Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Magyar siker az orvostudományban és az informatikában
Magyar siker az orvostudományban és az informatikában
2016. november 15.
Utolsó módosítás: 2017. december 29.
Olvasási idő: 3 perc

Egyedül Magyarország büszkélkedhet két nyertes kutatási konzorciummal a Horizont 2020 legfrissebb nemzetközi pályázatán, ahol tíz győztest hirdettek. Az egyik a szív- és az érrendszeri betegségekkel, illetve a rákkal is felveszi a küzdelmet, a másik a termelésinformatika és -irányítás területén érhet el jelentős eredményeket.

Több száz fiatal magyar szakembert tarthat itthon két magyar kutatási konzorcium nemzetközi sikere. Az orvostudományi, illetve a termelésinformatikai projekt az európai uniós Horizont 2020 programon belül 26 millió eurós, azaz 8 milliárd forintos forráshoz jutott, amely a kiegészítő magyar támogatással és az önrésszel együtt eléri a 22 milliárd forintot. A Teaming elnevezésű kutatási kiválósági program első fázisában 12 hónapra 500 ezer eurót, a másodikban pedig öt–hét évre legfeljebb 15 millió eurót lehetett kapni. Az első körben 169 pályázat érkezett be 20 országból: 15 uniós tagállamból, illetve öt társult országból. A második forduló eredményeként 9 országból (8 EU-s tagállamból és egy társult országból) hirdettek 10 nyertes pályázatot, és kizárólag Magyarország tudott felmutatni két győztest. A többi támogatást kapó konzorciumot Szerbia, Csehország, Ciprus, Lettország, Portugália, Szlovénia, Bulgária és Szlovénia adta.

Ezzel a támogatással a termelésinformatika és -irányítás legmodernebb, intenzív alapkutatási tevékenységre építő irányzata, az úgynevezett kiberfizikai gyártó- és logisztikai rendszerek területén indulhat fejlesztés a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében (MTA SZTAKI) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az öt–hét éves ciklus során 60-70 kutatói állás jöhet létre. Lapunk kérdésére elmondták: az uniós forrás leginkább bérköltségre szolgálhat, a hazai támogatás és az önrész pedig az eszköz-, a gép- és a műszerbeszerzéseket, illetve a dologi kiadásokat fedezheti. Céljuk az innováció felgyorsítása, egy új kutatói generáció kinevelése, egy fenntartható kiválósági központ működtetése. Minél több ipari partner bevonásával tervezik mindezt, a hazai kis- és középvállalkozásokra is támaszkodva.

A másik nyertes kezdeményezéssel a legmodernebb orvostudományi kutatások támogatására, valamint az alapkutatásból származó eredmények klinikai alkalmazásának ösztönzésére hoz létre molekuláris medicina kiválósági központot a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja (MTA SZBK), valamint a Semmelweis Egyetem. Itt 40 négy-hat fős kutatócsoport alakulhat, vagyis 200 státus jöhet létre. A nemzetközi versenyben kiválasztott hazai és külföldi fiatal kutatók legfőbb irányvonala lehet az öregedő populációt hangsúlyosan veszélyeztető anyagcsere-, szív- és érrendszeri, rákos és gyulladásos betegségek molekuláris diagnosztikája. Jelszavuk: a laboratóriumtól a betegágyig.

A magyar konzorciumok egy-egy nemzetközileg is elismert kutatóközponttal is együttműködnek. A termelésinformatikai és termelésirányítási programban a német Fraunhofer Társaság, az orvostudományi projektben az európai élettani kutatások integrálásában élenjáró németországi Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium működik közre és adja át a legjobb nemzetközi gyakorlatokat. Az uniós forrás mellett a hazai költségvetési támogatás, valamint a konzorciumi tagok hozzájárulásával az informatikai program összességében 21,7 millió eurós, azaz 6,5 milliárd forintos költségvetésű, az orvostudományi program büdzséje pedig 52 millió euró, tehát 15,6 milliárd forint.

Forrás: mno.hu

Utolsó módosítás: 2017. december 29.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?