Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
A Debreceni Egyetem 2 milliárdos támogatást nyert jármű- és egészségipari, valamint innovatív űripari kutatás-fejlesztésekre
2019. szeptember 02.
Módosítás: 2019. szeptember 10.
Olvasási idő: 3 perc
A Debreceni Egyetem a régió gazdaságfejlesztési zászlóshajóját jelentő járműiparhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztések, az innovatív űripari kutatások, valamint a krónikus betegséget okozó inzulin rezisztenciához fűződő vizsgálatok támogatására kétmilliárd forint összegű támogatásban részesül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi Kiválósági Programjának keretében.

A 2019. évi Tématerületi Kiválósági Programból 26 Egyetem és állami kutatóintézet 55 tématerülete mintegy 14,6 milliárd forintértékben részesül támogatásban. „A Debreceni Egyetem hazánk egyik legátfogóbb oktatási-kutatási portfólióval rendelkező felsőoktatási intézménye, melynek küldetésnyilatkozatában deklarált fókuszterülete az egészségipar. Az elmúlt években a városba érkező iparvállalatok révén egyre nagyobb hangsúlyt kapott a térség gazdaságfejlesztésében a gép- és járműipar. Ehhez a tendenciához igyekszik felzárkózni a Debreceni Egyetem is, mind a kutatás-fejlesztés, mind az oktatás területén. Ennek szellemében ez a támogatás egy kiváló visszajelzése annak, hogy jó úton járunk” – jelentette ki a Tématerületi Kiválósági Program sajtótájékoztatóján Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Prof. Dr. Bács Zoltán kancellár kiemelte, hogy „az egyetemek küldetése ma már túlmutat a felsőoktatáson, harmadik missziós tevékenységük révén a társadalmi-gazdasági kihívásokhoz kell igazítani az oktatási és kutatási tevékenységüket, fontos cél a kutatásfejlesztési és innovációs fókusz erősítése, valamint a tudományos produktivitás növelése.”

„Debrecen ma sikerváros, melyet nagyban köszönhet az egyetemen folyó nemzetközi szinten is elismert oktatási, kutatási és fejlesztési tevékenységének. A most megítélt támogatás egyfajta elismerése az eddig elvégzett munkának, másrészt olyan tématerületek kutatásához biztost forrás, melyek jelentős mértékben képesek hozzájárulni Magyarország gazdasági fejlődéséhez és társadalmi jólétének fokozásához.” – emelte ki a sajtótájékoztatón Dr. Birkner Zoltán a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. A Debreceni Egyetem három tématerületre kap összesen kétmilliárd forint támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi Kiválósági Programjának keretében.

Az „egészség” kutatási területen az inzulin rezisztencia témában: Magyarországon az egyik legjelentősebb társadalmi-gazdasági kihívás a munkaképes korú lakosság romló egészségi állapota. Az inzulin rezisztencia (IR) több, jelentős krónikus, nem fertőző betegség (szív-érrendszeri betegségek, cukorbetegség, daganatos betegségek) okozója. Ezen a területen az intézményben évtizedek óta jelentős kutatások zajlanak, és kiemelkedő az egyetem népbetegségek megelőzésére irányuló kutatási profilja is. Többek közt azt vizsgálják, hogy milyen gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, vagy éppen funkcionális élelmiszerekkel lehetne befolyásolni az inzulinszintet és vércukorértékeket, az elhízás szövődményeinek kialakulását. Az inzulin rezisztencia tématerületen tervezett együttműködések alapvetően építenek a karok között korábban kialakult organikus együttműködésére.

Az „ipar és digitalizáció” kutatási területen belül a Debreceni Egyetem járműipari kutatásainak ítéltek támogatást, amelyek hozzájárulnak a régió gazdaságfejlesztési törekvéseihez, és illeszkednek a városba települő járműipari vállalatok igényeihez. Az intézmény stratégiai területként kezeli a műszaki képzés, illetve a kapcsolódó kutatások és innovációs tevékenységek fejlesztését, hosszú távú célja a fejlődési folyamatban való aktív részvétel, a felmerült K+F+I-igények kielégítése, innovatív megoldások kidolgozása. A program keretében négy kutatócsoportot hoznak létre – Járműenergetikai Kutatócsoport, Autonóm járművek Kutatócsoport, Szálerősítéses kompozitok Kutatócsoport, Vasúti közlekedés fejlesztése Debrecenben és a régióban Kutatócsoport –, amelyek szinte a jármű- és gépipar egészét lefedik.

A „biztonságos társadalom és környezet” kutatási területen belül az űrkutatás tématerület részesül a program nyújtotta támogatásból. A Debreceni Egyetem űrkutatási programjának hosszú távú célja, hogy szavatolják az űrben, illetve speciális természeti viszonyok között élő emberek egészségbiztonságát, javítsák űreszközök működőképességét, s hasznosítsák az űrből származó térinformatikai adatokat. A program az intézményben nemzetközi szinten is elismert, több évtizedes múlttal rendelkező, az űrkutatásba már korábban is bekapcsolódott munkacsoportoknak a fenti közös célok mentén történő együttműködésére épül. Ehhez kapcsolódóan többek között az űrutazás során végbemenő fiziológiai folyamatok vizsgálatával, illetve a speciális körülményeknek megfelelő gyógy- és élelmiszerek fejlesztésévével foglalkoznak a Debreceni Egyetem kutatói.

Debrecen, 2019. szeptember 2.


A Debreceni Egyetem támogatása a Tématerületi Kiválósági Programban - Sajtótájékoztató, 2019. szeptember 2.
A Debreceni Egyetem a járműiparhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztések, az innovatív űripari kutatások, valamint a krónikus betegséget okozó inzulin rezisztenciához fűződő vizsgálatok támogatására kétmilliárd forint összegű támogatásban részesült.
Utolsó módosítás: 2019. szeptember 10.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?