Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
A Debreceni Egyetemen is megalakult a Területi Innovációs Platform
2019. november 13.
Módosítás: 2019. november 14.
Olvasási idő: 4 perc
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával elindult a Területi Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szervezésében. A programhoz együttműködési nyilatkozat aláírásával helyi egyetemek is csatlakoznak Budapesten és 5 vidéki helyszínen. A mai napon, a Debreceni Egyetemen is megalakult a TIP.

Az eseménysorozat célja, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések kialakítására, erősítésére és új szakmai alapok létrehozására.

A megújuló hazai innovációs ökoszisztéma jövőbeli teljesítménye és versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a szereplők – szakpolitikusok, felsőoktatási és kutató intézmények, vállalkozások és szakmai szervezetek – kapcsolatai helyi szinten is megerősödjenek, az intelligens szakosodási stratégia mentén fokozva egy-egy térség innovációs képességét. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ezért – az egyetemi központokra építve és a térségi innovációs környezet meghatározó szereplőinek legfőbb erősségeire koncentrálva – olyan új találkozási pontokat kíván létrehozni a Területi Innovációs Platformok programsorozat keretében, amely új szemlélettel segíti elő az információáramlást, a tudástranszfert, valamint az együttműködést és a szakmai kapcsolatépítést. A rendezvénysorozat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai szerepvállalásával valósul meg.

A Debreceni Egyetem (DE) – regionális tudásközpontként és innovációforrásként – a kutatási eredmények gyakorlati felhasználását, a technológiatranszfer-tevékenység hatékonyabbá tételét, az innovációs folyamatok térségbeli kibontakozását szolgáló partnerkapcsolatok kialakítását, illetve azok eredményes működtetését tűzte ki célul. Az intézmény körül az elmúlt évtizedben kialakult egy nagyon jól strukturált iparvállalati együttműkö-dési rendszer, melynek része az egyetem, a Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül a vállalati szektor, a regionális kormányzat és a pénzintézetek. A DE öt klaszter megalakulásában és működtetésében vállalt szerepet: elsőként a gyógyszeripar, majd az élelmiszeripar, a termál- és gyógyturizmus, a sport és az energetika, informatika területén szervezte partnereit strukturált formába.

„Egy klaszterszintű, horizontálisan szervezett együttműködési rendszert és egy belső, szakmailag sokszor az innovációs lánc mentén szervezett vertikális rendszert alakítottunk ki. Ennek eredményeként olyan partnerei is lettek az intézménynek, mint például a világ vezető műszaki egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology (MIT).” – hangsúlyozta Prof. Dr. Szilvássy Zoltán rektor.

A klaszterszervezetekben több száz vállalattal dolgozik együtt az egyetem, de ennél lényegesen több, mintegy másfélezer vállalati szereplővel áll szerződéses vagy egyéb kapcsolatban. Az utóbbi években már nemzetközi óriásvállalatok is megjelentek a Debreceni Egyetem környezetében, többek között a General Electric, a Rosatom, a Thyssenkrupp, a Krones, a Continental, a Microsoft, a National Instruments, a QuintilesIMS és a Ganz vállalatcsoport.

„A Debreceni Egyetem kész koncepcióval rendelkezik a tudáshasznosítás terén: a tématerületeken elért eredmények és a korábban felhalmozott tudás révén üzleti hasznot is szeretnénk elérni az egyetem, a város és az ország részére. Ehhez kapcsolódóan az intézmény rendelkezik egy 70 hektáros, tudományos-technológiai minősítésű ipari parkkal, amelyet szeretnénk már nemcsak területértékesítőként, hanem a tudáshasznosítás révén sokkal értékesebb módon működtetni.” – fogalmazott Prof. Dr. Bács Zoltán kancellár.

Sebők Katalin, az NKFI Hivatal kutatás-fejlesztési elnökhelyettese hangsúlyozta: „A Debreceni Egyetem a régió meghatározó tudásbázisa, ahol a kutatás-fejlesztés és innovációs eredmények követik a piaci logikát, így minden adott ahhoz, hogy a térség megújuló innovációs ökoszisztémájának megszervezésében főszerephez jusson.”

A novemberben elindult országos programsorozat a szereplők együttműködése érdekében egy-egy térség legfontosabb innovációs szereplőit – egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, üzleti angyalokat, országos kamarai hálózatokat – kívánja megszólítani a lehető legszélesebb körben.

Az egyes események részletei és a regisztráció a www.nkfih.gov.hu/tip oldalon érhető el.

Helyszínek és időpontok:

 • 2019.11.12 (kedd), Miskolc
  Miskolci Egyetem, Tudásvagyon Hasznosítás Igazgatóság, C/2 épület, VI. hajó XXXIV. előadó, 3515 Miskolc, Egyetemváros
 • 2019.11.13 (szerda), Debrecen
  Debreceni Egyetem Főépület, III. emeleti kerengő 4032 Debrecen, Egyetem tér 1.
 • 2019.11.19 (kedd), Győr
  Széchenyi István Egyetem, Menedzsment Campus 9026 Győr, Egyetem tér 1.
 • 2019.11.22 (péntek), Pécs
  Pécsi Tudományegyetem, Dr. Halasy-Nagy József Aula 7622 Pécs, Rákóczi út 80.
 • 2019.11.26 (kedd), Szeged
  Szegedi Tudományegyetem, Rektori épület, Díszterem 2. emelet 6720 Szeged, Dugonics tér 13

Debrecen, 2019. november 13.

  Területi Innovációs Platform, Debrecen - 2019. november 13.
  Az NKFI Hivatal az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával indítja útjára a Területi Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozatát.

  Utolsó módosítás: 2019. november 14.
  Visszajelzés
  Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?