Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyert innovációs díjat
2021. július 21.
Módosítás: 2021. július 22.
Olvasási idő: 3 perc
Különleges tulajdonságú padlóburkolat-fejlesztéseiért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Innovációs Díját nyerte el a Graboplast Padlógyártó Zrt. a 29. Innovációs Nagydíj Pályázaton. A győri cég gyorsan és hatékonyan reagált a koronavírus okozta kihívásokra: olyan padlóburkolatot fejlesztettek ki, amely speciális nanotechnológiás bevonata segítségével a kórokozók nagy részét elpusztítja.

A Magyar Innovációs Szövetség által 2020-ban 29. alkalommal, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) főtámogatásával meghirdetett pályázaton az Innovációs Nagydíj mellett idén összesen 9 különböző innovációs díjat ítélt oda az elismert szakemberekből álló, 24-tagú bírálóbizottság a tavalyi év legkiemelkedőbb hazai innovációinak elismerésére. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2020. évi gazdasági eredmény. A díjat Sebők Katalin, az NKFIH elnökhelyettese és Dunai Péter, az MKIK főtitkára adta át Jancsó Péter elnök-vezérigazgatónak.

Pakucs János, aki a Magyar Innovációs Nagydíj rendszert 29 évvel ezelőtt alapította és jelenleg is szervezi, kijelentette: „A gazdaság növekedését biztosító vállalati innovációs tevékenység az elmúlt évben jelentősen, közel ötven százalékkal, növekedett, ez döntően a hazai innovációs irányítórendszer átalakításának, kormányzati szintre emelésének és az állami K+F források jelentős növekedésének eredménye.”

Az MKIK által felajánlott Innovációs Díjat a Graboplast Padlógyártó Zrt. nyerte el különleges tulajdonságú padlóburkolat-fejlesztéseiért. Az elismerést Jancsó Péter elnök-vezérigazgató vehette át Budapesten. A győri cég világújdonsága, a Grabo Silver Knight termékcsalád az első olyan önfertőtlenítő padlóburkolat, amely vegyszerek használata nélkül tünteti el a kórokozókat. A piacon egyedülálló bevonatról van szó, amelynek kettős védelmi rendszere – nanoezüst- és titándioxid-részecskék – szórt fényben aktivizálódik, hogy lebontsa a szerves szennyező anyagokat. A koronavírus világjárvány különösen időszerűvé tette ezt a fejlesztést, amely segít csökkenteni az egészségügyi intézményekben, iskolákban és más közintézményekben való fertőzés veszélyét. Másik innovációjukkal, a versenysport céljaira alkalmas új padlóburkolatokkal a sportolók ízületi terhelését csökkentik, megakadályozzák az elcsúszást és a talp letapadását. A Graboplastnak sikerült a műszaki és az esztétikai szempontokat úgy ötvözni, hogy a versenysport-padló megjelenése a piaci trendekbe is illeszkedik. E két új termékcsalád tavalyi értékesítése meghaladta a 180 ezer négyzetmétert, az ebből származó árbevétel pedig a 600 millió forintot.

Sebők kiemelte. hogy „Magyarország innovációs teljesítménye folyamatosan javul, az Európai Innovációs Eredménytábla alapján hazánk összesített mutatója a tavalyi 73-as értékről 76-ra emelkedett. Ebben oszlopos szerepet játszott a vállalkozói és vállalati réteg tevékenysége is. Az NKFI Hivatal célja, hogy lehetőséget biztosítson az innovációs szereplők számára, többek között pályázati források révén, melyre az idei évben 182 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre.”

Dunai elmondta, hogy „Nagy öröm számunkra, hogy a mai hightech világban, amikor már az űriparhoz és a digitalizációhoz köthető innovációk a legkeresettebbek, egy ilyen hagyományos, de annál jelentősebb termék nyerte el a kamara innovációs díját. A Graboplast innovációja a tekintetben is kiemelkedő, hogy gyorsan reagálva a pandémia által generált higiéniai problémára egy olyan megoldást biztosít a piac számára, amely innovatív és szinte egyedülálló.”

Forrás: innoportal.hu

Utolsó módosítás: 2021. július 22.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?