Kutatás-fejlesztési pályázatot valósított meg egy egri sütőipari vállalkozás. A Ledora az egészségtudatos táplálkozást akarja kiszolgálni az új termékekkel.
Hatszázhetven millió forintos kutatás-fejlesztési programot zárt le az egri Ledora Plus Kft. A sütőipari társaság a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán indult, és 345 millió forintot nyert. A szerdai projektzáró eseményen Mlinkó Attila tulajdonos kifejtette, a cég felismerte, hogy fokozódó igény van az egészségvédő hatású termékekre, amelyek illeszkednek az egyre inkább előtérbe kerülő modern, egészségtudatos táplálkozási trendekhez. A projekt révén megvalósult innovációs munkák ezen fejlesztési irányokat célul kitűzve vezetett a kiváló minőségű, alternatív alapanyagok felhasználására, egészségvédő hatású, sütőipari termékek kidolgozására, az egészségtudatos fogyasztók számára.
Kísérleteket is végeztek a Ledora és együttműködő partnerei
Szerinte van igény olyan termékekre, amelyek tényleges élettani hatását, a termék fogyasztásától várható biológiai előnyöket tudományos igényességgel és hitelesen igazolják. A most kifejlesztett funkcionális élelmiszerek esetén in vitro emésztési modellrendszer alkalmazásával igazolták az új termékváltozatok biológiai hasznosulását és valós élettani hatását.
lmondta, a speciális prebiotikumok hatékonyságát tudományos kísérletek révén igazolták. A nagy antioxidáns aktivitással jellemezhető növénykivonatok, gyümölcs-extraktumok alkalmazása a termékek élettani előnyeinek fokozását szolgálják, mikrokapszulázási eljárással és egyedi többrétegű burokrendszer kidolgozásával.
Elhangzott, a 2022-ben kezdődött sütő- és édesipari kutatás-fejlesztésben a Ledora Plus Kft. a Debreceni Egyetemmel, a Győri Egyetemmel és az Y FOOD Kft.-vel működött együtt.
Forrás: heol.hu