Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
51 diák vehette át az OTDT Pro Scientia Aranyérmét
2019. október 31.
Módosítás: 2019. november 07.
Olvasási idő: 3 perc

Megduplázódott a középiskolai pályázók száma, egy évtized után ismét van Junior Pro Scientia Aranyérmes.

A mai napon az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) legkiválóbb fiatal diákjai kiváló tudományos eredményeik elismeréseként rangos díjakban részesültek a Magyar Tudományos Akadémián. Az ez évi, immáron 34. alkalommal az Országos Tudományos Diákköri Tanács által, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Tudományos Akadémia fővédnökségével meghirdetett, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott OTDK-n részt vevő középiskolások száma megkétszereződött a korábbi évekhez képest és egy évtizednyi kihagyást követően ismét van Junior Pro Scientia Aranyérmes is. A rendezvénysorozat keretében több mint 4000 pályaművet mutattak be, melyeknek szerzői közül végül 51 fiatal kapott Aranyérmet. A tudományos diákköri tevékenységet segítő munkájáért 58 oktató, kutató vehetett át Mestertanár Aranyérem kitüntetést, továbbá egyéb különdíjakat és szakmai elismeréseket is átadtak.

Az OTDK hazánk immáron több mint hat évtizedes múltra visszatekintő legrangosabb tudományos rendezvényeként az alkotó fiatalok magas színvonalú bemutatkozási lehetősége, melynek kiemelt célja a felsőoktatásban tanuló tehetséges hallgatók munkájának megbecsülése, a tanár-diák szakmai kapcsolatok erősítése és támogatása, a diákok tudományos tevékenységének elismerése és az országos nyilvánosság megteremtése. A tudományos diákköri tevékenységben kiemelkedő eredményt elérő, a teljes hallgatói életpályát figyelembe véve kimagasló teljesítményt nyújtó fiatalokat minden második évben díjazza az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT). A legrangosabb hallgatói elismerés a Pro Scientia Aranyérem.

A 2019-es évben megrendezett XXXIV. OTDK-ra összesen 4118 pályamű érkezett be, melyek közül 488 hallgató kapott első helyezést, egyben lehetőséget arra, hogy pályázzon a Pro Scientia Aranyéremre. A beérkezett 313 Pro Scientia pályázatból összesen 51 fiatal tehetség kapott aranyérmet: 48 hallgató Pro Scientia Aranyérmet, művészeti tevékenységért 2 hallgató Pro Arte Aranyérmet, 1 középiskolás diák pedig Junior Pro Scientia Aranyérmet.

Prof. Dr. Szendrő Péter, az OTDT elnöke kiemelte: „Több mint 4000 magyar fiatal érezte úgy, hogy megméretteti magát az OTDK-n, közülük a legkiválóbbak, összesen 51 fő kapott most elismerést. Külön öröm számunkra, hogy egy évtizednyi kihagyást követően, 2019-ben újra van Junior Pro Scientia aranyérmesünk Veres Tamás személyében.”

Figyelemre méltó eredménye az idei évnek, hogy a versenyre jelentkező középiskolások száma a korábbi (2017-es) kiíráshoz képest megduplázódott, ami jó előjele annak, hogy a fiatal generációk érdeklődése fölkelthető a tudományos életpálya iránt. Dr. Szabó István, az NKFI Hivatal elnökhelyettese hangsúlyozta: „Kiemelt cél a megújuló hazai innovációs környezetben a felnövekvő generációk érdeklődésének fölkeltése és ösztönzése a tudományos életpálya iránt, amelynek egyik legfőbb állomása a sikeres OTDK-szereplés. Idén sikerült megkétszerezni a középiskolákból érkező diákok jelentkezési számát, ami arra biztat minket, hogy még nagyobb figyelmet fordítsunk a fiatal tehetségek felkutatására, motiválására.”

A tudományos diákköröket támogató eredményes munkásságot is elismerte az OTDT Elnöksége az OTDT Arany Kitűzővel, melyet 2019-ben Aáry-Tamás Lajos címzetes egyetemi docens, az oktatási jogok biztosa; Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája korábbi elnöke; Horváth Zita egyetemi tanár, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár; Németh Gábor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala jogi elnökhelyettese és Dr. Szabó István, az NKFI Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese kapott.

Az Almanachban valamennyi díjazott neve olvasható, csakúgy mint a Mestertanár Aranyérem (és jogelődjei) kitüntetésben részesült oktatók és kutatók neve is. Ők azok, akik az elmúlt három évtizedben meghatározó szereplői voltak a tudományos diákköri tevékenységnek, ezen keresztül pedig a teljes magyar felsőoktatásnak.

 

OTDT Pro Scientia Aranyérem átadás
51 diák vehette át az OTDT Pro Scientia Aranyérmét 2019. október 31-én a Magyar Tudományos Akadémián
Budapest, 2019. október 31.
Utolsó módosítás: 2019. november 07.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?