A MATE „Ma Te mit eszel?” sorozatának záró epizódja bemutatja, hogyan teszik lehetővé a fejlett csomagolástechnológiák az élelmiszerek állapotának valós idejű ellenőrzését.
Hogyan tudjuk megvédeni az élelmiszereket a fizikai, kémiai és biológiai hatásoktól? Hogyan hosszabbítható meg az élelmiszerek eltarthatósága? Hogyan tudjuk megőrizni a termékek frissességét és megakadályozni a romlásukat? Hogyan biztosítható az élelmiszerek biztonságos szállítása, tárolása, adagolása és fogyasztása?
Végéhez érkezett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programja által támogatott – sorozata, a „Ma Te mit eszel?”. Az utolsó adásban az élelmiszerek különböző csomagolásaival foglalkozunk.
Azt is gondolhatnánk, hogy már nincs új a nap alatt, ha az élelmiszerek csomagolásáról beszélünk, hiszen a papírtasaktól a vákuumcsomagolásig már minden ki van találva. Sorozatunk legutolsó adásából kiderül, hogy bizony van új a Nap alatt!
A csomagolásnál elsődleges szempont az anyagbiztonság, a higiénia, a szivárgásmentesség, az ellenálló képesség a környezeti hatásokkal szemben, valamint a pontos címkézés.
A csomagolás többféle lehet, az elsődleges (közvetlen érintkezik az élelmiszerrel), a másodlagos (az elsődleges csomagolást védi) és a harmadlagos (szállítási és logisztika során használatos).
Az élelmiszeriparban a csomagolástechnológia az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, számos interaktív funkcióval rendelkezik a termékek csomagolása. Például a QR-kód vagy az okoscímke hozzájárul a fogyasztók és a gyártók biztonságos tájékoztatásához, emellett számos előnnyel jár.
A biztonságos és hatékony csomagolások világában mindig van hova fejlődni, éppen ezért a már jól ismert csomagolási módszerek részletes bemutatása mellett a fogyasztók megismerhetik az úgynevezett okos vagy intelligens csomagolást is, amely képes jelzést adni az adott élelmiszer állapotáról, minőségéről is.
Mindemellett szakértőink rámutatnak arra is, hogy milyen irányokba fejlődhetnek még a csomagolási technológiák.
A MATE filmsorozata közérthetően, tudományosan megalapozott információkkal segíti a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. De nem csupán előadásokról vagy tudományos anyagokról van szó – a sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. Minden epizódhoz kötődik egy podcast-beszélgetés is, ahol az egyes témaköröket még mélyebben járják körül az egyetem szakemberei.
A projekt szakmai vezetője Dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense.
Forrás: agroinform.hu



