Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenOnline sajtó
Újabb csúcstechnológiai együttműködési projekt kezdődött az egyetemen
Csúcstechnológiai együttműködési projekt a Semmelweis egyetemen
2020. február 17.
Módosítás: 2020. február 19.
Olvasási idő: 1 perc
A Semmelweis Egyetem újabb csúcstechnológiai ipari együttműködési projektet kezdett az izraeli Arineta és a Neumann Medical Kft.-vel közösen. A technológiai transzfer a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Magyar-Izraeli Ipari Kutatás-Fejlesztési Együttműködési Pályázatának köszönhetően összesen 195 661 864 forint támogatásban részesült.

A projekt során több lépcsőben mesterséges intelligencia alapú strukturált szív-CT leletező rendszer jön létre. Első munkafázisban integrált koszorúér-CT leletező klinikai munkaállomás szoftvert hoznak létre, mely a leletezés munkafolyamatába integrálva biztosítja egyszerre a radiológiai képek kiértékelését, és a látott elváltozások strukturált leírását, amelynek végeredménye a klinikai lelet. Emellett a látott eltéréseket és a leírt klinikai elváltozásokat összekapcsolják, így minden leírt elváltozás megfeleltethető pontosan az adott radiológiai felvétel adott részéhez, amely alapján a radiológus meghozta szakvéleményét. Az újonnan létrehozott szoftver segítségével egységessé váló munkafolyamat, a képi elemek kiértékelése, és a leletezéshez szükséges adatgyűjtés egyszerre történik, ami jelentős időmegtakarítást eredményez.

A második lépcső során olyan mesterséges intelligencia platform jön létre, mely optimális környezetet biztosít az orvosi képek mesterséges intelligenciával történő elemzésére. A résztvevő egészségügyi intézményektől gyűjtött adatok a központi adatplatformba anonimizáltan feltöltve biztosítják a mesterséges intelligencia betanítását. A platform nyújtotta lehetőségeket kihasználva prototípus rendszer fejlesztése történi, mely döntéstámogató rendszerként az új szív-CT képek automatikus elemzését követően segítséget nyújt az koszorúér-plakkok és -szűkületek azonosításában. A rendszer megteremti a lehetőségét, hogy a későbbiekben teljes értékű, automatikus, mesterséges intelligencia alapú leletező rendszereket hozzanak létre.

Forrás: semmelweis.hu

Utolsó módosítás: 2020. február 19.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?