Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Nemzetközi víztechnológiai konferencia
2019. október 10.
Módosítás: 2019. október 11.
Olvasási idő: 2 perc
Nemzetközi víztechnológiai konferenciát tartottak Zalakaroson. A Víz- és szennyvízkezelés az iparban elnevezésű tudományos fórumot a kanizsai Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ szervezte. Egyre inkább felértékelődnek a versenyképes vízkezelő és víztisztító technológiák. Magyarország szerepe és részvétele is meghatározó a világ vízpolitikai folyamataiban. Ezt bizonyítja, hogy több nemzetközi cég is képviseltette magát a 6. Víz- és szennyvízkezelés az iparban elnevezésű konferencián. - Nagyon jó tendenciák vannak, mert egyre több ipari szereplő látja be azt, hogy sokkal jobban megéri visszaforgatni a vizet a kiengedés helyett. Én nagyon optimista vagyok ebből a szempontból, hogy egyre több nagyipari szereplő használni fog vízvisszaforgató technológiákat, és ebben a kisebbek is követni fogják őket – mondta el Dr. Galambos Ildikó, a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ intézetigazgatója.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke szerint a kutatási eredmények sokszor nem elegendők, ezeket később alkalmazni is kell. Ennek megvalósításához szükséges a politikai döntéshozók, a tudás-technológiai és a finanszírozási háttér összekapcsolása. - Akkor lesz fenntartható, jól finanszírozható és fejleszthető a tudomány és a tudás létrehozása, ha minél több oldalról kap finanszírozást. Ehhez nagyon fontos ez a fajta szemlélet. Ami itt, Nagykanizsán elindult, egy mintaprojekt. Egy ilyen mintaprojektnek vannak csomópontjai, mint ez a konferencia, de ez sem csak tudományos, hanem tudományos és ipari felhasználással kapcsolatos konferencia, hiszen a világnak meg kell mutatni az, hogy létezünk - fogalmazott Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

A konferencia fókuszában olyan globális trendek álltak, mint az élő vizekben található mikroműanyagok és gyógyszermaradványok kutatása, a termálvizek hasznosítása, valamint a víztisztításra irányuló smart technológiák megjelenése a hazai és nemzetközi piacokon. - A víz a huszonegyedik század legfontosabb erőforrása, mely számos országban már hiánycikk. Magyarország szerencsés helyzetben van ebből a szempontból. Ahhoz, hogy ez így maradjon, szükség van arra, hogy megfelelően felkészült szakemberek bánjanak a vízzel. Ezek a tudományos eredmények akkor jutnak el az alkalmazókhoz, ha rendszeresek az ehhez hasonló párbeszédek ­– vélekedett Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora. A Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központot 2014-ben alapította a Pannon Egyetem Mérnöki Kara, Nagykanizsa Megyei Jogú Város, valamint a Hidrofilt Kft. Az intézmény már a magyar középvárosok, kis- és közép vállalkozások és egyetemek innovációs együttműködésének egyik legsikeresebb modellje lett.

Forrás: kanizsaujsag.hu

Utolsó módosítás: 2019. október 11.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?