Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Élénkülő hazai részvétel a magyar-izraeli ipari kutatás-fejlesztési együttműködési pályázaton
2019. június 18.
Módosítás: 2019. június 19.
Olvasási idő: 2 perc
A pályázók aktivitása is visszaigazolta a döntést, amely szerint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal idén a tavalyihoz képest háromszorosára növelt, 930 millió forintos keretösszeggel hirdette meg a magyar-izraeli ipari kutatás-fejlesztési együttműködésre felhívó pályázatát. A beérkezett pályaművek formai értékelése még zajlik, ugyanakkor az érdeklődés láthatóan megnövekedett: a korábbi 3-4 projektjavaslathoz képest a beadási határidőig 12 ambiciózus pályázat futott be a Hivatalhoz.

Az NKFI Hivatal 2019 februárjában hirdette meg újra a magyar-izraeli projektalapú ipari kutatás-fejlesztési együttműködést ösztönző felhívását, melynek keretében egy-egy pályázat hazai részről akár 200 millió forint támogatást is elnyerhet. Az ambiciózus projektek megvalósítására magyar és izraeli vállalatok, kutatóintézetek, egyetemek alakíthatnak konzorciumot egy-egy vállalkozás vezetésével. Előnyben részesülnek azok a pályázatok, amelyekben az ipari-felsőoktatási együttműködés hangsúlyosan jelenik meg. A pályázati konstrukció elsődleges célja, hogy az együttműködésből új vagy továbbfejlesztett termékek, eljárások és szolgáltatások jöjjenek létre olyan dedikált területeken, mint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, az infokommunikáció és a kiberbiztonság, a mesterséges intelligencia, a biotechnológia vagy az önvezető járművek fejlesztése.

Magyarországnak jelenleg 37 országgal van kétoldalú tudományos és technológiai (ún. TéT) együttműködési megállapodása. Ezekben a kapcsolatokban az NKFI Hivatal a kutatói mobilitás, azaz a hagyományos szakembercsere támogatása mellett egyre inkább előnyben részesíti a nagyléptékű, elsősorban ipari célú közös projekteket, amelyek már a közösen megtermelt tudás piaci hasznosulását is előrevetítik. Az NKFI Hivatal elsősorban azokkal az országokkal törekszik ilyen kapcsolatra, amelyek egy-egy szakterületen a kutatás-fejlesztés nemzetközi élvonalába tartoznak, vagy amelyekben a hazai tudás, technológia és innováció piacra találhat. Kapcsolataink Izraellel különösen aktívak: Tel-Avivban már évekkel ezelőtt TéT-szakdiplomata poszt létesült, és ez a reláció lett az első a projektalapú ipari kutatás-fejlesztési együttműködést ösztönző felhívások sorában. Az idei évben az NKFI Hivatal hasonló felhívást tervez többek között Indiával és Vietnammal is.
Utolsó módosítás: 2019. június 19.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?