Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Multimédia Mobilon, Mindenhol, Mindenkor - Sajtóközlemény
Multimédia Mobilon, Mindenhol, Mindenkor - Sajtóközlemény
2004. október 25.
Utolsó módosítás: 2019. március 20.
Olvasási idő: 4 perc

Negyedik generációs mobil távközlési technológiák kutatása és fejlesztése Magyarországon

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) pályázati úton K+F és innovációs központot kíván létrehozni a legújabb, harmadik/negyedik generációs (3/4G) mobil infokommunikációs technológiák és rendszerek vizsgálatára. A Mobil Kommunikációs Kutatás-fejlesztési és Innovációs Centrum egyik feladata olyan nyitott, vezeték nélküli teszthálózat és alkalmazásfejlesztési infrastruktúra kiépítése (3G/4G testbed), amely alkalmas a XXI. század mobil kommunikációs technológiáinak kutatására és fejlesztésére, a K+F eredmények implementálására és tesztelésére, valamint fejlett mobil alkalmazások kipróbálására valós és független környezetben.

A központ felállítása esetén a jövő infokommunikációs technológiáinak olyan kutató-fejlesztő bázisa jön létre Magyarországon, melynek révén hazánk a mobil távközlési technológiák egyik K+F központjává válhat a világon.
 
Az egyetemi kutatásokon és ipari együttműködésen alapuló központ világszínvonalú kísérleti terepet nyújt a hazai és külföldi kis-, valamint középvállalkozásoknak, hogy korszerű szolgáltatásokat és multimédiás, személyre szabott alkalmazásokat fejlesszenek ki. A mobil K+F központ lehetőséget ad a magyar szoftveripar megerősödésére, arra, hogy a hazai IT cégek korszerű, versenyképes termékekkel jelenjenek meg a globális infokommunikációs piacon; ezáltal új, innovatív munkahelyek jöhetnek létre magasan képzett szakemberek számára. A kifejlesztésre kerülő fejlett alkalmazások egyes elemei megjelenhetnek a hamarosan kiépülő harmadik generációs (3G) mobil rendszerekben is.
 
A Mobil Kommunikációs K+F és Innovációs Centrum létrehozásához és működtetéséhez az NKTH négy év alatt összesen 1,800 millió Ft támogatást nyújt a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap forrásaiból. A központ létesítését és tevékenységét az IHM 200 millió Ft-tal támogatja.

Háttér

A modern távközlés egyik meghatározó területe a mobil kommunikáció. A hazánkban is bevezetés előtt álló harmadik generációs (3G) mobil technológia és az ezt követő rendszerek (4G) a hagyományos beszédátvitelen túl hatékonyan fogják támogatni az új multimédiás és internetes alkalmazásokat is. A 4G mobil technológia a jövőben lehetővé teszi különböző vezeték nélküli rendszerek (GSM/GPRS, UMTS, WLAN) transzparens integrálását, a nagy sebességű (2-54 Mbit/s) Internet hozzáférést, továbbá multimédiás és személyre szabott alkalmazások bevezetését.
 
A mobil infokommunikációs technológiákban rejlő műszaki és gazdasági lehetőségek kihasználását nagymértékben segítheti Magyarországon egy olyan K+F és innovációs központ, illetve kísérleti környezet létrehozása, amelynek fókuszában a legújabb (3G/4G) mobil technológiák és rendszerek kutatása, valamint alkalmazások fejlesztése áll. Hasonló mobil vagy vezeték nélküli technológiai központok számos fejlett országban működnek, például Svédországban, Finnországban, és az Egyesült Államokban.
 
Ezért a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) - az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal (IHM) közösen - pályázatot hirdet meg Mobil Kommunikációs Kutatás-fejlesztési és Innovációs Centrum létrehozásának a támogatására. A támogatás forrása a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap.

A pályázatról

A pályázat általános célja, hogy Magyarország kutatás-fejlesztési központtá váljon a mobil infokommunikációs technológiák és alkalmazások területén, ezáltal ösztönözze a magyar szoftveripar fejlődését, a hazai IT cégek erőteljesebb részvételét a világpiacon, továbbá innovatív munkahelyek teremtését, valamint külföldi "high-tech" cégek betelepülését hazánkba.
 
A pályázat közvetlen célkitűzése: egyetemi tudásbázisra és meglévő ipari háttérre alapozva olyan, a világon egyedi, a jövő vezeték nélküli kommunikációs technológiáinak (3G/4G) kutatásával és fejlesztésével foglalkozó technológiai centrum létrehozása, valamint a legújabb mobil alkalmazások fejlesztésére és kipróbálására alkalmas, vezeték nélküli (hálózat- és platformfüggetlen) teszthálózat és alkalmazásfejlesztési környezet, amely
 
  • támogatja nagy sebességű mobil kommunikációs technológiák, köztük a harmadik generációs mobil hálózatokat követő újabb technológiai irányok kutatását;

  • elősegíti a 3G/4G mobil technológiák és hálózati szolgáltatások bevezetését, alkalmazások kifejlesztését és független környezetben történő tesztelését;

  • kísérleti terepet nyújt az egyetemek és az ipari cégek, kis- és középvállalkozások számára a kutatás-fejlesztésben való szoros együttműködésre;

  • ösztönzi és támogatja a legújabb mobil kommunikációs technológiák/alkalmazások megszületését, fejlesztését és gyakorlati alkalmazását.

 
A pályázók köre:

Egyetemek és velük együttműködő informatikai, távközlési cégek (mobil berendezésgyártók és szolgáltatók), mobil alkalmazásokat fejlesztő és tartalomszolgáltató kis-, és közepes vállalkozások, kutató-fejlesztő intézmények.




A pályázat futamideje:
4 év


A támogatás összege:
1 800 millió Ft NKTH + 200 millió Ft IHM hozzájárulás.



A pályázat meghirdetése:
2004. október 25.


Pályázati felhívás:

http://www.nkth.gov.hu


További információ:

Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Kommunikációs Főosztály
Tel.: (06 1) 484 2595
E-mail: kommunikacio@nkth.gov.hu

Utolsó módosítás: 2019. március 20.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?