Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Szegeden nyílnak meg a tudomány új távlatai
Szegeden nyílnak meg a tudomány új távlatai
2017. november 10.
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 3 perc
Mérföldkőhöz érkezett a szegedi ELI lézer kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt. Installálták az első három lézerrendszert: a közép-infravörös, a Terahertzes és a nagy ismétlési frekvenciájú lézert az ELI-ALPS munkatársai külsős kutatókkal tesztelik.

Ünnepélyes keretek között indították el az első lézereket az ELI-ALPS épületkomplexumában. A kutatóintézet közép-infravörös lézerrendszerét a francia Fastlite által vezetett, és az ELI-ALPS részvételével végrehajtott közös kutatásfejlesztési projekt eredményeképpen fejlesztették ki közel 492 millió Ft értékben. Ezt a rendszert a fejlesztők sikeresen installálták, a helyszíni tesztüzem is hibátlanul zajlott. Az ún. nagy ismétlési frekvenciájú lézert a Jénai Egyetem vezette konzorcium fejlesztette, a Fraunhofer Institute és az Active Fiber Systems GmbH együttműködésével hozzávetőleg 900 millió Ft értékben. A lézerrendszer már üzemel, jelenleg az egyes kompressziós fázisok finomhangolása zajlik. A helyszíni tesztüzem várhatóan november 17-én zárul majd le.

A Terahertzes forrás tervezésére, fejlesztésére és üzembe helyezésére vonatkozó K+F megbízást a Pécsi Tudományegyetem nyerte el mintegy 853 millió Ft értékben. Ennél a rendszernél a fő lézer már teljes kapacitással működik, a Terahertzes forrás és a spektroszkópiai állomás esetén az utolsó beállítások vannak folyamatban. A helyszíni tesztüzem zárását november végére tervezik.

Osvay Károly, az ELI-HU Nonprofit Kft. kutatási technológiai igazgatója a technikai újdonságokról szerint a már működő közép-infravörös lézer energikus, néhány optikai ciklusnyi, széles spektrális tartományon hangolható impulzust biztosít. „Ez a rendszer mind a 3-5-ször nagyobbcsúcsteljesítményével mind pedig és stabil működésével is meghaladja a jelenleg működőket” – hangsúlyozta az igazgató.

A nagy ismétlési frekvenciájú lézer tervezését és felépítését tekintve is egyedi, hiszen ez az első olyan rövid impulzusú lézer, amely a már az ipar és a távközlés által is használt dióda és szállézer technológiát ötvözi a nemlineáris impulzusrövidítéssel és a fázis stabilizálással. A rendszer robusztus, mégis helytakarékos, a 100 kHz-es ismétlési frekvencián akár 24 órányi stabil működéssel két optikiai ciklus időtartamú impulzusokat bocsájt ki. „Ezzel a világon egyedülálló rendszerrel új távlatokat nyithatunk számos fontos tudományos területen, mindeközben Szeged pozícióját tovább erősítjük a kutatói szféra hazai és a nemzetközi térképén” – mondta Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője.

„Ezek a rendszerek a közeli röntgen tartományba eső ultrarövid (attoszekundumos) impulzusok új forrását jelentik, amelyeket az atomok, molekulák, biomolekulák, felületek és nanoméretű ultrahangos elektromos töltésdinamika vizsgálatára szánnak. A középinfravörös lézer elsősorban fizikusok, kémikusok, biológusok, biofizikusok számára jelent majd egy teljesen újszerű kutatási eszközt” – hangsúlyozta az eseményen Dimitris Charalambidis, az ELI-ALPS vezető tudományos tanácsadója.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke szerint az ELI-ALPS központtal Magyarország egy egyedülálló lézerkutatási infrastruktúrát épített fel, amely az egész világról hazánkba vonzhatja a szakterület legkiválóbb kutatóit. „Az infrastruktúra fenntartását hosszú távon finanszírozó nemzetközi konzorcium (ELI-ERIC) létrehozására már számos ország jelezte támogatását” – mondta az NKFIH elnöke.

Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source

Az ELI-ALPS projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

Forrás: piacesprofit.hu

Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?