osztályozni. A projekt összköltsége 238,59 millió forint.

A szoftverrel azon szervezetek, vállalatok is képesek lesznek 3D felismerő alkalmazásokat készíteni, használni, ahol nem rendelkeznek programozói ismeretekkel, valamint nem jártasak a gépi tanulás és a neurális hálózatok területén. A rendszernek, a benne megbúvó mesterséges intelligenciának, továbbá az intuitív kezelőfelületének köszönhetően egy átlagos felhasználó is meg tudja tanítani, hogy mit "lásson".

Az új fejlesztés egyik versenyelőnyét az univerzalitás jelenti, mellyel a 3D felismerési feladatok alkalmazási területtől függően könnyen beállíthatóak.

A moduláris, testreszabható alkalmazáscsomagot a gazdaság számos szektorában lehet majd használni. Ilyen többek közt az egyedi azonosítás, tehát többek között a kameraképeken látható tárgyak felismerése, a kategóriafelismerés, amellyel például nem odaillő tárgy megjelenését lehet észlelni egy gyártószalagon, valamint minőségellenőrzés, például egy mintadarabtól való apró eltérés felfedezése.Az automatizálásnak köszönhetően a vállalatok a monoton munkák helyett a magasabb hozzáadott értékű feladatokra tudják átcsoportosítani az értékes emberi munkaerőt.

A fejlesztési terv szerint a szoftver egyszerűen fog tudni kommunikálni más, elterjedt üzleti rendszerekkel, így végponttól végpontig terjedő megoldás jön létre. A Python programozási nyelven megszülető alkalmazáscsomag hagyományos, helyileg telepített módon, valamint a felhőből is elérhető lesz. A szoftvert a hazai mellett a nemzetközi piacra is tervezik bevezetni. A projekt a vállalat budapesti székhelyén valósul meg, magyar fejlesztők, kutatók bevonásával. A feladat 2020. január 1-én indult, és várhatóan 2021. december 31-éig zárul.

Forrás: computerworld.hu

Utolsó módosítás: 2021. január 11.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?