Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Tizedik alkalommal rendeztek Innovációs Napot Szegeden
2022. november 03.
Módosítás: 2022. december 06.
Olvasási idő: 4 perc
A dél-alföldi régió ökoszisztémája, a kutatókkal való sikeres együttműködés a gyakorlatban, és a jövő legfontosabb vívmányai is szóba kerültek 2022. november 3-án, a Szegedi Tudományegyetem tizedik alkalommal megrendezett Innovációs Napján. Az eseményen bemutatták az SZTE új Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumát, átadták az Innovációs Díjakat és ismertették az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) legfontosabb feladatait. Emellett bemutatkoztak az egyetem ipari partnerei, zárásképp egy kerekasztal-beszélgetést is tartottak.

INNOVÁCIÓ=PIACI ELŐNY

Az eseményen köszöntőt mondott Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, aki kiemelte: a mai napon több dolog is örömre ad okot, az egyik az egyetem Szegedre költözése, amelyre éppen 100 évvel ezelőtt került sor, a másik, az intézmény falai között zajló innováció, amely az elmúlt tíz évben sokat fejlődött.

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja hangsúlyozta: mára az egyetem eljutott oda, hogy a dél-alföldi régió ökoszisztémájának alapját képezi. Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban az egész éltünk egy fajta innováció volt. Az intézmény cégszerű működése pedig épp azt segíti elő, hogy az oktatás, kutatás és gyógyítás területén végbemenő innovációk erős kapcsolódást képezzenek a régió és az ország legmeghatározóbb gazdasági szereplőivel. Mint mondta, az eredmények azt mutatják, hogy az egyetem nem csak, hogy sikerrel járt ezen a területen, de egyfajta elvárás is lett mindez, aminek a jövőben is eleget szeretnének tenni.

Az egyetemi vezetők sorát köszöntőjével Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke zárta. Gondolatait az innováció fogalmának definíciójával kezdte: „Innovációnak nevezzük azt a folyamatot, amikor valamilyen újdonságot vezetünk be egy cég tevékenységébe azért, hogy piaci előnyt szerezzünk.”

Elmondta: az ötlet létrejötte csupán az innováció 5-10%-át képezi, a megvalósítás és annak társadalmi szinten való hasznosítása jelenti magát az újítást. Beszélt az innováció gazdasági életbe való beillesztéséről és fontosságáról, valamint kiemelte az éppen jubiláló Innovációs Nap, és az Innovációs Díjazottak bemutatkozását, az ipari partnerek megismerését és az oktatók, kutatók vélemény, tapasztalat cseréjének hasznosságát.

VÍZIÓK ÉS AMBÍCIÓK

Ezt követően Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter videóüzenetben osztotta meg gondolatait. Méltatta a Szegedi Tudományegyetemet, az itt zajló kutatásokat, a létrejött négy laboratóriumot, amelyek ezeket a kutatásokat segítik, az ELI-ALPS Lézerközpontot és Dr. Röst Gergelyt is, aki a koronavírus-járvány idején nagyban hozzájárult a járvány elleni sikeres védekezéshez.

Dr. György László, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár elmondta, az előttünk álló 10 évre a magyar kormány terve nem más, mint a magyar felfedezők kutatásai alapján teremtett innovációkat, a magyar vállalkozásokon keresztül, a magyar munkavállalók segítségével beépíteni nemcsak a magyar, hanem a világ gazdasági vérkeringésébe is. Ehhez olyan víziókra és ambíciókra van szükség, mint amilyen a Szegedi Tudományegyetemen is van, és olyan erőforrásokra, amelyekkel ezek kivitelezhetők. Többek között ez az oka annak is, hogy a modellváltást követően a kormány megduplázta az egyetemek finanszírozását.

Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke zárásként úgy fogalmazott: azzal, hogy a magyar kormány az elmúlt években egyre több anyagi forrást biztosított a kutatásokra, fejlesztésekre és az innovációra, olyan lehetőségek nyíltak meg, amelyek kétségkívül hozzájárulnak ahhoz, hogy társadalmi és gazdasági szinten egyre több, a mindennapokat segítő vívmány jöjjön létre.

INNOVÁCIÓS DÍJAZOTTAK

Leginnovatívabb PhD munka kategóriában: Dr. Party Petra. Kutatásának címe: „Nanonizált hatóanyag tartalmú extra-finom porinhalációs rendszerek fejlesztése gyulladásos tüdőmegbetegedések kezelésének céljából”. Témavezetője: Dr. Ambrus Rita.

Leginnovatívabb kutatómunka a természettudományok és élettudományok területén kategóriában: Dr. Hamari Zsuzsanna. Kutatásának címe: „Fonalasgombák mikotoxin termelésének gátlása természetes hatóanyaggal”. Társkutatók: Dr. Ámon Judit és Dr. Kocsubé Sándor.

Leginnovatívabb kutatómunka a műszaki tudományok területén kategória:

Prof. Dr. Peták Ferenc. Kutatásának címe: „Hordozható innovatív légzésfunkciós mérőberendezés fejlesztése a globális egészségügyi kihívásokra”. Társkutatók: Dr. Tolnai József, Dr. Fodor Gergely, Dr. Nagy Attila.

Leginnovatívabb kutatómunka a bölcsésztudományok vagy társadalomtudományok területén kategóriában: Dr. Péter Róbert. Kutatásának címe: „Az AVOBMAT (Analysis and Visualization of Bibliographic Metadata and Text) többnyelvű kutatási eszköz”. Társkutatók: Dr. Berend Gábor, Dr. Bilicki Vilmos, Szántó Zsolt.

IPARI PARNEREK BEMUTATKOZÁSA, KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSEK

A díjátadó után Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese és Prof. Dr. Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója ismertette az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) legfontosabb feladatait.

Az eseményen a nap hátralévő részében bemutatkoztak az egyetem ipari partneri, zárásképp pedig egy kerekasztal beszélgetés során szó esett a digitális átállásról, az élménykereső munkavállalókról és az innováció katalizálásáról is. Végül a résztvevők kötetlenül beszélgettek az eseményen megjelent partnerekkel, egyetemi vezetőkkel, kutatókkal.

Forrás: u-szeged.hu

Utolsó módosítás: 2022. december 06.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?