Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Szeptemberben startol a Hungarian Startup University Program
Szeptemberben startol a Hungarian Startup University Program
2020. február 17.
Módosítás: 2020. március 04.
Olvasási idő: 4 perc
A startup-indításról, a piaci környezetről és az induló innovatív vállalkozások működéséről eddig nem volt ilyen egyedülálló, gyakorlatorientált, minőségbiztosított, az ország minden egyes pontján azonos színvonalú oktatást nyújtó program. 2019-ben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Startup Szakértői Testületének munkája által napvilágot látott egy, a startup-ökoszisztémát célzó javaslatcsomag, amelynek egyik eleme a Hungarian Startup University Program.
Kölkedi Krisztián

Kölkedi Krisztián, az NKFIH ifjúságstratégiáért és startupokért felelős főtanácsadója


„Meg kell teremtenünk az innovatív, megoldásközpontú gondolkodás kultúráját, és ehhez támogató környezetet kell létrehoznunk.”

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával 2020 szeptemberében országszerte számos egyetemen el is indul az első e-learning kurzus.

Jelentős kihasználatlan lehetőség rejlik az egyetem padjai között tanuló hallgatóság fejében, a piac pedig nyitott a jó ötletekre. Ahhoz azonban, hogy széles körben és minél előbb legyen elérhető ismeretanyag az innovációról és ahhoz, hogy egy új ötletből jó projekt, majd prototípus és sikeres innovatív induló vállalkozás legyen, látszólag hosszú út vezet. A Hungarian Startup University Programot épp azért hozták létre, hogy megismertessék az innováció világát a fiatalokkal, és az érdeklődőknek érthetővé, gyakorlatiassá tegyék a vállalkozóvá válás folyamatát.

Most szinte mindenhol kelendőek a „startupos” kompetenciák

A vállalkozói szemléletmódot, a megoldásközpontú gondolkodást, a vállalkozói mindsetet fogjuk a hallgatókkal megismertetni. Nem az a cél, hogy több ezer startupot „gyártsunk” le, csak szeretnénk felkelteni az érdeklődést eziránt a világ iránt, de ha a későbbiekben érdeklődnek iránta vagy céget alapítanának, akkor megadjunk minden támogatást, ami ehhez szükséges, – mondta Kölkedi Krisztián, az NKFIH ifjúságstratégiáért és startupokért felelős főtanácsadója.

Egy startup-cég felépítéséhez, vezetéséhez szükséges gyakorlati tudás és az ahhoz elengedhetetlen, megoldásközpontú, vállalkozói gondolkodásmód a multinacionális cégeknél is igen keresett, emellett a piacon rengeteg tőke van jelen a jó ötletekbe való befektetésre várva.

A megfelelő tudás és szakértelem viszont még fejlesztést igényel, ha az ötletekről van szó. Úgy csökkenthető az üzleti kockázat és úgy segíthetünk hatékonyabban a leendő, vagy már aktív vállalkozóknak és az egész ökoszisztémának egyaránt, ha már az oktatásban megjelenik az innovatív vállalkozói kultúra. Eddig nem volt egy egységes program, ami ugyan azt az oktatást nyújtja bármely vidéki vagy budapesti egyetemen. Kicsivel több, mint egy évvel ezelőtt épp ez volt az, ami arra sarkalt minket, hogy országos szinten elérhető minőségbiztosított programot hozzunk létre, – tette hozzá Kölkedi Krisztián.

Milyen elemei vannak a Hungarian Startup University Programnak?

Az idén szeptemberben induló programk két féléves tantárgyként jelenik meg az egyetemi oktatásban, és e-learning formában lesz elérhető. Az alap- és mesterképzésben résztvevő hallgatói bázis mellett a doktoranduszok is bekapcsolódhatnak, hiszen mind a tudásuk, mind a szakértelmük megvan egy innovatív projekt sikerre viteléhez.

Az első félév általános az innovációs alapismeretek elsajátításáról és a szemléletformálásról szól, míg a második félévben már a projektötletek támogatása, fejlesztése és mentorálása lesz előtérben, illetve a hallgatók elsajátítják a piaci kereslet felmérésének, az üzleti terv készítésének, egy sikeres befektetői pitch levezénylésének módszertanait. Mindemelett felkészítést kapnak a vállalkozói szférára jellemző, kiugró sikerek és kudarcok professzionális kezelésére/menedzselésére is.

Azok a hallgatók, akik sikeresen teljesítették az első félévet, és az ötletük elég jónak bizonyult az innovációs testület döntése szerint, havi 150 ezer forint összegű ösztöndíjban részesülhetnek. A kiemelt ösztöndíjazással az a célunk, hogy minden szabadidejüket a projekt és a prototípus fejlesztésére fordítsák. A kurzus lezárásaként az elkészült prototípusokat a hallgatók bemutathatják inkubátoroknak, angyalbefektetőknek és tőke alapkezelőknek is, – mondta el Kölkedi Krisztián.

„Mindenki képes arra, hogy a saját szakterületén fejlesszen, változtasson, újítson, csupán segítenünk kell rájönnie, hogy ez lehetséges, és megtanulnia, hogyan”

A startup-oktatás multidiszciplináris, így kiemelten fontos hogy az egyetemek térítésmentesen kapják meg a programot, cserébe pedig minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diák számára kartól függetlenül hozzáférhetőnek kívánjuk meghirdetni a tárgyat. „a HSUP program modellje egyedülálló, amelynek a komplexitása felkeltette számos külföldi (görög, portugál stb.) vállalkozásfejlesztésben érintett egyetem érdeklődését is, – egészítette ki a főtanácsadó.

Mindenki képes a saját területén innoválni, függetlenül attól, hogy mérnök, közgazdász, bölcsész, orvos vagy akár ügyvéd. Sőt, mindenki teszi is szinte nap mint nap, csak nem tudatosan. Ha van egy jó ötleted, akkor meg kell tanulnod, hogy lehet megvalósítani. A mi célunk az, hogy megteremtsük ennek a kultúráját és a támogató környezetét, – zárta gondolatait Kölkedi Krisztián.

Forrás: itbusiness.hu

Utolsó módosítás: 2020. március 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?