Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Már a nagyvállalati szféra is bekapcsolódik Magyarország első egyetemi szintű startup képzésébe
2021. június 17.
Módosítás: 2021. június 17.
Olvasási idő: 3 perc

A Hungarian Startup University Program (HSUP) a vállalkozói utánpótlás ösztönzésére indított hiánypótló és mára sikeressé vált képzés, melyhez már a MOL, az MVM Csoport és az Antenna Hungária is partnerként csatlakozott. A hazai nagyvállalatok elsősorban tudást, tapasztalatot és élő kapcsolatrendszert nyújtanak közvetlenül a HSUP hallgatóknak, ami induló projektek esetében a legnagyobb érték. A HSUP startup programot szakmai szervezetek is támogatják, jelesül az IVSZ és az EFOTT.

Jelenleg országszerte 21 egyetem kínálatában szerepel a HSUP e-learning képzése. A két féléves program arra hívja fel az egyetemisták figyelmét, hogy egy-egy innovatív ötletet bárki képes vállalkozássá fejleszteni, a megoldásközpontú gondolkodás elsajátítása pedig nem csak vállalkozóként, hanem a mindennapi kihívások kezelésében is sikeressé tehet. A HSUP első félévének tapasztalatai alapján elmondható, hogy a program igazolja a hozzá fűzött reményeket: nem csak a hallgatók, de a csatlakozó partnerszervezetek is nagy lehetőséget látnak benne.

„A HSUP program olyan élő, dinamikus ökoszisztémát alapoz meg, ahol a piaci szereplők, kkv-k, nagyvállalatok, inkubátorok, üzleti angyalok, tőkealapok az egyetemi hallgatókkal és a szakmai mentorokkal közösen dolgoznak, tanulnak és hoznak létre valami egészen újat. A nagyvállalatok és szakmai szervezetek kapcsolódása óriási elismerés a képzés szervezőinek és nagy érték a hallgatóknak! – fogalmazott Kölkedi Krisztián, a HSUP alapítója, az NKFIH KFI Szolgáltatási Főosztályának vezetője. Hozzátette: „Ha nem is lesz minden hallgatónkból vállalkozó, a megszerzett ismeretekkel már máshogy látják majd a világot, ami közelebb viszi őket a sikerhez. Mindegy melyik utat választják, mi támogatjuk őket.”

A program szakmai támogatójaként az NKFIH célja, hogy évről évre bővüljön mind a befogadó egyetemek, mind pedig a szakmai partnerek száma. Ennek érdekében folyamatosan fejleszti a kurzus ismeretanyagát, és aktívan toborozza az újabb együttműködő partnereket a nagyvállalatok, szakmai szervezetek, sőt a kis- és középvállalkozások köréből is.

A partnerek közé nemrég csatlakozott a MOL Nyrt., amely 30 országban jelen lévő magyar nagyvállalatként a hazai innováció egyik éllovasa. Vállalásuk, hogy a cég Tech Transfer szervezetén keresztül ipari megvalósíthatósággal és piacra lépéssel kapcsolatos ingyenes stratégiai tanácsadást nyújtanak négy általuk kiválasztott projektcsapatnak, emellett mentorokkal is segítik a programot.

A HSUP-hoz partnerként már korábban csatlakozott a magyar energetikai szektor zászlóshajója, az MVM Zrt., valamint a hazai telekommunikációs szektor meghatározó információtechnológiai szereplője, az Antenna Hungária Zrt. Ők szintén mentorokkal segítik a HSUP hallgatóit, akik élhetnek az MVM EDISON startup-versenyének és az Antenna Hungária pénzügyi tervezés workshopjának lehetőségeivel is.

„Az MVM Csoport 2016 óta vesz részt a hazai startup ökoszisztéma alakításában. Ekkor indítottuk el az MVM EDISON programunkat, amelynek köszönhetően az elmúlt 5 év alatt több mint 700 pályázat érkezett a legkülönfélébb startupoktól. A versenyben a csoport inkubátorcége, a Smart Future Lab szakmai vezetésével az elmúlt évek során több mint 30 döntős csapatot mentoráltunk, ezalatt komoly tapasztalatra tettünk szert az induló vállalkozások képzésében. Örömmel csatlakozunk a Hungarian Startup University Programhoz, amely véleményünk szerint hatékony terepe a hallgatók, az oktatási intézmények és a vállalatok közötti innovációs párbeszéd erősítésének. Büszkék vagyunk arra, hogy a HSUP programban résztvevő EthiCoin csapata az MVM EDISON 2021 startup versenyen a dobogó legfelső fokára állhatott” – mondta Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója.

Összegezve a HSUP távlati céljait, Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára kiemelte: „Fontos küldetés, hogy a középiskolákban és az egyetemeken is meghonosítsák a vállalkozásra ösztönző szemléletformálást, ahogy érdemes nyitni a piac felé is, akár vállalati képzések révén. Hosszabb távon a program legfőbb feladata, hogy Magyarországon egyre több fiatal tudjon életképes céget alapítani, működtetni, ezzel is hozzájárulva a fenntartható gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez” - tette hozzá a szakpolitikus.

További információ a programról: https://hsup.nkfih.gov.hu

Utolsó módosítás: 2021. június 17.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?