Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Pálinkás József: versenyképességet növelő pályázati konstrukciókkal ösztönzik a kutatás-fejlesztést, innovációt
Pálinkás József: versenyképességet növelő pályázati konstrukciókkal ösztönzik a kutatás-fejlesztést, innovációt
2015. október 09.
Utolsó módosítás: 2017. december 29.
Olvasási idő: 2 perc
Budapest, 2015. október 9., péntek (MTI) - A sikeres kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet a hazai gazdasági versenyképességet növelő pályázati konstrukciókkal ösztönzi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) - nyilatkozta Pálinkás József, a hivatal elnöke az MTI-nek pénteken.

Elmondta: a hivatal a versenypályázati rendszer kialakítása során, mind a felfedező kutatások, mind a célzott kutatások, valamint az innovatív vállalkozások esetén egyaránt a kutatás-fejlesztési és innovációs szempontú célszerűséget helyezi előtérbe, annak érdekében, hogy a folyamatosan megnyíló kutatás-fejlesztési célú források valóban a versenyképességet erősítő eredményekben hasznosuljanak, és ne keveredjenek össze az általános gazdaságfejlesztési célú pályázatokkal, amelyekre más forrásokból ugyancsak sokféle lehetőség van.

Az elsődleges tehát nem a pályázatok könnyítése vagy szigorítása, hanem olyan pályázati portfólió és bírálati rendszer kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy a tényleges kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység bármely szakaszára ösztönző támogatáshoz juthassanak a hazai szereplők - hangsúlyozta Pálinkás József.

Hozzátette: a kutatás-fejlesztési és innovációs versenypályázatok rendszerszintű megújításának célja, hogy szemléletét és kultúráját tekintve is új növekedési pályára állítsák a hazai kutatást, fejlesztést és innovációt, fenntarthatóvá tegyék a kutatásfinanszírozás rendszerét.

Az évtized végéig kutatás-fejlesztési és innovációs célokra mintegy 1200 milliárd forint áll rendelkezésre uniós és hazai forrásból. Az idei évben összességében megnyílik 257,5 milliárd forint forrás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP), 13 milliárd a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP), illetve 27,1 milliárd a Nemzeti Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Alapban (NKFI Alap) - mondta Pálinkás József, kiemelve, hogy az NKFI Alap túlnyomórészt vállalati innovációs járulékból származó forrásai egészítik ki a közép-magyarországi régió fejlettségi szintje miatt szűkre szabott uniós forrásokat.

Forrás: MTI

Utolsó módosítás: 2017. december 29.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?