Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Bővülő források, növekvő pályázói kedv a felfedező kutatásokban
Bővülő források, növekvő pályázói kedv a felfedező kutatásokban
2016. július 29.
Módosítás: 2017. december 04.
Olvasási idő: 2 perc
Kihirdették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott kutatási témapályázatok és a posztdoktori kiválósági program 2016. évi nyerteseit.

Budapest, 2016. július 29. – A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közzétette a kutatói kreativitás és kiválóság megerősítését célzó alapkutatási témapályázatok idei 219 nyertesét, valamint a kutatói pályaív kiépülését erősítő posztdoktori kiválósági program 118 új ösztöndíjasát. A tavalyihoz képest jelentősen bővült, összesen 8,8 milliárd forint keretösszegű felhívások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával járulnak hozzá a hazai felfedező kutatások ígéretes programjainak megvalósításához, a kutatói eredményesség ösztönzéséhez.

Az NKFI Hivatal által koordinált, a kutatás-fejlesztés minden területét komplex rendszerben ösztönző versenypályázati portfólióban idén 17%-kal nőtt a felfedező kutatásokra fordítható hazai támogatás. A kutatói kezdeményezésű témapályázatból az elmúlt évhez képest 18%-kal több pályázat érkezett csaknem 34 milliárd forint támogatási igénnyel: idén az NKFI Alap forrásaiból ezeknek a pályázóknak az ötöde kaphatott támogatást. A döntéselőkészítési folyamat – a korábbi évek módszertanát követve – a pályázati útmutatóban megjelent szempontrendszer szerint, külső anonim szakértők bírálatai alapján, szakértői csoportok (zsűrik) és tudományterületi kollégiumok részvételével zajlott. A pályázat értékelési folyamatának tapasztalatairól, tanulságairól, az „értékelések értékeléséről” az NKFI Hivatal elnöke nyilvános fórumon ad tájékoztatást a jövő évi felhívás megalapozása és az értékelési rendszer hatékonyságának folyamatos korszerűsítése céljából.

Az NKFI Hivatal idén jelentősen átalakította az alapkutatások támogatási szerkezetét. Míg a témapályázatok most is egy-egy ígéretes kutatási programot finanszíroznak, a posztdoktori kiválósági program – követve a jól működő nemzetközi gyakorlatot – már olyan támogatási konstrukció, amely a tudományos fokozatukat a közelmúltban megszerző kutatók álláshelyének finanszírozásához járul hozzá, így ösztönözve őket, hogy a kutatói pályán maradjanak, és tevékenységüket egy kutatócsoport tagjaként, tapasztalt kutató mellett megalapozva Magyarországon építsenek karriert.

A kutatói kezdeményezésű témapályázatok 2016. évi nyertesei

A posztdoktori kiválósági program 2016. évi nyertesei

Utolsó módosítás: 2017. december 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?