Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Horizont 2020 – Horizont Európa Fórum és értékelői workshop az NKFI Hivatal pályázást támogató eszközeiről
2019. július 05.
Módosítás: 2019. július 05.
Olvasási idő: 2 perc
Tekintettel az intenzív érdeklődésre a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal egy hónapon belül immár második alkalommal rendezett szakmai fórumot arról, hogy milyen lehetőségek rejlenek még a Horizont 2020-ban, és hogyan készülhetünk a következő kutatási és innovációs keretprogram pályázataira. A rendezvény azt mutatta meg, hogyan lehetnek sikeresebbek a magyarországi pályázók az EU kutatási és innovációs keretprogramjaiban.

Az EU jelenleg futó Horizont 2020 (röviden H2020) keretprogramjában Magyarország az eddigi csaknem 1000 sikeres pályázati részvétellel és 259 millió euró elhozott forrással dobogós teljesítményt nyújt az EU13, azaz a 2004 után csatlakozott EU tagországok között. Árnyalja a képet, hogy a Horizont 2020 eddig odaítélt támogatásaiból az EU13 országok pályázóinak alig 5%-ot sikerült elnyerniük, míg a régi tagországokba 86% jutott. Fontos, hogy a magyar résztvevők az eddiginél hatékonyabban használják ki ezeket a közvetlen finanszírozási lehetőségeket, hiszen 2020-ig még sok – részben jelenleg is nyitott és pályázható – uniós forrást kínál a kutatási és innovációs keretprogram. 

Dr. Szabó István, az NKFI Hivatal elnökhelyettese a fórumon hangsúlyozta: a Hivatal stratégiai feladatának tekinti a hazai H2020 részvétel javítását. A pályázói sikeresség elősegítésének új eszköztára a szakértői szolgáltatások megerősítésétől a hazai rásegítő pályázatok rendszerének megújításáig terjed – utalt Szabó István az NKFI Hivatal intézkedéscsomagjára, előadásában részletesen kifejtve az egyes ösztönző lépéseket. 

A rendezvényen egy sikeres magyar H2020 pályázó is megosztotta gyakorlati tapasztalatait az érdeklődőkkel. A pályázók minél korábbi felkészítése érdekében a Hivatal munkatársai a 2021-ben induló Horizont Európa keretprogram fő irányvonalait is bemutatták., valamint a fórum résztvevői a helyszínen feltett kérdéseikre is választ kaphattak. H2020 pályázataink minőségét és a hazai, sőt regionális érdekérvényesítést is nagyban segítheti, ha a magyar szakértők minél intenzívebben bekapcsolódnak a nemzetközi értékelésbe. A fórum programját ezúttal már egy külön értékelőknek  szóló  workshoppal is kiegészítették a szervezők, amely során értékelők osztották meg tapasztalataikat a bírálói folyamatról, ill. eszmecsere folyt arról, hogy hogyan közreműködhetnek az értékelők a magyar részvételű H2020 pályázatok minőségének javításában és milyen támogatásokra lenne szükség a kormányzati oldalon.

 

Horizont 2020 Fórum és értékelői workshop, 2019. július 4.
Az NKFI Hivatal az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve 2019. július 4-én H2020 szakmai fórumot szervezett. Az esemény a H2020 pályázat értékelő szakértők számára szervezett fórummal összekötve kerül megrendezésre.

 

Budapest, 2019. július 4.

Utolsó módosítás: 2019. július 05.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?