Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
A hazai innovációs rendszer hatékonyságát javítják az NKFI Hivatal új intézkedéscsomagjai
2019. június 20.
Módosítás: 2019. június 21.
Olvasási idő: 2 perc
Magyarország a huszonnyolc EU-tagállam teljesítményét összehasonlító Európai Innovációs Rangsorban idén a 23. helyen áll, továbbra is a mérsékelt innovátorok között szerepel. Sürgető feladat az innovációs rendszer átalakítása, hiszen hazánk innovációs teljesítménye az utóbbi négy év erőfeszítései ellenére sem javult. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal új, átfogó intézkedéscsomagjai azonban már közvetlenül azt célozzák, hogy számottevően erősödjön a vállalkozások innovációs képessége, emellett javuljon a kutatási eredmények gyakorlati hasznosulása és az innovációs ökoszisztéma szereplőinek együttműködése is.

Óriási tartalékok mozgósíthatók a hazai gazdaságban azzal, ha sikerül javítani a vállalkozások – köztük kiemelten a kkv-k – innovációs teljesítményét, valamint ha az egyetemek és más kutatóhelyek is hatékonyabban bekapcsolódnak az innovációs láncba. Ahhoz azonban, hogy az ország az eddiginél versenyképesebb és hatékonyabb legyen, alapvető szemléletváltására van szükség. Az NKFI Hivatal azért szervezte meg 2019 februárjában az Országos Innovációs Fórumot, hogy az ökoszisztéma minden szereplője megismerje az innováció fontosságát, és javaslataival közvetlenül is hozzájárulhasson az innovációs környezet, valamint a pályázati rendszer megújításához. Így több mint 2800 érdekeltet sikerült bevonni a tervezési folyamatba, a konzultáció tapasztalatait hasznosítva pedig az NKFI Hivatal már idén is számos új pályázati konstrukciót indít, míg más programokat újragondolva, észszerűsítve folytat tovább, egyeseket pedig teljesen kivezet.

A megújuló innovációs rendszerhez létszükséglet a célorientált, kiszámítható és fenntartható finanszírozás. Az NKFI Alap hazai forrásaiból idén meghirdetett vagy meghirdetni tervezett pályázati konstrukciók már elsősorban azt támogatják, hogy minél több magyar vállalkozás, köztük kkv legyen képes új, piacképes termékek és szolgáltatások kifejlesztésére, valamint szervezettebb legyen az innovációs ökoszisztéma tudásbázisát jelentő egyetemek kutatási eredményeinek hasznosítása, akár önállóan, akár az ipari szereplőkkel folytatott együttműködések révén. Emellett megkezdődött az NKFI Hivatal tevékenységének stratégiai átalakítása, hogy a finanszírozás mellett valódi szolgáltatások is erősítsék a támogató környezetet.

A hazánknak szóló EU-s KFI programok kifutása miatt egyre fontosabb a közvetlenül pályázható uniós források kihasználása is, hiszen a vállalkozások és a kutatószervezetek a Horizont 2020 keretprogramban számos jelenleg is nyitott és folyamatosan pályázható felhíváson nyerhetnek el kutatás-fejlesztési és innovációs támogatásokat. A magyar résztvevőknek azonban az eddiginél hatékonyabban kell élniük ezekkel a lehetőségekkel mind a jelenleg futó, mind a 2021-ben induló, következő keretprogramban. Ezt ösztönzi az NKFI Hivatal sokszínű eszköztára, amely a pályázók számára nyújtott aktív szakértői szolgáltatások megerősítésétől a hazai rásegítő pályázatok rendszerének megújításáig terjed.

Budapest, 2019. június 20.

Utolsó módosítás: 2019. június 21.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?