Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Az egyetemeket a hasznosítható kutatások teszik naggyá - Sajtóközlemény
Az egyetemeket a hasznosítható kutatások teszik naggyá
2004. október 29.
Utolsó módosítás: 2019. március 20.
Olvasási idő: 1 perc

Hazánk oktatási rendszerét, különösen az egyetemit világhírűnek tartjuk, sokszor büszkélkedünk is vele. Így hideg zuhanyként ért bennünket a Shanghais Jiao Tong Egyetem által - a világ egyetemei között -, készített felmérés, amelyből kiderül, hogy csupán három magyar egyetem szerepel a világ ötszáz legjobb egyetemét bemutató listán, annak is az utolsó harmadában.

Elsőként a Szegedi Tudományegyetem jelenik meg, amit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem követ.

Nemzetközileg elismert, magas színvonalú egyetemi oktatás és kutatás nélkül az ifjúság nem tudja megszerezni a hazánk fejlődését biztosító készségeket. A versenyképes oktatás és kutatás új felfogást igényel. Meglepően kevés helyezésünk az egyetemi kutatás fontosságának felismerésének hiányára vezethető vissza. A legsikeresebb angolszász példák azt mutatják, hogy csak azok az egyetemek érnek el nemzetközi sikereket, amelyek képesek az iparral szorosan együttműködve, a piacon hasznosítható kutatásokat végezni.

Az egyetemi kutatások hasznosításának növelése érdekében a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elindította a "Regionális Egyetemi Tudásközpontok" című pályázatát. A cél olyan kutató egyetemek kialakítása, amelyek az iparral szorosan együttműködve kiemelkedő kutatás-fejlesztési, innovációs és oktatói tevékenységre képesek. Az így megerősödő ipari háttér és finanszírozás lehetőséget biztosít majd az oktatás minőségének ugrásszerű javítására, valamint újabb posztdoktori munkahelyek létesítésére, úgy az egyetemeken, mint az iparban.

További információ:

Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Kommunikációs Főosztály
Tel.: (06 1) 484 2595
E-mail: kommunikacio@nkth.gov.hu

Utolsó módosítás: 2019. március 20.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?