Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
A tejbe kerülő aflatoxin csökkentéséről kezdődött kutatás
2018. október 16.
Módosítás: 2018. október 16.
Olvasási idő: 2 perc
Kutatási program kezdődött a Debreceni Egyetemen a tejbe kerülő, közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin meghatározásáról és csökkentéséről – közölte az egyetem pályázati központja kedden az MTI-vel.

Közleményük szerint a konzorciumvezető Debreceni Egyetem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal mintegy 300 millió forint támogatási összeget nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nemzeti kiválóság pályázatán.

Az aflatoxin az aspergillus penészgombák által termelt méreganyag, amely hosszú távon májkárosodást okoz. A méreg a takarmány útján kerül az állatok szervezetébe és így a tejbe.

A támogatott projekt feladata a magyar fogyasztók rövid és hosszú távú alfatoxin-terhelésének meghatározása a tejtermékláncban, valamint a kockázatkezelő intézkedések megalapozása. Cél a fogyasztói kitettség feltárásán alapuló élelmiszerbiztonsági kockázatbecslés pontosítása, valamint a megelőzés. A kutatók szerint a méreg jelenléte a különféle kukorica hibridek és tárolástechnológiák megfelelő használatával csökkenthető.

A projekt során mikrobiológiai és analitikai eszközökkel feltárják azokat a technológiai folyamatokat, amelyeken keresztül a mikotoxinok bekerülhetnek az élelmiszerláncba. Kidolgozzák azt is, hogy különböző mikroorganizmusok segítségével hogyan gátolható a mikotoxinok kialakulása, illetve hogyan lehet hatástalanítani a takarmányba már bejutottakat – ismertették a közleményben.

A szeptember elején indult négyéves projekt eredménye ajánlás formájában jelenhet majd meg a tejtermékláncban szereplők számára. A megfelelő tárolási technológiák, valamint a fertőzés esetén szükséges intézkedésekről szóló ismeretek pedig a jövő szakembereinek képzésébe, az oktatásba is bekerülnek – közölte az egyetem.

Forrás: https://www.budaorsiinfo.hu/blog/2018/10/11/a-tejbe-kerulo-aflatoxin-csokkenteserol-kezdodott-kutatas/

 

Hasonló tartalommal megjelent cikkek:
magyarmezogazdasag.hu - http://magyarmezogazdasag.hu/2018/10/10/tejbe-kerulo-aflatoxint-kutatjak-debreceni-egyetemen

origo.hu - http://www.origo.hu/tudomany/20181010-a-tejbe-kerulo-aflatoxin-csokkenteserol-kezdodott-kutatas-debrecenben.html

medicalonline.hu - http://medicalonline.hu/cikk/csokkentenek_a_tejbe_kerulo_aflatoxin_mennyiseget
profitline.hu - http://profitline.hu/Ez-a-karos-anyag-kerul-a-tejbe-384356

weborvos.hu - http://weborvos.hu/hirek/kutatas-kezdodott-a-tejben-levo-mereganyagrol-248432

debrecinap.hu - http://www.debreceninap.hu/helyi/2018/10/09/fontos-kutatas-kezdodott-debrecenben-a-tejbe-kerulo-aflatoxin-csokkenteset-vizsgaljak/

haon.hu - A tejbe kerülő aflatoxin csökkentéséről kezdődött kutatás - 2018-10-09

propeller.hu - Kutatás kezdődött a tejbe kerülő aflatoxin meghatározásáról és csökkentéséről - 2018-10-09

hajdupress.hu - A tejbe kerülő aflatoxin csökkentéséről kezdődött kutatás Debrecenben - 2018-10-09

webradio.hu - A tejbe kerülő aflatoxin csökkentéséről kezdődött kutatás - 2018-10-09

mon.hu - A tejbe kerülő aflatoxin csökkentéséről kezdődött kutatás - 2018-10-09

erdon.ro - A tejbe kerülő aflatoxin csökkentéséről kezdődött kutatás - 2018-10-09

Utolsó módosítás: 2018. október 16.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?