Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Magyar fejlesztés az Alzheimer-kór korai felismerésére
2024. március 25.
Módosítás: 2024. március 25.
Olvasási idő: 2 perc

A Pozitron Medical Diagnosztika Központ bejelentése szerint egy magyar fejlesztésű, több százmillió forintos projekt részeként új módszert dolgoztak ki az Alzheimer-kór kimutatására, már 10-15 évvel a klinikai tünetek megjelenése előtt.

Ez a módszer egy egyszerű vérvétellel képes azonosítani a betegség kialakulásához hozzájáruló kóros fehérjéket, ami jelentős előrelépést jelent a korábbi, költségesebb és kellemetlenebb eljárásokkal (CT, MR, agyvízvizsgálat) szemben. A vizsgálati rendszer fejlesztését a „PreDEM – Prevenciós szűrő vizsgálati rendszer a demencia korai fázisú vizsgálatához” projekt keretében végezték, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával, közel 237 millió forintos finanszírozással valósult meg, a projekt teljes költsége pedig 362,66 millió forintot tett ki. A PreDEM tesztek ingyenesen elérhetők, és céljuk a demencia korai fázisának felismerése, amely lehetővé teszi a hatékonyabb kezelést és javítja az életminőséget.

Az Alzheimer-kór korai felismerése nem csak az érintettek életminőségét javíthatja jelentősen, hanem az egészségügyi ellátó rendszerek terheit is csökkentheti, így nemzetgazdasági szinten is megtakarítást jelent. A Pozitron által fejlesztett új módszer különbözik a jelenleg elérhető vér- és genetikai vizsgálatoktól, mivel nem csak a hajlamot, hanem magát a betegség jelenlétét is képes kimutatni jóval a tünetek megjelenése előtt.

Magyarországon a demencia különböző formái, különösen az Alzheimer-kór, széles körben érintik a lakosságot, a 60 év felettiek körében mintegy 20%, míg a 80 év felettiek esetében közel 50% az érintettek aránya. A módszer klinikai használatának közelgő elérhetősége jelentős előrelépést ígér a betegség korai diagnosztizálásában és kezelésében. A globális demográfiai trendek és a demencia kezelésének növekvő költségei miatt a korai diagnózis és intervenció globális szinten is kulcsfontosságú.

A Pozitron-Diagnosztika Kft. jelentős értékesítési bevétellel és nyereséggel zárta az előző éveket.

Forrás: markamonitor.hu

Utolsó módosítás: 2024. március 25.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?