Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
A Magyar Kutatói Mobilitási Központok Hálózata - Sajtóközlemény
A Magyar Kutatói Mobilitási Központok Hálózata
2004. szeptember 30.
Utolsó módosítás: 2019. március 20.
Olvasási idő: 2 perc
Megkezdte működését a Nemzeti Kutatói Mobilitási Portál, és a nemzeti hálózat, amely két hídfő intézménnyel és nyolc regionális mobilitási központtal rendelkezik. Mindez része a mintegy 200 európai kutatói mobilitási központot magába foglaló hálózatnak. A magyarországi hálózat felállítását 3 évre 50M Ft-tal támogatja az Európai Bizottság, melyet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) további 25M Ft-tal egészít ki.
 
Az NKTH törekvése, hogy bizonyos kiemelt szakterületek fejlesztésére koncentrálja az anyagi erőforrásokat, melyhez ugyanúgy elengedhetetlen a külföldi, mint a belföldi szaktudás. A mobilitási központok tevékenységükkel simább utat biztosítanak a szaktudás kétirányú áramlásának.
 
A gazdasági fejlődéshez nélkülözhetetlen innováció alapja ugyanis a tudás áramlása, ami a területen dolgozó szakemberek mozgékonyságát igényli. Segíteni kell a ki- és beutazó kutatókat álláslehetőségek felkutatásában, valamint a maguk és családtagjaik mobilitásához kapcsolódó gyakorlati kérdésekben (pl. vízum, munkavállalás, szállás, iskoláztatás, nyelvtanulás, adózás, stb.).
 
Nagyon fontos, hogy Magyarország ne csak kibocsátója, hanem befogadója is legyen a nemzetközi áramlásban részt vevő kutatóknak. A Magyarországra érkező külföldi szakemberek tudásukat átadják a hazai kutatóknak, akik ezt az új tudást egyrészt hasznosítják, másrészt tovább is adják. Ezért kell ösztönözni az országon belüli, elsősorban a tudományos és a vállalati szféra közötti kutatói mobilitást. Az egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok közötti kutatócsere megvalósítja a szükséges tudásáramlást.
 
A kutatói mobilitási központ hálózat szándéka az is, hogy megkönnyítse a külföldön élő magyar kutatók hazatelepülését. Így külföldön szerzett szaktudásuk Magyarországon hasznosulhat.

További információ:

Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Kommunikációs Főosztály
Tel.: (06 1) 484 2595
E-mail: kommunikacio@nkth.gov.hu

Utolsó módosítás: 2019. március 20.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?