A GTKB Kft. egy hároméves kutatás-fejlesztési projekt keretében azt kereste, hogyan lehet természetes, növényi alapú, szintetikus adalékokat kiváltó E-vitamin-forrást létrehozni.
A „Növényi eredetű omega-zsírsav és E-vitamin-koncentrátumok emberi fogyasztású élelmiszerekbe és állati tápokba keverését lehetővé tévő technológiák és berendezések kifejlesztése” című fejlesztési projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2019-1.1.1-PIACI KFI–2019-00128 számú pályázati program finanszírozásában valósult meg.
Az egészséges táplálkozás térnyerésével felértékelődött a különféle vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek tudatos bevitele. Az E-vitamin az egyik alapvető, úgynevezett esszenciális vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes azt szintetizálni. Antioxidáns hatása révén védi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásától, lassítja az öregedést, támogatja az immunrendszert és az idegrendszer működését, ráadásul jótékonyan befolyásolja a termékenységet is.
Az omega-3 zsírsav nélkülözhetetlen az immunrendszernek, javítja a memóriát, a koncentrációt, véd az érelmeszesedéstől, segíti a gyulladások gyógyulását.
Az ezeket a hatóanyagokat tartalmazó, az idegrendszerre, a szívre és az érrendszerre jótékonyan ható táplálékkiegészítőket jelenleg is széles körben alkalmazzák, ezek túlnyomórészt külföldről származó, mesterségesen előállított E-vitaminból készülő termékek.
A természet azonban úgy alkotta meg a vitaminokat, hogy a forrásaikban a működésükhöz szükséges enzimek, koenzimek és ásványi anyagok szintén jelen vannak. Ezért nem képes a szintetikus vitamin betölteni ugyanazt a szerepet, mint egy természetes vitamin.
Cégünk ezért a természetes, mégpedig a növényi alapú E-vitamint vette célkeresztbe – a stratégiai kérdés az volt: miként lehet olajos magvakból nyert olajok felhasználásával magas E-vitamin-koncentrációt tartalmazó, illetve omega-3 zsírsavban gazdag zsírsavkoncentrátumot előállítani, amellyel azután élelmiszereket, illetve állati tápokat lehet dúsítani. A megoldásnak a vákuumdesztillációs eljárás alkalmazása tűnt.
Szakmai célunk kettős volt: egyrészt vákuumdesztillációval növényi olajokból kívántunk előállítani olyan koncentrátumot, amely a megfelelő arányban és összetételben tartalmazza a tokoferolokat (az E-vitamin különféle formáit), másrészt olyan vákuumdesztillációs technológiákat és berendezéseket akartunk kifejleszteni, melyek révén a kívánt összetételű párlatok előállíthatók.
A projekt keretében elsőként kifejlesztettünk egy kísérleti vákuumdesztillációs berendezést, amely – a kísérletekhez szükséges párlatok előállításán kívül – utóbb alapjául szolgált az ipari méretű vákuumdesztillációs berendezés megtervezésének és legyártatásának. Létrehoztuk saját műszeres laboratóriumunkat, mely alkalmas szinte valamennyi mérés elvégzésére, melyet az általunk kidolgozott minőségellenőrzési és technológiai paramétervizsgálati eljárások előírnak. Az akkreditált és speciális mérések elvégzéséhez (növényvédőszer-, mikotoxinszennyezettség-) külső laboratóriummal dolgoztunk együtt.
Számos párlatelőállítási kísérletet végeztünk laborkörülmények között, majd a kísérleti vákuumdesztillációs gépen, különböző növényi olajok felhasználásával.
Az alapanyag kémiai összetételének és a technológiai paraméterek beállításainak függvényében különböző összetételű párlatokat állítottunk elő. A fogyaszthatóság érdekében az íz- és illatkomponensek elfedésére fázisátváltáson alapuló kísérleteket végeztünk.
Üzemi körülmények között is elvégeztük a kifejlesztett, optimalizált párlatok bekeverési lehetőségeit vizsgáló és a dúsítás technológiáját meghatározó kísérleteket – sütőipari termékekben, száraztésztákban, olaj- és tejtermékekben.
A technológiai kísérletek eredményeként elkészült a számos élelmiszerbe és takarmánypremixbe való bekeverés receptúrája. Tíz különböző tejtermék, háromféle dúsított tészta, kifli, pogácsa, hidegen sajtolt, dúsított olaj alapulvételével különböző összetételű párlatok bekeverésének technológiáját rögzítettük. Elkészítettük az élelmiszeripari engedélyezési dokumentációt is.
Mindez számos próbagyártást, mintavételt, bekeverési kísérletet, technológiaparaméter-optimalizálást igényelt, ezekben elsősorban a legelismertebb szakmai intézmények, így az élelmiszer-kísérletek elvégzésére a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet, a takarmányozási kísérletek elvégzésére a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem herceghalmi kutatóintézete voltak a partnereink.
A projekt eredményeként kifejlesztettünk egy olyan desztillációs berendezést, amellyel az alapanyagban mért E-vitamin koncentrációját két nagyságrenddel lehet dúsítani a párlatban. Berendezésünk így alkalmas olyan növényiolaj-desztillátum előállítására, amellyel a szintetikus E-vitamin fogyasztása kiváltható, és zsírsav összetételével az omega-3 és omega-6 zsírsavak optimális egyensúlya biztosítható. Technológiai megoldásunk lehetővé teszi olyan termék előállítását, mely antioxidáns hatásának köszönhetően védi a zsírsavakat az oxidációtól, zsírsav és tokoferol tekintetében pedig optimális. A humán fogyasztás szükségletét – a napi 12 milligramm E-vitamint – a termékünk 1 grammjával fedezni lehet.
Az élelmiszeripari és hízósertéssel, illetve brojlercsirkével végzett állattartási kísérletekkel bizonyítottuk, hogy a párlatban lévő tokoferolok és omega-zsírsavak megfelelő összetételben beépülnek a termékekbe, illetve a takarmányban bevitt értékkel lineárisan korrelálva kimutathatóak a vágóhídi húsokban. A növényi eredetű tokoferolok és omega-zsírsavak tehát optimálisan hasznosulnak termékünk használatával, kiküszöbölve az állati eredetű termékek napjainkban egyre többet emlegetett esetleges hátrányait.
A sütőiparban, a tejtermékek széles skáláján, száraztésztákban, növényi olajokban és állati takarmányokban kedvező eredményekkel végzett üzemi kísérletek egyben mutatják a gazdasági hasznosításban rejlő lehetőséget is.
Forrás: innoteka.hu



