Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Magyar-török pályázat indult közös kutatás-fejlesztési projektek ösztönzésére
2020. november 03.
Módosítás: 2022. január 03.
Olvasási idő: 2 perc
Budapest, 2020. november 3., kedd (MTI) - Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával megjelent a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és török partnere, a Török Tudományos és Technológiai Kutatási Tanács (TÜBITAK) közös pályázata, amely kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) megállapodás keretében ösztönzi a kutatás-fejlesztési együttműködéseket - tájékoztatta a tárca keddi közleményében az MTI-t.

Mint írták, a felhívás célja olyan innovatív, piac-közeli projektek támogatása, amelyekből prototípus vagy új termék, technológia, szolgáltatás születhet.

Az új felhívás magyar részről 200 millió forint keretösszeget biztosít a hazai és a török felsőoktatási-kutatóintézeti szféra, illetve a vállalkozások ígéretes közös kezdeményezéseinek finanszírozására.

Pályázatokat a kiírásban meghatározott fókuszterületeken lehet benyújtani az egészségipartól az információs és kommunikációs technológiákon - különösen a mesterséges intelligencia és 5G - át a műszaki tudományokig, a többi között az autonóm járművek, robotika területén.

Gulyás Tibor, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára a közleményben kiemelte, hogy egyre fontosabbá válnak a nemzetközi együttműködések a kutatás-fejlesztés területén is. A vírus elleni küzdelem mellett kiemelt figyelmet kell fordítani az innovatív technológiai fejlesztésekre. A digitalizációs változások kedvező hatással lesznek a nemzetgazdaságok fenntartható növekedésére, a vállalatok működési hatékonyságára és az emberek életminőségének javítására - tette hozzá.

A pályázati dokumentáció az NKFIH honlapján már elérhető. A hazai támogatásra 2021. február 12-ig lehet pályázatokat beadni. A kiírás újdonsága, hogy kizárólag olyan konzorciumok nyerhetnek támogatást, amelyekbe mindkét oldalon bekapcsolódnak vállalati partnerek és felsőoktatási intézmények vagy kutatóintézetek is - áll a közleményben.

Forrás: MTI

Utolsó módosítás: 2022. január 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?