Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Megkezdte munkáját a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal
Megkezdte munkáját a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal
2015. január 08.
Utolsó módosítás: 2017. december 04.
Olvasási idő: 2 perc
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) 2015. január 1-től átvette az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) feladatait és kezeli a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapot (NKFI Alap).

Az NKFI Hivatal a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény (KFItv.) alapján alakult meg azzal a céllal, hogy „létrehozza a hazai kutatás-fejlesztés és innováció kormányzati koordinációjának és kiszámítható finanszírozásának stabil intézményi rendszerét, amely végrehajtja a rendelkezésre álló források hatékony és átlátható felhasználását”.

A KFItv. a korábbi Kutatási és Technológiai Innovációs Alap és az Országos Kutatási Alapprogramok jogutódjaként létrehozta az egységes Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapot (NKFI Alap), amely „a kutatás-fejlesztés és az innováció állami támogatását biztosító és kizárólag ezt a célt szolgáló, az államháztartásról szóló törvény szerint elkülönített pénzalap.”

Az NKFI Hivatal létrehozása és az NKFI Alap forrásainak felhasználása Magyarország tudományos és gazdasági versenyképességét, az Európai Kutatási Térbe való eredményes bekapcsolódását és a gazdaság növekedését szolgálja.

Az NKFI Hivatal küldetése a kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) stratégia előkészítése és közreműködés a Kormány által elfogadott stratégia megvalósításában. Az NKFI Alapért való felelősségi körében finanszírozó intézményként kutatás-fejlesztési témapályázatokat és programokat, innovációs pályázatokat és programokat finanszíroz. Képviseli Magyarországot kutatás-fejlesztési és innovációs nemzetközi szervezetekben és együttműködésekben. Szakmai felelőse a Magyarországnak nyújtott külföldi kutatás-fejlesztési és innovációs célú támogatásoknak, és részt vesz ezek felhasználásának koordinálásában. Nyomon követi a KFI stratégia és programok megvalósulást és értékeli ezek eredményeit.

Orbán Viktor miniszterelnök 2015. január 1-i hatállyal az NKFI Hivatal elnökévé Pálinkás Józsefet, az MTA volt elnökét nevezte ki.

Utolsó módosítás: 2017. december 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?