Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Milyen kompetenciákra és milyen pozíciókra lesz szükség 2021-ben az IT-ben?
2021. január 02.
Módosítás: 2021. január 08.
Olvasási idő: 7 perc
Elég jól látszik, hogy a veszélyeztetettség és a bizonytalanság még hónapokig velünk marad az elkövetkező évben is. Ezért a jellemzően az IT-területen dolgozó vezetőkhöz fordultunk, hogy milyen munkavállalókra lesz szükségük üzletük fenntartásához és fejlesztéséhez.

Balogh-Mázi Mária, CEO, DreamJo.bs
Véleményem szerint 2021-ben azok a szakemberek lesznek keresettek, akik az ecommerce, edtech, video streaming és healthtech területén tapasztalt fejlesztők, és kézenfekvően az ezekhez a területekhez kapcsolódó technológiák ismeretére lesz szükség.

Berta Péter, ügyvezető, WHC (HR-szolgáltatások)
2021-ben is keresett pozíció lesz a data scientist, a data engineer, a BI-fejlesztő, a BI-elemző. A home-office további elterjedésével a cégeknek a virtuális szolgáltatásaikat kell erősíteniük, tehát a különböző alkalmazások fejlesztőinek és üzemeltetőinek bőven lesz feladatuk jövőre. Az automatizáció és a social media térnyerése, illetve az egyre több adat, és azok GDPR-kompatibilis tárolása miatt az egyik fő szakértelem a Data, BI, AI vonal lesz.

Bóna Péter, CEO, Com-Forth Ipari Informatikai Kft.
Meglátásom szerint a kombinált tudásnak lesz a közeljövőben a legnagyobb értéke. Például, ahol mi dolgozunk, ott nem elég, ha valaki jó webfejlesztő, vagy IT-biztonsági szakember, ismernie kell a gyártási, üzemi, automatizálási (nevezzük OT-nak) rendszereket. De akár egy data scientist / engineer esetében is ismernie kell a technológiai folyamatokat, hiszen úgy tud kontextust adni az adatoknak. Iparban az ilyen jellegű, kombinált (IT- és OT-) tudásra mindenképpen nagy lesz a kereslet az elkövetkezendő években.

Christopher Mattheisen, ügyvezető igazgató, Microsoft Magyarország
A cégeknek az eddiginél is nagyobb agilitásra lesz szükségük, hogy alkalmazkodni tudjanak a járvány utáni gazdasági helyzethez. A magyar vállalkozások nagyon is tudatában vannak, hogy a mesterséges intelligenciának meghatározó szerepe lesz. Ha egy vállalkozás valóban az alapoktól szeretné újragondolni a működését, kulcsfontosságú, hogy a munkavállalói képesek legyenek a legmodernebb technológiákkal (felhővel, MI-vel) bánni, azokat a mindennapokban használni.
Az üzleti életben egyre többen ismerik fel a továbbképzések jelentőségét, hogy milyen előnyökkel jár a munkaadók és a munkavállalók számára is. Segítségével a munkavállalók tudása nem avul el a szervezeten belül. Akik a képzésekben részt vesznek, továbbfejleszthetik magukat, elégedettebbek lesznek új feladatkörükben, és a jövőjüket is biztosítva látják a cégen belül.

Fachs Anita, operatív vezető, Green Fox Academy
Azt látjuk, hogy továbbra is keresettek a Java, JavaScript, .Net fejlesztők. A nagyobb cégeknél széles körben használt, bevált technológiákat alkalmaznak, egy-egy projekt miatt sok fejlesztőt kell egyszerre felvenniük, ezt pedig elterjedt technológiák esetén lehetséges. Az IT határterületein is sok szakembert keresnek, hiány mutatkozik például automatizációs területen a programozói tudással is rendelkező tanácsadó szakemberekből.

Frankó-Csuba Dea, CEO, Spark Institute
Kiemelten fontos lesz a mentális és fizikai egészség fenntartása, ehhez is sok szervezet keres szakértői támogatást, hiszen az új életvitel negatív hatásai sok munkavállalónál jelentkeznek. Ezzel együtt egyre nagyobb kérdés a felhőrendszerek biztonságos használata a jogosultságok és az adatbiztonság kérdésköre is.
Az, hogy milyen szakértelemre lesz szükségünk 2021-ben sok tényezőtől függ és az egyik legfontosabb természetesen az, hogy milyen gyorsan talál megoldást a világ a COVID problémára.

Fritsch Róbert, informatikai Igazgató, Fővárosi Vízművek Zrt.
SAP-fejlesztőre és -tanácsadóra továbbra is szükségünk lesz. Új, feltörekvő technológiákhoz: Microsoft BI-feladatainkhoz és folyamatrobotizációs (RPA) technológiához kapcsolódó szakemberekre is nagy szükségünk lesz.

Gönczy Gábor, CEO, Braining Hub
Bármilyen IT-szakma biztos befektetés a munkavállalók részéről. Növekvő trendn és igény az IT-piacon a biztonság (kibervédelem) a vállalatoknál, illetve az adatok és azok feldolgozásával kapcsolatos munkatípusok (data scientist, és MI). A különböző technológiák és programozási nyelvek szükségessége és ismerete erősíteni fogja a fejlesztői hiányt a magyar piacon és az egész világon. A technológiai paletta olyan tág, hogy a full-stack szoftverfejlesztés és microservice architektúrával kapcsolatos igények átalakítják a fejlesztői piacot is.

Gönczi Tamás, Client Partner, Pedersen & Partners
Mindig kelleni fog programozó. Ahogy egyre komplexebbek lesznek a digitális rendszerek, kellenek majd Customer Experience Design szakemberek is, illetve minden, ami az agilitással kapcsolatos.

Kis Barnabás, technológiai igazgató, HungaroControl
A kapcsolattartás, sőt, egyes rendszerek gyári környezetben való tesztelése is átkerült a virtuális térbe a járvány miatt. A megismert, új kommunikációs csatornákat, megoldásokat később, a rendkívüli helyzet elmúltával is alkalmazzuk, építsük be a mindennapi rutinba is.
Olyan kompetenciákra lesz szükségünk, amelyekkel a technológia robbanásszerű fejlődését hatékonyan és gyorsan ki tudjuk használni a gyakorlatban is. Emellett egyre nagyobb figyelem hárul a kiberbiztonságra.

Leveli András, üzlet- és termékfejlesztési igazgató, LSK Hungária Kft.
A digitális fejlődési folyamat 2021-ben sem áll meg, ezért egyre több vállalatnál fog a digitális transzformációt stratégiai szinten összefogó pozíció, Chief Digital Officer (CDO) is megszületni. A magyarországi vállalkozások a pozícióval járó feladatokat jellemzően az informatikai vezetők, CIO-k hatáskörébe delegálják majd. A digitális kompetenciák szervezeten belüli fejlesztése mindenki számára elkerülhetetlen lesz a jövő munkahelyén történő sikeres helytálláshoz.

Pelle Dávid, ügyvezető, MP Solutions
Továbbra is áll a Java backend-fejlesztői dominancia, míg frontend-oldalon a modern Javascript-keretrendszerekből Angular, React, illetve most már Vue fejlesztőkre van, lesz igény. Fullstack fejlesztői tudással folyamatosan várják a tehetségeket a cégek. Meghatározó területek: cybersecurity, DevOps/CI/CD, Docker, Kubernetes, Jenkins, Openstack, AWS vagy egyéb felhős megoldások ismerete elengedhetetlen. Az RPA (Robotic Process Automation)és Big Data kompetenciák is kelendők.
Felérékelődik a rugalmasság, nyitottság, komplex gondolkodásmód, attitűd és a tanulás. Sok technológiai terület azonos alaptudásokat feltételez és, a folyamatos fejlődés miatt tényleg csak idő és hozzáállás kérdése, hogy ki milyen irányba specializálódik.

Pető Zsolt, marketing vezető, Grafton Recruitment
A cégek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a felhőtechnológiák használatára. Ehhez olyan szakemberek szükségesek, akik otthonosan mozognak az Amazon Web Services, Azure, Google Cloud technológiákban, illetve megfelelő DevOps ismeretekkel is rendelkeznek. A másik fő vonal pedig a Big Data: az ehhez köthető technológiák közé sorolhatjuk például az alábbiakat: Spark, Kafka, Elasticsearch. Minél nagyobb a szervezet, annál komolyabb esély van arra, hogy a megfelelő döntéshozatalhoz szüksége lesz a fentiekben jártas munkavállalókra.

Rabi Zsolt, CEO, software architect, RabIT
A járvány alatt sokan maradnak otthon, ezért nő a mobilappok használata, de unaloműzésként és használati appként is (például ételrendeléshez) egyre többen ragadnak telefont. Az IT-security területén a megnövekedett alkalmazásigény, és a sok haza költöztetett munkavállaló miatt egyre nagyon hangsúlyt kapnak a biztonsági szakemberek és fejlesztések.
Ahogy globális IT-igény és a fejlesztői környezetek bonyolultsága nő, egyre nagyobb szükség van a DevOps szakemberekre.

Sebők Katalin, elnökhelyettes, NKFIH
Az IT-szektor legkülönfélébb szakágazataiban elsőrendű a biztonság, legyen szó akár kiberbiztonságról, adataink védelméről, szoftverfejlesztésről vagy éppen üzemeltetést érintő kérdésekről. Az adatgazdálkodás és -feldolgozás, valamint az erre épülő diszruptív technológia, a mesterséges intelligencia is meghatározó lesz. Közép- és hosszútávon erős figyelmet kap az automatizáció is, melynek révén a vállalkozások erőforrást takaríthatnak meg, csökkenthetik a hibalehetőségek számát, ezáltal növelhetik a hatékonyságot.
A gyorsan változó világ gyors reakciókat követel, ezért a tanulási és alkalmazkodási készség elengedhetetlen lesz a jövő munkahelyein.

Strausz György Gábor, elnök, Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége
Üzleti elemzőkre, adatbányászokra, adatmunkásokra és mesterségesintelligencia-szakértőkre, valamint alkalmazásfejlesztőkre minden mennyiségben lesz kereslet. A technológiai fejlődés támogatásához szükség lesz a robotikával és dróntechnológiával foglalkozó szakértőkre, fejlesztőkre, valamint az autóiparban az önvezetési technológiát fejlesztő mérnökökre. A felhő és az új 5G-hálózat fejlődésének kihasználásához pedig az üzleti igényekhez igazodó felhős szoftverek fejlesztőire, vagyis „Bármi”-As-A-Service fejlesztőkre. A COVID-19 miatt megszokott, ezért fennmaradó otthoni munkavégzés lehetőség az alkalmazásfejlesztőknek. és generálja a biztonsági kihívásokat: biztonsági szakértőkre és „SOC-munkásokra” lesz szükség.

Tóth Zsuzsanna, HR-vezérigazgató-helyettes, Vodafone Magyarország
Továbbra is a digitalizáció gyors és folyamatos fejlődése lesz tapasztalható. Ennek fényében szoftverfejlesztőre, egész pontosan frontend-fejlesztőre a jövőben is nagy szükség lesz, ilyen munkaerő iránt már most érzékelhető a megnövekedett igény. A fejlesztő csapatok hatékony működéséhez szükség lesz ú. n. DevOps/DevSecOps szakértőkre is – e téren is növekvő igény mutatkozik.
A folyamatosan növekvő online adatmennyiséggel pedig az elemző és adatszakértői szakmák létjogosultsága válik egyre inkább megkérdőjelezhetetlenné.

Vágujhelyi Ferenc, elnök, NHIT, HTE
A koronavírus-járvány megmutatta, mire képes a digitalizáció: jól képzett szakemberek segítségével komplett ágazatok voltak képesek átállni szinte egyik napról a másikra digitális és online működésre. Ennek folyamán azt tanulhattunk meg, hogy IT-biztonsági és kibervédelmi szakemberekből nincs elegendő, hiszen nagy nemzetközi cégek is sokáig küzdöttek biztonsági problémákkal.
Fontos tapasztalat az is, hogy hiába állnak rendelkezésünkre hatalmas adatbázisok, ha nincsenek hozzá szakembereink, akik a rengeteg adatot a mindennapi életben használható információvá tudják alakítani. Azt gondolom, hogy nem csak 2021, de a következő 5-10 év is az adattudósok, az adatelemzők és a mesterséges intelligencia szakértőinek időszaka lesz.

Forrás: itbusiness.hu

Utolsó módosítás: 2021. január 08.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?