Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Indul a Tématerületi Kiválósági Program 2020: több mint 44 milliárd forint forrás a következő két évre
Indul a Tématerületi Kiválósági Program 2020
2020. június 04.
Módosítás: 2020. június 12.
Olvasási idő: 2 perc

Az intézmények kiválóságát ösztönző eddigi programok integrált támogatási konstrukcióként, Tématerületi Kiválósági Program 2020 (TKP2020) néven folytatódnak, ezt finanszírozza a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap a következő kétéves időszakban mintegy 44,3 milliárd forinttal – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

A megújuló rendszer célja továbbra is az, hogy egyszerűsített formában, kutatás-fejlesztési és innovációs fókusszal támogassa az egyetemi tudásközpontokat és a kutatóhelyek hatékony szakmai munkáját.

Schanda Tamás elmondta: a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 2020. június 5-én, pénteken hirdeti meg az új TKP2020 pályázati felhívást, és erről közvetlenül is tájékoztatja az érintett intézményeket. „Nem engedjük, hogy a koronavírus okozta rendkívüli helyzet kedvezőtlenül befolyásolja, hátráltassa a felsőoktatási és más kutatóintézményekben megkezdett ígéretes programokat” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Az integrált kiválósági program keretében idén két alprogramot indít az NKFIH. Az „Intézményi kiválóság” elnevezésű alprogram a felsőoktatási törvénynek megfelelően – a korábbi Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program (FIKP) mintájára – benyújtott intézményfejlesztési tervek tématerületeinek támogatását teszi lehetővé. A „Nemzeti kihívások” alprogram keretében pedig a kormányzati szinten kijelölt prioritásokhoz illeszkedő, a globális kihívások tudományos megválaszolását célzó, ún. TKP-kutatások finanszírozása folytatható. Dr. Szabó István, az NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettese kiemelte: „A pályázati rendszer hatékonyságjavítása és további észszerűsítése érdekében gördülékenyebbé tettük a pályázás folyamatát, hogy a pályázók adminisztrációs terheit könnyítsük. Az elbírálás folyamatát is felgyorsítjuk annak érdekében, hogy az intézmények mielőbb támogatáshoz juthassanak.”

A TKP2020 következő két évre szóló támogatási kerete a két alprogramra együttesen mintegy 44,3 milliárd forint, amelyből 2020-ban összesen 18 milliárd forintot fizetnek ki. A támogatott tématerületi projektek futamideje az „Intézményi kiválóság” alprogram esetében 1 év – ez a 2018-ban megkezdett FIKP-tématerületek utolsó évi támogatása –, míg a „Nemzeti kihívások” alprogramban – tehát a korábbi TKP-tématerületek továbbfinanszírozása esetén – legfeljebb 2 év.

Budapest, 2020. június 4.

Utolsó módosítás: 2020. június 12.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?