Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
A szépség és az élet vitaminjának nyomában – E-vitamin-koncentrátum növényi olajból, vákuumdesztillációval
2025. november 06.
Módosítás: 2025. november 06.
Olvasási idő: 4 perc

A GTKB Kft. egy hároméves kutatás-fejlesztési projekt keretében azt kereste, hogyan lehet természetes, növényi alapú, szintetikus adalékokat kiváltó E-vitamin-forrást létrehozni.

A „Növényi eredetű omega-zsírsav és E-vitamin-koncentrátumok emberi fogyasztású élelmiszerekbe és állati tápokba keverését lehetővé tévő technológiák és berendezések kifejlesztése” című fejlesztési projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2019-1.1.1-PIACI KFI–2019-00128 számú pályázati program finanszírozásában valósult meg.

Az egészséges táplálkozás térnyerésével felértékelődött a különféle vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek tudatos bevitele. Az E-vitamin az egyik alapvető, úgynevezett esszenciális vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes azt szintetizálni. Antioxidáns hatása révén védi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásától, lassítja az öregedést, támogatja az immunrendszert és az idegrendszer működését, ráadásul jótékonyan befolyásolja a termékenységet is.

Az omega-3 zsírsav nélkülözhetetlen az immunrendszernek, javítja a memóriát, a koncentrációt, véd az érelmeszesedéstől, segíti a gyulladások gyógyulását.
Az ezeket a hatóanyagokat tartalmazó, az idegrendszerre, a szívre és az érrendszerre jótékonyan ható táplálékkiegészítőket jelenleg is szé­les körben alkalmazzák, ezek túlnyomórészt külföldről származó, mes­ter­ségesen előállított E-vitaminból készülő termékek. 

A természet azonban úgy alkotta meg a vitaminokat, hogy a forrásaik­ban a működésükhöz szükséges enzimek, koenzimek és ásványi anya­gok szintén jelen vannak. Ezért nem képes a szintetikus vitamin betölteni ugyanazt a szerepet, mint egy természetes vitamin. 

Cégünk ezért a természetes, mégpedig a növényi alapú E-vitamint vette célkeresztbe – a stratégiai kérdés az volt: miként lehet olajos magvakból nyert olajok felhasználásával magas E-vitamin-koncentrációt tartalmazó, illetve omega-3 zsírsavban gazdag zsírsavkoncentrátumot előállítani, amellyel azután élelmiszereket, illetve állati tápokat lehet dúsítani. A meg­oldásnak a vákuumdesztillációs eljá­rás alkalmazása tűnt.

Szakmai célunk kettős volt: egyrészt vákuumdesztillációval növényi olajokból kívántunk előállítani olyan koncentrátumot, amely a megfelelő arányban és összetételben tartalmazza a tokoferolokat (az E-vitamin különféle formáit), másrészt olyan vákuumdesztillációs technológiákat és berendezéseket akartunk kifej­leszteni, melyek révén a kívánt összetételű párlatok előállíthatók. 

A projekt keretében elsőként kifejlesztettünk egy kísérleti vákuumdesztillációs berendezést, amely – a kísérletekhez szükséges párla­tok előállításán kívül – utóbb alapjául szolgált az ipari méretű vákuumdesztillációs berendezés megtervezésé­nek és legyártatásának. Létrehoztuk saját műszeres laboratóriumunkat, mely alkalmas szinte valamennyi mérés elvégzésére, melyet az általunk kidolgozott minőségellenőrzési és technológiai paramétervizsgálati eljárások előírnak. Az akkreditált és speciális mérések elvégzéséhez (növényvédőszer-, mikotoxinszennyezettség-) külső laboratóriummal dolgoztunk együtt.

Számos párlatelőállítási kísérle­tet végeztünk laborkörülmények között, majd a kísérleti vákuumdesztillációs gépen, különböző növényi olajok felhasználásával.
Az alapanyag kémiai összetételének és a technológiai paraméte­rek beállításainak függvényében kü­lönböző összetételű párlatokat állí­tot­­tunk elő. A fogyaszthatóság ér­de­kében az íz- és illatkomponensek el­­fe­désére fázisátváltáson alapuló kí­sér­leteket végeztünk. 

Üzemi körülmények között is elvégeztük a kifejlesztett, optimalizált párlatok bekeverési lehetőségeit vizsgáló és a dúsítás technológiá­ját meghatározó kísérleteket – sütő­ipari termékekben, száraztészták­ban, olaj- és tejtermékekben. 

A technológiai kísérletek eredményeként elkészült a számos élelmiszerbe és takarmánypremixbe való bekeverés receptúrája. Tíz külön­bö­ző tejtermék, háromféle dúsított tész­ta, kifli, pogácsa, hidegen sajtolt, dúsított olaj alapulvételével külön­böző összetételű párlatok bekeveré­sé­­­nek technológiáját rögzítettük. El­ké­szí­tettük az élelmiszeripari engedélyezési dokumentációt is.

Mindez számos próbagyártást, mintavételt, bekeverési kísérletet, technológiaparaméter-optimalizá­lást igényelt, ezekben elsősorban a legelismertebb szakmai intézmények, így az élelmiszer-kísérletek elvégzésére a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet, a takarmányozási kísérletek elvégzésére a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem herceghalmi kutatóintézete voltak a partnereink. 

A projekt eredményeként kifejlesztettünk egy olyan desztillációs berendezést, amellyel az alapanyagban mért E-vitamin koncentrációját két nagyságrenddel lehet dúsítani a párlatban. Berendezésünk így alkalmas olyan növényiolaj-desztillátum előállítására, amellyel a szintetikus E-vitamin fogyasztása kiváltható, és zsírsav összetételével az ome­ga-3 és omega-6 zsírsavak optimális egyen­súlya biztosítható. Techno­ló­giai megoldásunk lehetővé teszi olyan termék előállítását, mely antioxidáns hatásának köszönhetően védi a zsírsavakat az oxidációtól, zsír­sav és tokoferol tekintetében pedig optimális. A humán fogyasztás szükség­le­­tét – a napi 12 milligramm E-vitamint – a termékünk 1 grammjával fedezni lehet.

Az élelmiszeripari és hízósertés­sel, illetve brojlercsirkével végzett állattartási kísérletekkel bizonyítot­tuk, hogy a párlatban lévő tokofero­lok és omega-zsírsavak megfelelő összetételben beépülnek a termékekbe, illetve a takarmányban bevitt értékkel lineárisan korrelálva ki­mutathatóak a vágóhídi húsokban. A növényi eredetű tokoferolok és omega-zsír­savak tehát optimálisan hasznosul­nak termékünk használatával, kiküszöbölve az állati eredetű termékek napjaink­ban egyre többet emlegetett esetleges hátrányait. 

A sütőiparban, a tejtermékek szé­les skáláján, száraztésztákban, növényi olajokban és állati takarmányokban kedvező eredményekkel végzett üzemi kísérletek egyben mutatják a gazdasági hasznosításban rejlő lehetőséget is.

Forrás: innoteka.hu

Utolsó módosítás: 2025. november 06.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben