Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Együttműködési megállapodás a hazai innovációs tevékenység versenyképesebbé válásáért
2022. január 27.
Módosítás: 2022. január 28.
Olvasási idő: 2 perc
Budapest, 2022. január 27., csütörtök (MTI) - Együttműködési megállapodást kötött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) a hatékonyabb, nemzetközi szinten is versenyképes kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység támogatása érdekében csütörtökön Budapesten.

Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke elmondta: a szakmai partnerség célja az alapkutatások mellett a magyar gazdaság tudásalapú, fenntartható versenyképességének erősítése.

A kutatási hálózat csatlakozott az NFKI Hivatal által alapított Területi Innovációs Platformok hálózatához is, amelyek egyebek mellett további lehetőséget biztosítanak a kutatók és a vállalati szféra közötti együttműködések megteremtésére és erősítésére.

Az együttműködés elősegítheti a hazai és a nemzetközi pályázati lehetőségek jobb kihasználását és hozzájárulhat az ELKH kutatóhelyein keletkezett tudományos eredmények hasznosulásához - fejtette ki Maróth Miklós, az ELKH elnöke.

Az innovációs hivatal legfontosabb céljai közé tartozik a tudományos kutatások társadalmi-gazdasági hasznának erősítése, a tudomány és a gazdasági szereplők együttműködésének ösztönzése - hangsúlyozta Birkner Zoltán. Hozzátette, hogy az újragondolt intézményi struktúrában jelentős szerepet tölt be az ELKH.

Az elmúlt években az NKFI Hivatal olyan konstrukciókat dolgozott ki, amelyek erősítik a kohéziót a két csoport között, és sokféle pályázatot indított el. Míg 2018-ban 80 milliárd forint értékben hirdettek meg pályázatokat, ez 2021-re 180 milliárd forintra nőtt, ehhez jöttek még a nemzetközi és egyéb források - emelte ki.

A Területi Innovációs Platformok hálózatáról szólva Birkner Zoltán elmondta: az új típusú modell az ország egészét, illetve minden ágazatot lefed, a térségi szereplők megszólításával már mintegy 500 partnere van a hálózatnak.

Maróth Miklós felidézte, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kereteiből kivált kutatási hálózat helyzetének javításához belső reformokat kellett végrehajtani. Az első fontos lépések között említette egyebek mellett a kutatók fizetésének átlagosan 30 százalékos emelését, illetve az intézetek finanszírozásának stabillá tételét.

Kitért arra is, hogy önálló innovációs főosztályt hoztak létre, amelynek az a feladata, hogy a kutatási hálózatban született eredményeket a magyar gazdaság felé közvetítse.

A mintegy 5000 munkatárssal, ebből 2500 kutatóval rendelkező ELKH átalakítása hosszú távon, tudatos lépésekkel folyik, ebben fontos partner NKFI Hivatal - mondta az ELKH elnöke.

Forrás: MTI

Utolsó módosítás: 2022. január 28.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?