Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Nemzetközi víztechnológiai seregszemle Nagykanizsán
2019. október 11.
Módosítás: 2019. október 14.
Olvasási idő: 2 perc
Bolygónk népességével együtt rohamosan nő az egészséges ivóvíz iránti igény, globális kihívás elé állítva az emberiséget. A víz hamarosan a jövő legfontosabb ásványkincsévé válik, ezért egyre inkább felértékelődnek a versenyképes vízkezelő és víztisztító technológiák. Az iparág hazai fejlesztéseiben élenjáró Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ 2019. október 10-én hatodik alkalommal rendezett nemzetközi tudományos konferenciát a témában, ahol tehetséges diákok és ifjú kutatók díjazására is sor került. Az eseményen az intézmény alapítójaként részt vett Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke is.

A Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ a régión messze túlmutató tudásbázis, amelynek „Víz- és Szennyvízkezelés az iparban” című éves konferenciája mára már határokon átnyúló szakmai eseménnyé vált. A szervezők legfőbb célja, hogy összekapcsolják a tudomány és az ipar szereplőit, lehetőséget biztosítva a legújabb kutatási eredmények és az ipari tapasztalatok bemutatására, teret adva a szakemberek, kutatók, ipari partnerek tapasztalatcseréjéhez és kapcsolatépítéshez.

A Zalakaroson megrendezett idei konferencia fókuszában olyan globális trendek álltak, mint az élő vizekben található mikroműanyag szennyeződésekre és gyógyszermaradványokra irányuló kutatások, a hazai és nemzetközi nagyvállalatokkal való együttműködés, a termálvizek hasznosítása, valamint a víztisztításhoz kapcsolódó smart technológiák megjelenése a hazai és nemzetközi piacokon. A plenáris előadásokat követő tematikus szekciók hatékonyan segítették a szakmai kapcsolatok építését és a gyakorlati problémákat érintő véleménycserét, a konferencia nemzetközi szekciójában pedig már nemcsak a tudományos élet szereplői, hanem a nemzetközi nagyvállalatok képviselői is részt vettek, többek között Dániából és Indiából.

A konferencián került sor a Soós Ernő Ifjú Kutatói Díjak átadására, amelynek először volt külföldi díjazottja: MSc kategóriában Maja Preskar, a Maribori Egyetem hallgatója, PhD kategóriában pedig Dr. Torma Csilla Zsófia pályázata nyert. Az általános és középiskolások tehetséggondozására meghirdetett Szebenyi Mária Kémia Emlékverseny nem csak helyi, de országos, sőt határon túli érdeklődést is kiváltott. Itt négy korcsoportban osztottak díjakat: a 7. osztályosok között Dancsák Dénes, a 9. osztályosok között Somogyi Máté, a 10. osztályosok között Cziráki Kamilla, a 11-12. osztályosok között Tóth Máté lett a legeredményesebb.

A Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központot 2014-ben alapította a Pannon Egyetem Mérnöki Kara, Nagykanizsa Megyei Jogú Város, valamint a Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft.. A kezdeményezés célja, hogy az intézmény – a Nagykanizsán több évtizedes múltra visszatekintő szakmai tapasztalatokra építve – nemzetközi szintű kutatásokat folytasson a víztisztítás-vízkezelés területén. Azóta az intézmény a magyar középvárosok, kkv-k és egyetemek innovációs együttműködésének egyik legsikeresebb modellje lett.

Forrás: insiderblog.hu

Utolsó módosítás: 2019. október 14.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?