Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
A kecskeméti Neumann János Egyetemen is megalapították a Területi Innovációs Platformot
2021. május 18.
Módosítás: 2022. január 03.
Olvasási idő: 2 perc
Kecskemét, 2021. május 18., kedd (MTI) - A kecskeméti Neumann János Egyetem is csatlakozott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által 2019-ben, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával elindított Területi Innovációs Platformok (TIP) kezdeményezéshez, és megalapította a saját platformját.

Sebők Katalin, az NKFIH vállalati innovációs elnökhelyettese a kecskeméti TIP alapító eseményén elmondta: kiemelt cél, hogy az innovációs ökoszisztéma szereplőit egy platformra hozva olyan hálózatot építsenek fel, amely lehetőséget teremt az egyetemi tudáskapacitás és a vállalati szféra igényeinek összekapcsolására, a régiókon és szakterületeken átívelő együttműködésre.

Kiemelte: a kecskeméti a 11. TIP, a platformokban 22 egyetem, 10 vidéki és 12 budapesti tudásbázisa hasznosul.

Az elnökhelyettes elmondta: a platformok szereplői kezdeményezhetnek hazai és nemzetközi együttműködéseket, erős információáramlási folyamat részeseivé válnak, ezáltal olyan tudásra tehetnek szert, amely segíti fejlesztéseiket, azok piacra jutását, valamint gazdasági és társadalmi értelemben vett hasznosulását. A vállalatok innovatív fejlesztésekkel növelhetik versenyképességüket, forgalmukat.

Az MTI kérdésére Sebők Katalin elmondta: a TIP-kezdeményezéshez 5 országos szakmai szervezet csatlakozott, a platformok rendszerében 290 tagszervezet vesz részt. Hangsúlyozta: a TIP-ek a pandémiás időszak ellenére több mint 130 akciót, eseményt rendeztek meg, a létrejövő együttműködések már konkrét fejlesztéseket is megvalósítottak.

Az elnökhelyettes a kecskeméti platform lehetséges tevékenységi köreit sorolva műszaki és informatikai területen az anyagvizsgálatot, az automatizálást, a célgépek tervezését említette. A kertészet- és vidékfejlesztés területén növénytermesztési vizsgálatokat, a technológiai fejlesztéseket emelte ki. A gazdasági szereplők a vállalati irányítást, a piackutatást és a marketinget érintő kérdéseikre is remélhetik a válaszokat az egyetemektől - tette hozzá.

Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora köszöntőjében elmondta: a kecskeméti egyetem részt kíván venni a magyar gazdaság teljesítményorientált fejlesztésében, a nemzetközi szinten kiemelt K+F+I potenciál kialakításában, valamint az intelligens szakosodási stratégia célkitűzéseinek megvalósításában.

Az egyetem már eddig is egyfajta tudásszolgáltató platformként, illetve innovációs központként részt vett a kutatásfejlesztésben, jelen volt a kompetenciafejlesztés, a szakemberutánpótlás, a képzések és a tudásátadás területén is - sorolta.

Kiemelte, a jövőben meghatározó szerepet kívánnak vállalni Kecskemét és térsége, az itt jelen lévő, illetve letelepedő vállalatok versenyképességének növelésében is.

Fülöp Tamás szerint az innovációs teljesítményben a platformok rendszere biztosíthatja számukra a leghatékonyabban a minőségi előrelépést.

Területi Innovációs Platform, Kecskemét - 2021. május 18.
A kecskeméti Neumann János Egyetem is csatlakozott az NKFI Hivatal által 2019-ben, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával elindított Területi Innovációs Platformok (TIP) kezdeményezéshez, és megalapította a saját platformját.

Fotó: Neumann János Egyetem

Forrás: MTI

Utolsó módosítás: 2022. január 03.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?