Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Nincs már olyan messze, hogy az SZTE Mérnöki Karán kifejlesztett művégtagokat használni lehessen
Az SZTE Mérnöki Karán művégtagokat fejlesztettek
2021. február 12.
Utolsó módosítás: 2021. február 23.
Olvasási idő: 2 perc
A soft-aktuátorral ellátott végtagoktól kezdve a kottalapozó alkalmazáson át a két kompartmentes nanorészecske formuláció applikátorig tizenegyféle ötlet nyert támogatást az SZTE, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közösen meghirdetett Proof of Concept pályázatán.

Az SZTE és az NKFI Hivatal közös Proof of Concept pályázatán az SZTE Mérnöki Karról Mészáros Attila és Csikós Sándor közösen nyert támogatást ahhoz, hogy egy soft-aktuátorral ellátott rehabilitációs eszköz 3D modelljét kifejlesszék. Rajtuk kívül Sárosi József, Bálint Ádám és Csík Dominik közösen dolgozik az SZTE MK projekt megvalósításán.

Az ember és gép együttműködését segítő, puha anyagokból épített soft-aktuátorokkal 2008 óta foglalkozik az SZTE Mérnöki Kar egyik kutatócsoportja. Az aktuátorok a robotika kulcsszereplői, mert a gép mozgását vezérlő algoritmus kimenő jeleit ezek a berendezések alakítják konkrét cselekvéssé. A ma használt eszközökkel szemben egy soft-gép esetén a sérült végtag ízületeinek, izmainak természetes elmozdulásai, elfordulásai kevésbé korlátozottak. Ez a nagyobb mozgásszabadság, amit a rugalmas elemek biztosítanak, javíthatja a rehabilitációs folyamatot. A soft-gépek előállítása, 3D szkennelési és nyomtatási technológiával támogatva, teljes mértékben az egyén alsó végtagjára szabható. Mind a gép aktuátorai, mind a végtaggal érintkező részegységek az egyéni paraméterekkel is rövid idő alatt legyárthatók.

Az SZTE Mérnöki Kar kutatói nyertes pályázatának elsődleges célja egy olyan soft-aktuátor megtervezése és modellezése, amely alkalmazható rehabilitációs célokra, képes megfelelő irányú mozgásra és közben akkora erőkifejtésre, hogy az egy végtag megmozdításához megfelelő legyen. A soft-aktuátorról 3D modell készül, dokumentációval ellátva.

Forrás: szeged.hu

Utolsó módosítás: 2021. február 23.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?